Opleidingen details CENTRUM VOOR OSTEOPATHIE
MANIPULATIE VOLGENS KORTE HEFBOOM NAAR LAURIE HARTMAN (ID nummer: 413818)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
1. Osteopathie vakinhoudelijk (accreditatie)1619-3-2021 t/m 18-3-2022
2. Osteopathie niet-vakinhoudelijk (accreditatie)019-3-2021 t/m 18-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De meerderheid van ‘oude’ osteopatische technieken werden uitgevoerd door eenvoudige, lange hefboomtechnieken waarbij een grote (veelal rotatie-)kracht op één segment of niveau werd uitgeoefend. Meestal gebeurde dit op het fysiologisch eindpunt van de gewrichtsbeweeglijkheid ofwel op het punt van de laesie.

Te grote rotatiecomponenten in een manipulatie zijn echter vaak pijnlijk voor de patiënt en kunnen  ook  een  risico  zijn  op  letsels,  zowel discaal als osseus (bv bij osteoporotische patiënten). De impact van zowel de kracht als de snelheid waarmee sommige technieken werden uitgeoefend, voelen vele patiënten ook als traumatisch aan.

Korte  hefboomtechnieken  werden  als  antwoord  hierop  ontwikkeld. Door het  combineren van verschillende hefbomen kan  men namelijk een gewricht vlugger in een “locked position” of “joint lock”  brengen, nog vóór zijn fysiologische bewegingsgrens. Deze manipulaties zijn niet alleen veiliger aangezien men de fysiologische barrière niet passeert. Het toepassen van de secundaire hefbomen (side-bending, tractie, flexie, extensie,…) impliceert eveneens een aanzienlijke verkleining  van  de primaire hefboom (=de  manipulatierichting).  Wanneer de manipulatierichting  nu  rotatie  is,  leiden  deze  technieken  dus  ook  naar een  verminderde rotatiecomponent, een bijkomend veiligheidsvoordeel in zulke manipulaties. Een steeds wederkerend citaat van Prof. Hartman : “Not only structure governs function, function  also  governs  comfort”.  Door het  zo zacht mogelijk behandelen van  somatische dysfuncties,  ook  op  manipulatief  vlak, proberen  we de  functie  van  lichaamsstructuren te herstellen om zo het “comfort” van de patiënt te verhogen.

Specifiek onderwerp

In deze cursus worden de principes van de korte hefboomstechniek duidelijk uitgelegd en ingeoefend. Verder zal dieper ingegaan worden op het toepassen van de korte hefboomstechnieken op de vertebrale overgangsgebieden C7-T1, T12-L1 en L5-S1 (‘the spinal junctions’).  Voor alle bovenvermelde zones worden verschillende technieken met varianten overlopen, waarbij bekeken wordt wanneer welke techniek het beste – het veiligste -  kan gebruikt worden. Er wordt vooral op nadruk gelegd op VEILIGHEID bij manipulatie !

16
Daryl Herbert DO
Osteopath & Lecturer in Manipulation
Technique teacher at The British School of Osteopathy
Bestand  
Herbert programma.docx18-11-2020 12:5413 KB
Bestand  
Herbert litteratuur.docx18-11-2020 12:5413 KB

Osteopathie gerelateerde doelgroep

Aan BO met betrekking tot osteopathische of osteopathie-gerelateerde handelingen worden enkel toegelaten:

-       Osteopaten, die beroepsmatig osteopathische handelingen uitvoeren en lid zijn van een erkende beroepsvereniging (BVBO of BUO);

-       uitsluitend osteopaten, niet-lid van een beroepsvereniging met erkenningsnummer beginnend bijvoorbeeld 095 of 090;

-       laatstejaarsstudenten osteopathie;

-       buitenlandse deelnemers die lid zijn van een beroepsvereniging van osteopaten of zij die beschikken over een door de NARIC gelijkwaardig bevonden diploma in de osteopathie.  

-       Docenten, (niet-osteopaat) kunnen toegelaten worden mits toestemming van BCO;

Voor andere BO-activiteiten kan in principe iedereen toegelaten worden.

De meerderheid van ‘oude’ osteopatische technieken werden uitgevoerd door eenvoudige, lange hefboomtechnieken waarbij een grote (veelal rotatie-)kracht op één segment of niveau werd uitgeoefend. Meestal gebeurde dit op het fysiologisch eindpunt van de gewrichtsbeweeglijkheid ofwel op het punt van de laesie.

Te grote rotatiecomponenten in een manipulatie zijn echter vaak pijnlijk voor de patiënt en kunnen ook een risico zijn op letsels, zowel discaal als osseus (bv bij osteoporotische patiënten). De impact van zowel de kracht als de snelheid waarmee sommige technieken werden uitgeoefend, voelen vele patiënten ook als traumatisch aan.

Korte hefboomtechnieken werden als antwoord hierop ontwikkeld. Door het combineren van verschillende hefbomen kan men namelijk een gewricht vlugger in een “locked position” of “joint lock” brengen, nog vóór zijn fysiologische bewegingsgrens. Deze manipulaties zijn niet alleen veiliger aangezien men de fysiologische barrière niet passeert. Het toepassen van de secundaire hefbomen (side-bending, tractie, flexie, extensie,…) impliceert eveneens een aanzienlijke verkleining van de primaire hefboom (=de manipulatierichting). Wanneer de manipulatierichting nu rotatie is, leiden deze technieken dus ook naar een verminderde rotatiecomponent, een bijkomend veiligheidsvoordeel in zulke manipulaties. Een steeds wederkerend citaat van Prof. Hartman : “Not only structure governs function, function also governs comfort”. Door het zo zacht mogelijk behandelen van somatische dysfuncties, ook op manipulatief vlak, proberen we de functie van lichaamsstructuren te herstellen om zo het “comfort” van de patiënt te verhogen.

Specifiek onderwerp

In deze cursus worden de principes van de korte hefboomstechniek duidelijk uitgelegd en ingeoefend. Verder zal dieper ingegaan worden op het toepassen van de korte hefboomstechnieken op de vertebrale overgangsgebieden C7-T1, T12-L1 en L5-S1 (‘the spinal junctions’). Voor alle bovenvermelde zones worden verschillende technieken met varianten overlopen, waarbij bekeken wordt wanneer welke techniek het beste – het veiligste - kan gebruikt worden. Er wordt vooral op nadruk gelegd op VEILIGHEID bij manipulatie !
15-10-2021 t/m 16-10-2021
Tijd08:30 - 18:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Het 'Centrum voor Osteopathie' is een onafhankelijk instituut dat het doel heeft postacademische cursussen te organiseren.
De aanduiding 'postacademisch' betekent dat u voor het volgen van de opleidingen een academische vooropleiding in de osteopathie genoten heeft. Onze actuele cursussen bieden de laatste stand van zaken in wetenschap en techniek, onderzoek en praktijk.
Het Centrum voor Osteopathie is niet gebonden aan een basisopleiding in de osteopathie.
 

LANGESTRAAT 35
9150
KRUIBEKE
+32 3 774 24 22