Opleidingen details Prelum Uitgevers
PiL 2018-03 (ID nummer: 332358)
E-learning on demand
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA225-10-2018 t/m 24-10-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

PiL – Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn, is een schriftelijke nascholingsformule voor openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en huisartsen. De uitgave is een combinatie van een papieren tijdschrift en e-learning. Bij ieder nummer behoren vanaf 2015 ten minste twee op artikelen in het tijdschrift gebaseerde e-learnings, die onder meer bestaan uit een entreetoets, tussentijdse toetsvragen en een eindtoets. De e-learningmodules worden op de website www.pil-nascholing.nl opgenomen en bevatten diverse soorten toetsvragen (open, meerkeuze, juist/onjuist, stellingen, etc.).

PiL verschijnt ieder kwartaal. Elke editie bevat naast de hoofdartikelen een groot aantal rubrieken, waaronder nieuwe middelen, medicatieveiligheid, casuïstiek en bijzondere patiënten. De artikelen zijn zo opgezet dat zij een vertaling bieden van wetenschap naar praktijk en voor elk van de doelgroepen relevant en uitdagend zijn.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatie Bureau Format E-learning (ABFE)KNMG-GAIA
Openbaar apothekers (OA)KNMP en NVZA
OA, ZA, Cluster 1
e-learning
Abonnement
Het gaat om twee e-learnings:

1. Leerdoelen medicatieovergebruikshoofdpijn:
• de anamnese bij medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH)
• argumenten voor ontwenningstherapie en het bespreken hiervan met de patiënt
• adviseren en begeleiden van de patiënt bij de ontwenningstherapie, eventueel in samenwerking met een hoofdpijnverpleegkundige
• monitoren van de patiënt na de ontwenningsperiode om terugval te voorkomen

2. Leerdoelen praktische problemen met geneesmiddelgebruik
• weet u welke praktische problemen patiënten kunnen ondervinden bij het dagelijks gebruik van hun geneesmiddelen;
• bent u in staat om gebruiksproblemen te signaleren, voorkomen en op te lossen;
• heeft u een visie ontwikkeld op het systematisch aandacht besteden aan gebruiksproblemen bij patiënten in uw eigen dagelijkse praktijk.
Ja
1. Samenvatting Medicatieovergebruikshoofdpijn
Medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH) is een veelvoorkomende aandoening, die zeer beperkend is voor de kwaliteit van leven. Het is gedefinieerd als hoofdpijn op ≥ 15 dagen per maand, met regelmatig overgebruik van acute hoofdpijnmedicatie, gedurende ≥ 3 maanden. Regelmatig overgebruik is inname van simpele analgetica op ≥ 15 dagen per maand, triptanen op ≥ 10 dagen per maand, combinaties van triptanen en simpele analgetica op ≥ 10 dagen per maand. Een van de mogelijke onderliggende mechanismen van MOH is een veranderde gevoeligheid door centrale sensitisatie.
De eerste noodzakelijke stap in de behandeling van MOH is abrupte ontwenning van alle medicatie en cafeïne gedurende twee à drie maanden. Belangrijkste argumenten hiervoor zijn de reductie in hoofdpijndagen na ontwennen, het voorkomen van systemische toxiciteit door overgebruik en het psychologische effect van ontwenning. Goede voorlichting en monitoring zijn belangrijk tijdens en na de ontwenningsperiode, om terugval in medicatieovergebruik te voorkomen.

2. Samenvatting Praktische problemen met geneesmiddelengebruik.
Patiënten die kampen met fysieke beperkingen, zoals een verminderd gezichtsvermogen en afname van de kracht in de handen en fijne motoriek, kunnen moeite hebben hun geneesmiddelen goed te gebruiken. Problemen waar zij op stuiten zijn bijvoorbeeld het niet kunnen lezen van de gebruiksinstructies, niet kunnen openen van flacons en het niet kunnen delen van tabletten. Over het algemeen vinden mensen wel een oplossing voor de problemen die ze ervaren, zoals het gebruik van schilmesjes of keukenhulpmiddelen, maar dit zijn niet altijd de meest ideale oplossingen. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat de gekozen oplossing de kwaliteit van het geneesmiddel kan veranderen. Zo kan een geneesmiddel minder werkzaam worden wanneer het niet in de originele verpakking bewaard wordt. Het apotheekteam kan veel betekenen bij het signaleren, voorkomen en oplossen van gebruiksproblemen.
 
Ja
 Cursus ZAAantal uren
PiL 2018-03 module 1 Praktische problemen met geneesmiddelgebruik11
PiL 2018-03 module 2 Medicatieovergebruikshoofdpijn11

Prelum Uitgevers is een multimediale, wetenschappelijke uitgeverij die zich met zijn uitgaven richt op beroepsbeoefenaren en studenten in de gezondheidszorg. In nauwe samenwerking met onder andere huisartsen, tandartsen en medisch specialisten bedenken, vervaardigen en verkopen wij diverse informatieproducten, variërend van boeken en tijdschriften tot websites en pda-applicaties.

Prelum Uitgevers maakt een bewuste keuze voor toegankelijke, praktische informatie voor professionals in de gezondheidszorg. Artsen, paramedici en verpleegkundigen die vanuit de liefde voor het vak kiezen voor het regelmatig actualiseren van hun kennis en kunde. Vakspecialisten die ondanks hun drukke bestaan geloven in de kracht van de 'éducation permanente'.

Prelum Uitgevers ontwikkelt uitsluitend vanuit een onafhankelijk, wetenschappelijk perspectief. Dit betekent dat de inhoud van de producten in eerste instantie wordt bepaald en bewaakt door wetenschappers en artsen. Hierbij geldt als uitgangspunt dat alle informatie ondubbelzinnig te herleiden moet zijn tot de bron.
 

Zwarte Woud 14
3524 SJ
Utrecht
Postbus 24028
3502 MA
Utrecht
0306355060