Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Hulpverlening aan kinderen en hun gescheiden ouders, mogelijkheden en valkuilen (ID nummer: 161420)
Scholing met geplande bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Opleidingstraject Jeugdzorgwerker3024-9-2013 t/m 24-9-2016
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Elk jaar worden ongeveer 35.000 kinderen in Nederland geconfronteerd met de echtscheiding van hun ouders. Echtscheiding is een ‘normale’ levensgebeurtenis geworden. Toch hebben veel gescheiden ouders er moeite mee hoe ze de (opvoedings-)relatie met hun kinderen in de nieuwe situatie op een harmonieuze wijze vorm kunnen geven. Het blijkt moeilijk te zijn om een onderscheid te maken in de relatie die men had als partners en de relatie die men voor altijd blijft houden als opvoeders. Wanneer kinderen langdurig geconfronteerd worden met ouders die het ook na de scheiding niet lukt de strijdbijl te begraven, kunnen ze daarvan ernstige problemen bij hun ontwikkeling ondervinden. Op de korte termijn is er vaak sprake van een terugval in de ontwikkeling (bedplassen, toename van agressief gedrag thuis en/of op school, terugval van schoolprestaties, gevoelens van depressiviteit enz). Op de lange termijn blijken deze kinderen problemen te ondervinden bij hun eigen relatievorming.
Zowel hulpverleners van deze ouders als ook hulpverleners van kinderen komen met regelmaat dergelijke situaties tegen. Om daadwerkelijk hulp te kunnen bieden is het van belang inzicht te hebben in de effecten van echtscheiding op de ontwikkeling van kinderen en de valkuilen voor hulpverleners wanneer ze te maken hebben met strijdende partijen.
 

U krijgt meer zicht op de negatieve effecten van problematische echtscheidingen op de ontwikkeling van kinderen. U kunt loyaliteitsproblemen bij kinderen herkennen en bespreken, gescheiden ouders bewustmaken van hun rol en hun mogelijkheden bij de aanpak van deze problematiek en hun adviseren bij de opvoeding van hun kind. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u om u in te leven in de soms strijdige standpunten van de betrokken ouders. U kunt ouders adviseren over de opstelling van een ouderschapsplan.

Beroepsgroep
GGZ-agogen
Maatschappelijk werk
Registerplein
Sociaal Agogen
Nee
Bestand  
Template document PE-online B1364.doc9-9-2013 11:1850 KB
23-3-2016 t/m 6-4-2016
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

23-9-2015 t/m 7-10-2015
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

1-4-2015 t/m 15-4-2015
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

10-9-2014 t/m 24-9-2014
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

2-4-2014 t/m 16-4-2014
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

24-9-2013 t/m 8-10-2013
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Maatschappelijk betrokken not-for-profit organisatie

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met zo'n 125 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.


Ontstaan

In 1986 zijn de Regionale Instituten Nascholing en Opleiding (RINO) opgericht. In 1993 fuseerden RINO Utrecht, Oost Nederland, Zuid West Nederland en Randstad Midden tot de Centrale RINO Groep, later RINO Groep genoemd. In datzelfde jaar werd door de minister van Volksgezondheid de wet BIG in het leven geroepen uit de behoefte naar eenduidiger handelen en onafhankelijk toezicht binnen de beroepsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg. De RINO’s waren dé aangewezen partij om de opleidingen voor de BIG-beroepen in de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met de praktijkinstellingen te ontwikkelen, door te ontwikkelen en te toetsen.

Not-for-profit

Dit doen wij vanuit een not-for-profit status. De juridische vorm van waaruit we onze activiteiten verrichten is een besloten vennootschap (BV), te weten Centrale RINO BV. BV’s mogen statutair gezien winst maken. De aandeelhouder van de BV is Stichting Centrale RINO Groep. Een stichting mag geen winst beogen en is dus als een not-for-profit organisatie aan te merken. RINO Groep heeft dus geen aandeelhouder die jaarlijks een winstuitkering verwacht.

Organisatiestructuur

De RINO Groep heeft een afdeling BIG-opleidingen en een afdeling Bij- en nascholing. Bij beide afdelingen werken opleidingsmanagers en -medewerkers aan de organisatie en uitvoering van opleidingen, trainingen en congressen. Zij worden daarbij ondersteund door de afdelingen P&O, Communicatie & marketing, het directiesecretariaat en de afdeling Bedrijfsvoering, die bestaat uit Financiën, ICT, Facilitaire zaken, P&O docenten en Zalencentrum.

Cedeo erkenning

Sinds 2010 zijn de opleidingsactiviteiten van de RINO Groep erkend door Cedeo. Dit onafhankelijk erkenningsinstituut houdt elke twee jaar een klanttevredenheidsonderzoek onder zowel deelnemers van ons bij- en nascholingsaanbod als onze incompany klanten.

 

Oudenoord 6
3513 ER
UTRECHT
(030) 230 84 50