Opleidingen details SCEM Conference Services / Education Permanente
Huidziekten, SOA en Zwangerschap (ID nummer: 129615)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Voortplanting, Obstetrie en Gynaecologie429-11-2012 t/m 29-11-2013
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het thema van het zeventiende symposium in de cyclus Obstetric Medicine is ‘Huidziekten, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en zwangerschap’.

De huid, het grootste orgaan, ondergaat fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap. Bestaande huidziekten kunnen verergeren of minder ernstig worden. Minder vaak komen specifieke zwangerschapsdermatosen voor; huidziekten die uitsluitend tijdens de zwangerschap of in het kraambed optreden. Voor gynaecologen zijn huidaandoeningen vaak moeilijk te beoordelen. De inschatting of een huidverandering pathologisch is en behandeling moet worden ingezet, wordt meestal door een dermatoloog gemaakt. Onderstaand treft u een impressie van de dag.

De ziekte waterpokken veroorzaakt huidafwijkingen. De consequenties van deze infectie voor moeder en kind kunnen ingrijpend zijn. In 2010 verscheen de richtlijn ‘Varicella’, op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie. Deze richtlijn zal in de voordracht als leidraad dienen.

In het jaarrapport van het RIVM ‘Sexually transmitted infections, including HIV, in the Netherlands in 2010’, staan de soa- en hiv-cijfers gevonden op de soa-poliklinieken in Nederland in 2010. Chlamydia is in Nederland de meest gediagnosticeerde soa, vooral onder heteroseksuele jongeren onder de 25 jaar. Voor chlamydia, gonorroe en genitale herpes werd in 2010 een stijging gezien van de aantallen ten opzichte van de voorgaande jaren. Vanzelfsprekend zijn er consequenties voor de zwangerschap. Screening op Lues vindt al jaren plaats tijdens de zwangerschap. Is het kosten-effectief en hoe is de benadering bij een positieve testuitslag? Het is belangrijk eens stil te staan bij deze routinebepaling tijdens de zwangerschap.

Vanuit het regionaal behandelcentrum voor de behandeling van hiv-seropositieve zwangere vrouwen in het UMC Utrecht zult u een overzicht krijgen van de behandelingsresultaten. Wat houdt de behandeling precies in en wat is de transmissiekans van het virus van moeder naar kind?

In alle voordrachten zal een samenvatting van de actuele stand van de wetenschap worden gegeven met heldere adviezen voor de toepassing in de dagelijkse praktijk.
 

29-11-2012
Tijd9:50 - 16:00
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

SCEM / Education Permanente organiseert onafhankelijke nascholingen binnen de totale gezondheidszorg.
Brenkmanweg 6
4105 DH
Culemborg
Postbus 26
4100 AA
Culemborg
(0345) 57 66 42