Opleidingen details De Verbeterpraktijk
Lean in de zorg praktijkopleiding Minneapolis (ID nummer: 115486)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3403-6-2012 t/m 3-6-2013
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Integrale verbetermethoden als Lean / TOC / Continu Verbeteren hebben een positieve impact op kwaliteit, veiligheid, service, wachttijden, productiviteit, kosten én het werkplezier. Dat deze van oorsprong industriële methoden ook succesvol zijn in de zorgsector bewijzen Seattle’s Children’s Hospital (Seattle), Virginia Mason Medical Center (Seattle), ThedaCare (Appleton) en Park Nicollet Health Service (Minneapolis).

Ook in Nederlandse zorgorganisaties is ’Lean’ een steeds meer gehoorde kreet. De aanpak en omvang in de verschillende organisaties is echter divers en loopt uiteen van kleine afgebakende projecten tot aan gehele programma’s die ook gedrag en cultuur omvatten (‘lean denken en doen’). Toch zijn de ervaringen in Nederlandse ziekenhuizen beperkt als deze worden vergeleken met enkele andere (zorg)organisaties in het buitenland. Het gevaar bestaat dat Nederlandse zorgorganisaties daarbij ‘het wiel opnieuw uitvinden’ en een leerproces doormaken waarbij de geleerde lessen van andere (zorg)organisaties onvoldoende worden geïncorporeerd. Gevolg is dat de snelheid van het veranderingsproces veel lager is dan zou kunnen en dat de resultaten navenant kleiner zijn.

De ’Lean in de zorg praktijkopleiding’ neemt de deelnemers mee naar zorginstellingen in Minnesota zoals Park Nicollet Health Services en ThedaCare. Naast deze inspirerende bedrijven gaan deelnemers ook naar bedrijven in andere sectoren met jarenlange ‘hands-on’ ervaring in het toepassen van Lean / continu verbeteren. Deze praktijkopleiding biedt de deelnemers de unieke mogelijkheid om met eigen ogen te zien wat de resultaten van deze bedrijven zijn en hoe ze dat bereikt hebben.

Tevens onderdeel van het programma is deelname aan het tweedaagse ’Lean Healthcare Summit’ in Minneapolis (6+7 juni 2012). Tijdens dit jaarlijks congres presenteren leiders (bestuurders, managers, artsen) op het gebied van continue prestatieverbetering hun nieuwste aanpakken en delen ze hun meest recente leerervaringen.

Deze studiereis levert de deelnemers het volgende op:
- Waarnemen van wat het betekent wanneer lean consequent en in de hele organisatie wordt doorgevoerd. Waarnemen welke enorme impact het heeft op de productiviteit, kwaliteit, veiligheid en medewerkerstevredenheid. Elementen die aan bod komen tijdens de bezoeken zijn leiderschap, management commitment, rol van ondersteuning en resultaten.
- Leren van de (zorg)organisaties die 5-20 jaar met lean aan de slag zijn. Niet om de oplossingen van hen af te kijken, maar door zelf te zien en te ervaren wat ‘lean’ betekent voor de medewerkers op alle niveaus in de organisatie. Hiermee krijgt de deelnemer een concreet beeld waar ook zijn/haar organisatie over 5-20 jaar kan staan. Na de praktijkopleiding is de deelnemer in staat om het veranderingsproces in de organisatie duidelijk richting te geven.
- Deelname aan het congres (‘Lean Healthcare Summit’) biedt de mogelijkheid te leren van de ervaringen van anderen en met hen te netwerken. De combinatie van de bedrijfsbezoeken en het congres vergroot de waarde en effectiviteit van het congres omdat de deelnemer lezingen kan koppelen aan praktijkvoorbeelden die men vooraf met eigen ogen heeft gezien.

Tijd8:00 - 21:00
LocatieSeattle (NL) (Toon kaart)

Tijd8:00 - 21:00
LocatieMinneapolis (US) (Toon kaart)

De missie van De Verbeterpraktijk is om Zorg van Wereldklasse te creëren in Nederlandse zorginstellingen, zodanig dat de generaties na ons toegang hebben tot veilige, betrouwbare en verspillingvrije zorg. 

Dit doet ze onder andere op basis van de Lean Management filosofie, waarbij ze mensen bewust maakt, inspireert, opleidt en coacht, waardoor de zorginstellingen in staat zijn zelfstandig hun processen en resultaten continu te verbeteren.

Smeedsbeemden 10
5706 NS
Helmond
+31683335692