Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Kennismaking Theraplay: hechtingsondersteunende spelbegeleiding voor kind en ouders (ID nummer: 96214)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG opleiding - behandeling 210-11-2011 t/m 10-11-2014
K&J/OG opleiding - diagnostiek110-11-2011 t/m 10-11-2014
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Theraplay is een spelinterventie die er op gericht is de kwaliteit van het contact tussen kind en opvoeder te verbeteren. Het gaat uit van de aanname dat alle kinderen, ook kinderen met hechtingsproblematiek, behoefte hebben aan basaal bevredigend en plezierig verlopend contact met de volwassenen die voor hen van belang zijn.
Lange tijd bestond het idee dat kinderen met een hechtingsstoornis nauwelijks behandelbaar waren.Ouders en ook groepsopvoeders kregen hoofdzakelijk het advies in emotioneel opzicht afstand te houden om te voorkomen dat ze te zeer gekwetst zouden worden door de actieve contactafweer van het kind. Daarmee werd het probleem zoals het zich presenteert in de pedagogische relatie draaglijk en hanteerbaar gemaakt voor de opvoeder. Dit betekende echter niet dat ook het kind zich ondersteund en geholpen wist bij het draaglijk maken van het emotionele probleem dat het heeft met het zich in een affectief positief gekleurde relatie te begeven.
Theraplay beoogt een gevoel van affectieve nabijheid tussen ouder en kind te bewerkstelligen, waarbij de ouder zowel de relatie structureert als het kind voorziet in zijn basale verzorgingsbehoeftes. Voor het kind is het doel dat het kan genieten van het plezierig en onbezorgd contact met de opvoeder, zich daar behaaglijk onder kan voelen en van daaruit de structurerende en leidinggevende positie van de volwassene kan accepteren.

Doel
U verwerft meer inzicht in de vroege contactbehoeftes van kinderen bij wie de hechting problematisch verloopt of in het verleden is verlopen. Al spelend ervaart u hoe Theraplay activiteiten ingezet kunnen worden als middel om een gestagneerd of problematisch verlopend contact tussen ouder en kind weer positief in te kleuren.

Inhoud
Theraplay is op een aantal gebieden anders dan de bekende speltherapievormen. Allereerst is het een spelinterventie waarbij de begeleider een directieve rol heeft: hij/zij bepaalt het spelverloop en de keuze van spelactiviteiten, daarbij uiteraard rekening houdend met de behoeftes van het kind. Er wordt gebruik gemaakt van basale spelvormen namelijk bewegingsspel en sensopathisch spel, niet van illusief spel en illusief spelmateriaal. De ouder wordt vanaf het begin actief bij de spelbegeleiding betrokken, aanvankelijk als observator en geleidelijk aan steeds meer als participant.

Aan de orde komen:
Theorie: Theraplay - het model
Theorie: Theraplay - de 4 niveaus
Theorie: de normale contactname van kinderen
Theorie: de psychodynamiek van de verstoorde contactname van kinderen
Praktisch: ervarend leren omgaan met basale spelvormen

De cursus bestaat afwisselend uit:
kennisoverdracht in de vorm van inleidingen en literatuurstudie
al spelend kennis maken met diverse mogelijkheden van Theraplay
middels videodemonstratie kennis maken met diverse behandelmogelijken en de effecten ervan
 

10
16
ja
6
(Ortho)pedagogen, psychologen, begeleiders van kinderen met problemen in de contactname (groepswerkers, therapeuten, spelbegeleiders) in de jeugd-ggz, jeugdhulpverlening en het speciaal onderwijs (hbo-niveau) en ouderbegeleiders die te maken hebben met ouders van kinderen met contactproblemen. De spelinterventie is met name bruikbaar binnen de pleeg- en adoptiezorg.
 
Bestand  
Template document PE-online.doc18-4-2011 14:4448 KB
1-10-2014
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

12-3-2014
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

18-9-2013
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

7-2-2013
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

25-9-2012
Tijd9:30 - 16:30
LocatieGoes (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany cursus

20-9-2012
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

10-11-2011
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Maatschappelijk betrokken not-for-profit organisatie

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met zo'n 125 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.


Ontstaan

In 1986 zijn de Regionale Instituten Nascholing en Opleiding (RINO) opgericht. In 1993 fuseerden RINO Utrecht, Oost Nederland, Zuid West Nederland en Randstad Midden tot de Centrale RINO Groep, later RINO Groep genoemd. In datzelfde jaar werd door de minister van Volksgezondheid de wet BIG in het leven geroepen uit de behoefte naar eenduidiger handelen en onafhankelijk toezicht binnen de beroepsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg. De RINO’s waren dé aangewezen partij om de opleidingen voor de BIG-beroepen in de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met de praktijkinstellingen te ontwikkelen, door te ontwikkelen en te toetsen.

Not-for-profit

Dit doen wij vanuit een not-for-profit status. De juridische vorm van waaruit we onze activiteiten verrichten is een besloten vennootschap (BV), te weten Centrale RINO BV. BV’s mogen statutair gezien winst maken. De aandeelhouder van de BV is Stichting Centrale RINO Groep. Een stichting mag geen winst beogen en is dus als een not-for-profit organisatie aan te merken. RINO Groep heeft dus geen aandeelhouder die jaarlijks een winstuitkering verwacht.

Organisatiestructuur

De RINO Groep heeft een afdeling BIG-opleidingen en een afdeling Bij- en nascholing. Bij beide afdelingen werken opleidingsmanagers en -medewerkers aan de organisatie en uitvoering van opleidingen, trainingen en congressen. Zij worden daarbij ondersteund door de afdelingen P&O, Communicatie & marketing, het directiesecretariaat en de afdeling Bedrijfsvoering, die bestaat uit Financiën, ICT, Facilitaire zaken, P&O docenten en Zalencentrum.

Cedeo erkenning

Sinds 2010 zijn de opleidingsactiviteiten van de RINO Groep erkend door Cedeo. Dit onafhankelijk erkenningsinstituut houdt elke twee jaar een klanttevredenheidsonderzoek onder zowel deelnemers van ons bij- en nascholingsaanbod als onze incompany klanten.

 

Oudenoord 6
3513 ER
UTRECHT
(030) 230 84 50