Opleidingen details SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy
Farmabuddy module ’Palliatieve zorg’ (ID nummer: 404866)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing kleinschalig interactief141-3-2022 t/m 28-2-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In de palliatieve en terminale fase krijgen een patiënt en diens mantelzorgers te maken met complexe zorgproblemen. Diverse zorgverleners zijn betrokken bij de zorg voor deze patiënten, zoals de huisarts en de thuiszorg. Ook de openbaar apotheker en het apotheekteam zijn partners in het zorgteam, omdat de patiënt in deze fase bijna altijd geneesmiddelen gebruikt en daarbij farmaceutische patiëntenzorg behoeft.

 

Een Farmabuddy is een vaste contactpersoon in de apotheek voor patiënten, mantelzorgers en andere zorgverleners. Zij brengen de persoonlijke situatie van een patiënt in kaart, zijn laagdrempelig bereikbaar, houden vinger aan de pols en signaleren proactief eventuele problemen. De  farmaceutische zorg wordt zo beter gestructureerd en meer toegespitst op de patiënt.

In het najaar 2021 organiseert SIR een herziene Farmabuddy module palliatieve zorg voor apotheekteams die in de praktijk al met vaste contactpersonen werken.  

De scholing richt zich op behoeften van patiënten in de palliatieve en terminale fase, farmacotherapeutische behandeling, palliatieve sedatie en euthanasie, communicatie met patiënten en mantelzorgers en aandachtspunten voor implementatie en samenwerking met andere zorgverleners.

Apothekers en –assistenten (de apotheekbuddy's):

  • bezitten voldoende kennis over onderwerpen die in de palliatieve en terminale zorg aan de orde komen, zoals pijnbestrijding, complexe farmacotherapie, wondverzorging, slikproblemen, incontinentie en mondverzorging.
  • zijn op de hoogte van de professionele richtlijnen en standaarden voor de farmaceutische patiëntenzorg aan palliatieve en terminale patiënten.
  • Bezitten kennis en vaardigheden om een effectieve behandelrelatie op te bouwen en op integere,  betrokken en oprechte wijze met de patiënt/mantelzorger te communiceren.
  • kennen de relevante wetgeving rondom sedatie en euthanasie.
  • zijn in staat om afspraken met huisartsen en andere zorgverleners over de communicatie met en begeleiding van de patiënt/mantelzorger te maken.
  • werken bij de communicatie en begeleiding van de patiënt/mantelzorger samen met huisartsen en andere zorgverleners, zoals thuiszorg verpleegkundigen.
  • zijn in staat om de (communicatie)materialen toe te passen in de praktijk.
Deze module is bedoeld voor apothekers, farmaceutisch consulenten en/of apothekersassistenten die in de praktijk al met vaste contactpersonen werken. Omdat de zorgbehoefte van patiënten zeker in de terminale fase snel kan veranderen en er vaak sprake is van een acute zorgbehoefte, adviseren wij u nadrukkelijk om de module met minimaal twee deelnemers per apotheekteam te volgen. Zij kunnen een buddykoppel vormen, zodat elke werkdag minimaal één van beiden in de apotheek aanwezig is. Ook kunnen zij elkaar na de cursusdag ondersteunen om de Farmabuddyzorg voor patiënten in de palliatieve en/of terminale fase daadwerkelijk in de praktijk te implementeren. En ze kunnen de soms emotioneel belastende situaties met elkaar delen.
Teamopdracht, reflectie, oefening in groepjes gespreksvoering en intakegesprek
€ 650,- per deelnemer
20
Apothekers en –assistenten (de apotheekbuddy's):
- bezitten voldoende kennis over onderwerpen die in de palliatieve en terminale zorg aan de orde komen, zoals pijnbestrijding, complexe farmacotherapie, wondverzorging, slikproblemen, incontinentie en mondverzorging.
- zijn op de hoogte van de professionele richtlijnen en standaarden voor de farmaceutische patiëntenzorg aan palliatieve en terminale patiënten.
- Bezitten kennis en vaardigheden om een effectieve behandelrelatie op te bouwen en op integere, betrokken en oprechte wijze met de patiënt/mantelzorger te communiceren.
- kennen de relevante wetgeving rondom sedatie en euthanasie.
- zijn in staat om afspraken met huisartsen en andere zorgverleners over de communicatie met en begeleiding van de patiënt/mantelzorger te maken.
- werken bij de communicatie en begeleiding van de patiënt/mantelzorger samen met huisartsen en andere zorgverleners, zoals thuiszorg verpleegkundigen.
- zijn in staat om de (communicatie)materialen toe te passen in de praktijk.
Nee
Zie programma
Zie folder
 
Ja
Nee
Hoofdniveau
Communicatie
Farmacotherapie
Patiëntenzorg
28-9-2022 t/m 2-2-2023
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Scholing kleinschalig interactiefAantal urenDatumTijd
Introductie, palliatieve zorg en communicatie 6,56,528-09-20229:15 - 16:30
Farmacotherapie, hulpmiddelen en implementatie6616-11-20229:15 - 16:30
Online reflectie op praktijkervaringen 1,51,5002-02-20239:30 - 11:00

23-3-2022 t/m 13-6-2022
Locatie Utrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenVanwege corona maatregelen kan de hele cursusmodule online aangeboden worden. Normaal gesproken zijn de 2 cursusdagen fysiek en reflectiesessie online.
Bijeenkomsten
 Scholing kleinschalig interactiefAantal urenDatumTijd
Introductie, palliatieve zorg en communicatie 6,56,523-03-20229:00 - 17:00
Farmacotherapie, hulpmiddelen en implementatie6620-04-20229:00 - 16:45
Online reflectie op praktijkervaringen 1,51,5013-06-20229:30 - 11:00

onderzoeksbureau

Theda Mansholtstraat 5b
2331JE
Leiden
071 5766157