Opleidingen details Panta Rhei
PAC Osteopathie bij kinderen; advisering van de zwangere vrouw & onderzoek van de pasgeborene met Anja Caers (ID nummer: 435838)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
1. Osteopathie vakinhoudelijk (accreditatie)726-11-2021 t/m 25-11-2022
2. Osteopathie niet-vakinhoudelijk (accreditatie)026-11-2021 t/m 25-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De osteopaat heeft kennis van het belang van een goede voorbereiding en begeleiding van de vrouw t.a.v. de bevalling

De osteopaat heeft een ruime kennis over de keuze die er zijn rondom de bevalling.

De osteopaat heeft kennis van de mogelijke impact en consequenties van deze keuzes op het verdere verloop van de bevalling.

De osteopaat weet welke hormonen tijdens de bevalling belangrijk zijn, kent de werking van deze hormonen en de impact op de moeder, het  kind en het verloop van de bevalling en weet wat de voorwaarden zijn om deze optimaal te laten stromen bij de moeder. Hij kent de visie van Michel Odent hieromtrent.

De osteopaat kan door deze kennis de moeder bijstaan  zonder een persoonlijke mening op te dringen en haar objectief informeren over de voors- en tegens en mogelijke impact van volgende factoren op de bevalling, de baby en de moeder:

Plaats van de bevalling, sfeer rond de bevalling

Voorbereiding en gegeleiding van de bevalling (vroedvrouw, doula, gynaecoloog)

Inleiding en augmentatie: redenen en manieren

Episiotomie: redenen en manieren

Pijnstilling: redenen en manieren

Ademhaling van de vrouw tijdens de arbeid: oppervlakkige borst-, flank- of topademhaling versus intuïtief ademen en meebewegen op de weeën

Ademhaling van de vrouw tijdens de uitdrijvingsfase: gedirigeerd persen versus intuïtief persen.

Mentale houding van de vrouw

Fysieke houdingen van de vrouw tijdens de laatste maand, tijdens de arbeid: verstrijkingsfase, ontsluitingsfase, latente fase, persen, nageboorte, 1e uur postnataal

Impact van directe afnaveling t.o.v. afnavelen na 3 minuten of na uitpulseren van de navelstreng

Impact van het eerste uur na de geboorte en het contact met de moeder op de voedingsreflexen en de borstvoeding.

De osteopaat heeft kennis van de terminologie gehanteerd door verloskundigen en gynaecologen zodat hij een bevallingsverslag kan lezen en de consequenties voor moeder en kind kan begrijpen. 

 

De osteopaat weet hoe de normale evolutie van de oro-pharynx verloopt en hoe dit impact heeft op de manier van zuigen, slikken en ademen bij een baby.

De osteopaat heeft kennis van het verschil tussen de manier van zuigen bij borstvoeding en bij flesvoeding

De osteopaat kan herkennen of een baby toe is aan vaste voeding volgens de visie van Rapley en de moeder hier advies rond geven.  

De osteopaat weet wat de voordelen zijn van borstvoeding op moeder en kind, kent het verschil tussen voor- en achtermelk, weet wat de fysiologische maaginhoud van een pasgeborene is en hoe de frequentie van voedingen en het aanbieden van 1 of 2 borsten tijdens de maaltijd impact kan hebben op de samenstelling van de moedermelk alsook de spijsvertering van de baby.

De osteopaat is in staat om aan de moeder uit te leggen wat een mogelijke impact kan zijn van haar voeding als ze borstvoeding geeft.   

De osteopaat weet welke soorten kunstvoedingen en indikkingsmiddelen er worden gegeven en bij welke indicatie.

De osteopaat herkent normale en afwijkende ontlasting, dit zowel betreffende frequentie, geur, kleur en constistentie. 

De osteopaat heeft kennis van de mogelijke oorzaken van zuigproblemen, slikproblemen, voedselweigeren, onrust bij het drinken, weet wat osteopathie hierin kan betekenen alsook wat hij ouders kan adviseren

De osteopaat is bekend met de mogelijke impact van prematuriteit, ziekte en allergieën/voedingsovergevoeligheden op mogelijke eetproblemen en spijsverteringsongemakken  

De osteopaat kent de rol van maagzuur en kent het verschil tussen fysiologische en afysiologische reflux (GER/GERD) en de verschillende vormen van reflux: projectielbraken, spugen, regurgitaties, inwendige reflux. Hij herkent de symptomen van GER en GERD, de regulieren onderzoeken en behandelingen en welke osteopatische aandachtspunten er zijn.

De osteopaat heeft herkent afwijkende ontlasting bij een baby.

De osteopaat kan een moeder adviezen geven bij hyperlactatie, hypolactatie, borstontsteking/kloven

7
Anja Caers
Bestand  
Accreditatieonderzoek PG.docx10-6-2021 15:2227 KB
Bestand  
CV Anja Caers.docx10-6-2021 15:0318 KB

Osteopathie gerelateerde doelgroep

Aan BO met betrekking tot osteopathische of osteopathie-gerelateerde handelingen worden enkel toegelaten:

-       Osteopaten, die beroepsmatig osteopathische handelingen uitvoeren en lid zijn van een erkende beroepsvereniging (BVBO of BUO);

-       uitsluitend osteopaten, niet-lid van een beroepsvereniging met erkenningsnummer beginnend bijvoorbeeld 095 of 090;

-       laatstejaarsstudenten osteopathie;

-       buitenlandse deelnemers die lid zijn van een beroepsvereniging van osteopaten of zij die beschikken over een door de NARIC gelijkwaardig bevonden diploma in de osteopathie.  

-       Docenten, (niet-osteopaat) kunnen toegelaten worden mits toestemming van BCO;

Voor andere BO-activiteiten kan in principe iedereen toegelaten worden.

• De osteopaat weet hoe de normale evolutie van de oro-pharynx verloopt en hoe dit impact heeft op de manier van zuigen, slikken en ademen bij een baby.
• De osteopaat heeft kennis van het verschil tussen de manier van zuigen bij borstvoeding en bij flesvoeding
• De osteopaat kan herkennen of een baby toe is aan vaste voeding volgens de visie van Rapley en de moeder hier advies rond geven.
• De osteopaat weet wat de voordelen zijn van borstvoeding op moeder en kind, kent het verschil tussen voor- en achtermelk, weet wat de fysiologische maaginhoud van een pasgeborene is en hoe de frequentie van voedingen en het aanbieden van 1 of 2 borsten tijdens de maaltijd impact kan hebben op de samenstelling van de moedermelk alsook de spijsvertering van de baby.
• De osteopaat is in staat om aan de moeder uit te leggen wat een mogelijke impact kan zijn van haar voeding als ze borstvoeding geeft.
• De osteopaat weet welke soorten kunstvoedingen en indikkingsmiddelen er worden gegeven en bij welke indicatie.
• De osteopaat herkent normale en afwijkende ontlasting, dit zowel betreffende frequentie, geur, kleur en constistentie.
• De osteopaat heeft kennis van de mogelijke oorzaken van zuigproblemen, slikproblemen, voedselweigeren, onrust bij het drinken, weet wat osteopathie hierin kan betekenen alsook wat hij ouders kan adviseren
• De osteopaat is bekend met de mogelijke impact van prematuriteit, ziekte en allergieën/voedingsovergevoeligheden op mogelijke eetproblemen en spijsverteringsongemakken
• De osteopaat kent de rol van maagzuur en kent het verschil tussen fysiologische en afysiologische reflux (GER/GERD) en de verschillende vormen van reflux: projectielbraken, spugen, regurgitaties, inwendige reflux. Hij herkent de symptomen van GER en GERD, de regulieren onderzoeken en behandelingen en welke osteopatische aandachtspunten er zijn.
• De osteopaat heeft herkent afwijkende ontlasting bij een baby.
• De osteopaat kan een moeder adviezen geven bij hyperlactatie, hypolactatie, borstontsteking/kloven
• De osteopaat herkent wat normaal fysiologisch babygedrag is en wat pathologisch babygedrag is ten aanzien van eetgedrag, plas, ontlasting, tonus, alertheid en slaapgedrag en weet wanneer hij moet doorverwijzen naar een arts.
• De osteopaat kan een ritmekaart beoordelen en dit samenvoegen met de andere informatie die hij tijdens de consultatie verkrijgt via anamnese, inspectie en onderzoek.
• De osteopaat kan normaal en afwijkend slaapgedrag herkennen.
• De osteopaat kent de verschillende bewustzijnsstadia volgens Dr. Brazelton.
4-11-2022
Tijd08:30 - 17:30
Locatie Rijen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen1 dag

26-11-2021
Tijd08:30 - 17:30
Locatie Rijen (NL) (Toon kaart)

Panta Rhei Opleidingen VOF is een organisatie bureau voor opleidingen en cursussen voor de osteopathie voor Nederland en België.

Ericssonstraat 2
5121 ML
Rijen
+31 (0) 621700937