Opleidingen details NVHVV
CNE Interventie / Congenitale Cardiologie (ID nummer: 178316)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
NVHVV - Hartfalen525-3-2014 t/m 25-3-2015
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving

Deze scholingsdag is bedoeld om uw kennis over cardiomyopathie en congenitaal hartfalen bij kinderen en volwassenen te vergroten. Het programma is het resultaat van een samenwerking van de werkgroepen congenitale cardiologie en interventie cardiologie van de NVHVV.

Cardiomyopathie bij kinderen is een ziekte van de hartspier waarbij dysfunctie ontstaat. Cardiomyopathie kan veroorzaakt worden door hypertrofie, dilatatie of restrictie of een combinatie daarvan. Het verloop van deze ziekte is vaak ernstig en de prognose is dikwijls slecht. In deze presentatie wordt ingegaan op de oorzaken en symptomen, en tevens worden diagnostiek en medicamenteuze behandeling uitgebreid besproken. Ook chirurgische behandelopties (mechanische ondersteuning en harttransplantatie) komen aan de orde.

Patiënten met een congenitale hartafwijking worden vaak op jonge leeftijd geopereerd. In deze presentatie worden de volgende vragen beantwoord: Wat is het gevolg voor de functie van het hart? Welke afwijkingen veroorzaken (op den duur) cardiomyopathie / hartfalen? Er wordt dieper ingegaan op de systeem-rechter kamers. De presentatie van de patiënt in (op) de (poli)kliniek, de adviezen en behandelingsmogelijkheden die worden gegeven door de arts,de verpleegkundige (specialist) komen aan de orde. Het verschil met volwassenen zonder aangeboren hartafwijkingen die cardiomyopathie ontwikkelen, zal besproken worden.

Hartcatheterisatie kan zowel een diagnostisch als een therapeutische interventie zijn. In deze presentatie worden de verschillende redenen voor een hartcatheterisatie bij kinderen besproken. U kunt kennismaken met de materialen die gebruikt worden bij een hart-catherisatie. De drukmetingen in het normale en afwijkende kinderhart komen aan de orde. Verder zullen therapeutische interventies middels hartcatherisatie bij een aantal aangeboren hartafwijkingen besproken worden.

De volgende casussen zullen behandeld worden:
Casus: Coarctatio aorta pas ontdekt op oudere leeftijd. De late complicaties van coarctatio aorta zullen worden besproken en de therapeutische opties hiervan.
Casus: ASD II: indicatie voor sluiting, percutane sluiting versus chirurgische sluiting

In de laatste presentatie zal een nieuwe behandeling van Hypertrofische Obstructieve Cardiomyopathie (HOCM) uitgebreid aan de orde komen. De interventiecardioloog bespreekt coiling en sealing met microbolletjes.

Doelen
De scholingsdag cardiomyopathie heeft als eerste doel het vermeerderen van theoretische en praktische kennis over cardiomyopathie bij kinderen. Deze ernstige vorm van hartfalen heeft vele aspecten die aan de orde komen. De diagnostiek middels hartcatherisatie worden uitgebreid behandeld.
 

Volwassenen die geboren worden met aangeboren hartafwijkingen kunnen op latere leeftijd cardiomyopathie ontwikkelen. Het tweede doel is om de theoretische en praktische kennis over deze vorm van hartfalen te vergroten. De casu?stiek over dit onderwerp zal verrijkende informatie opleveren.

Als laatste doel willen u informeren over een nieuwe vorm van behandeling bij hypertrofische cardiomyopathie.

Na deze scholingsdag hopen wij dat u met de opgedane kennis iets toe kunt voegen aan de verpleging en behandeling van uw patienten met cardiomyopathie en congenitaal hartfalen in de leeftijd van 0 tot 100 jaar.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1
4,5
0
58
HoofdniveauSubniveau
Vakinhoudelijk (deelspecialisme)Interventiecardiologie
Tijd9:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Nederlandse Vereniging voor Hart en Vaat Verpleegkundigen

Leonardo da Vincistraat 34
3822 EJ
Amersfoort
0648006094