Opleidingen details K.N.P.S.V.
Wetenschappelijk symposium ter gelegenheid van het 75ste Congres der Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging: ’Serendipity: Expect the Unexpected’ (ID nummer: 319753)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA411-5-2018 t/m 10-5-2019
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het wetenschappelijk symposium is onderdeel van het vierdaagse congres van de Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging dat jaarlijks gehouden wordt. Dit congres wordt georganiseerd voor alle (bio-)farmaciestudenten in Nederland. Daarnaast zijn ook andere geïnteresseerden bij het symposium welkom. Tijdens het symposium zullen vijf sprekers een lezing geven gebonden aan het thema “serendipity: expect the unexpected”. De dag zal worden voorgezeten door drs. J.G.C.P. Schikan. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan serendipiteit in de wetenschap, klinische trials, neurodegeneratieve aandoeningen (ALS) en protein-protein interacties.

Leerdoelen:

  • Wat is serendipiteit en wat is de rol van serendipiteit in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen?
  • Hoe kunnen klinische trials ervoor zorgen dat de werkelijke causaliteit tussen het geneesmiddel en de reactie van het menselijk lichaam vastgesteld wordt?
  • Wat is de huidige stand van zaken van behandelingsstrategieën voor de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)?
  • Wat zijn de toekomstperspectieven ven geneesmiddelen voor de ziekte ALS?
  • Wat zijn de nieuwste onderzoeksontwikkelingen op het gebied van eiwit-eiwit interacties?
  • Hoe wordt de nieuwe kennis over eiwit-eiwit interacties gebruikt voor de ontwikkeling van synthetische signaleringssystemen? Waar worden de ontwikkelde synthetische signaleringssystemen voor gebruikt?
Beroepsgroep
Openbaar apothekers (OA)
Het symposium is bedoeld voor: bachelor- en masterstudenten van de studies (Bio-)Farmaceutische Wetenschappen en Farmacie uit Leiden, Utrecht, Groningen en Amsterdam, (ere)leden van de K.N.P.S.V., apothekers en andere geïnteresseerden van binnen en buiten de universiteit.
Het symposium zal worden gegeven in de vorm van (interactieve) lezingen. Er zullen vijf lezingen worden gegeven en daarnaast is er nog een introductie door de dagvoorzitter.
De kosten voor apothekers bedragen €80,- voor het volgen van het programma, dit is inclusief koffie of thee en lunch.
180
Leerdoelen:
• Wat is serendipiteit en wat is de rol van serendipiteit in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen?
• Hoe kunnen klinische trials ervoor zorgen dat de werkelijke causaliteit tussen het geneesmiddel en de reactie van het menselijk lichaam vastgesteld wordt?
• Wat is de huidige stand van zaken van behandelingsstrategieën voor de ziekte Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)?
• Wat zijn de toekomstperspectieven ven geneesmiddelen voor de zieke ALS?
• Wat zijn de nieuwste onderzoeksontwikkelingen op het gebied van eiwit-eiwit interacties?
• Hoe wordt de nieuwe kennis over eiwit-eiwit interacties gebruikt voor de ontwikkeling van synthetische signaleringssystemen? Waar worden de ontwikkelde synthetische signaleringssystemen voor gebruikt?
Nee
Tijdens het symposium zullen vijf sprekers een lezing geven gebonden aan het thema “serendipity: expect the unexpected”. De dag zal worden voorgezeten door dr. H. Schikan. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan serendipiteit in de wetenschap, klinische trials, neurodegeneratieve aandoeningen (ALS) en protein-protein interacties.
Drs. Hans Schikan
Hans Schikan is mede-oprichter van Pharvaris en voormalig CEO van Prosensa. Voor Prosensa werkte hij 5 jaar bij Genzyme in verschillende functies. Voorafgaand aan Genzyme bracht hij 17 jaar door bij Organon.
Een van ’s werelds meest bekende geneesmiddelen is bij toeval ontdekt. Het gaat om Viagra, toevallig ontdekt door Pfizer doordat proefpersonen een erectie kregen. Serendipiteit betekent dat je iets totaal onverwacht en bruikbaars vindt, terwijl je op zoek bent naar iets anders. Er zijn vele voorbeelden van geneesmiddelen die dankzij serendipiteit zijn ontdekt.

Prof. Dr. Adam Cohen
Adam Cohen is afgestudeerd in farmacie en geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Na zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden (1986) is hij gaan werken bij Welcome Research Labs in de klinische farmacologie. Tussen 1987 en 2018 was hij CEO van het Centre for Human Drug Research (CHDR). Sinds 2018 is hij directeur van Innovation Services bij het CHDR.
Rond de ontwikkeling en het vinden van geneesmiddelen zit een laag van irrationele handelingen. Wijzen op het nut van het toeval bij dit proces is niet heel productief geweest. Het zien dat een ziekte beter wordt door een interventie is lastig, omdat mensen slecht zijn in het vaststellen van causaliteit. Dit wordt erger gemaakt doordat ongefundeerde conclusies gemakkelijk kunnen worden verspreid door sociale media in plaats van wetenschappelijke artikelen.

Dr. Pek van Andel
Pek van Andel is een medische maverick. Hij vogelde een kunsthoornvlies uit, waar hij de Wubbo Ockels voor kreeg. Met zijn iconoclastische MRI-scans van de humane coïtus verdiende hij de Ig Nobelprijs. Over serendipiteit publiceerde hij in het gezaghebbende British Journal for the Philosophy of Science en schreef hij verschillende boeken.
Serendipiteit is een ongezochte vondst, of het talent een ongezochte vondst te doen. Systematisch onderzoek en serendipiteit sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan en versterken elkaar zelfs. Je kunt niet naar het onbekende zoeken, omdat je dan niet weet wat je zoeken moet. Daarom moet je het onverwachte verwachten. Je kunt het onverwachte alléén vinden, als je wéét wát je verwacht.

Prof. Dr. Ludo van den Bosch
Ludo studeerde biologie in Hasselt en Leuven, waarna hij zijn doctoraat in 1990 heeft afgerond aan de KU Leuven. Na verschillende postdocs is hij aangesteld als staflid in het Laboratorium voor Neurobiologie. Sinds 2013, is hij hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven. Een jaar later, werd hij door Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) aangesteld als groepsleider. Het VIB onderzoekt mechanismen verantwoordelijk voor ALS en naar modificerende factoren die het ziekteverloop kunnen beïnvloeden, met als doel moleculaire mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de selectieve dood van motorneuronen beter te begrijpen.
Het onderzoek is gebaseerd op rationele ideeën die voortkomen uit eigen bevindingen en wetenschappelijke publicaties, toch spelen onverwachte ontdekkingen een grote rol in ons werk. De uitdaging is om te bepalen welke ontdekkingen belangrijk zijn om verder te onderzoeken.

Prof. Dr. Luc Brunsveld
Luc Brunsveld studeerde Scheikunde en Chemical Engineering, gevolgd door een doctoraat in supramoleculaire chemie (2001), post-doctoraal werk aan het MPI of Molecular Physiology over lipoproteïnen en een groepsleiderspositie bij Organon Research Laboratories in de Medicinal Chemistry. Hij werkt nu bij de afdeling Biomedical Engineering aan de TU/e als leidinggevende.
Bij de afdeling Biomedical Engineering worden farmaceutisch relevante eiwitten onderzocht die betrokken zijn bij eiwit-eiwitinteracties. Nieuwe probes, liganden, eiwitconstructen en meettechnieken worden ontwikkeld en gebruikt voor drug discovery. Daarnaast worden de chemisch-biologische en bijkomende bioanalytische expertise en infrastructuur toegepast voor innovaties op het gebied van klinische chemie.
 
Ja
11-5-2018
Tijd11:00 - 17:30
LocatieLiège (BE) (Toon kaart)

Overkoepelende Nederlandse studievereniging met circa 3200 leden die de belangen van de studenten farmacie behartigt.

Bolognalaan 101
3584 CJ
Utrecht
0302532092