Opleidingen details PAOFarmacie
Analyse van Medicatieprofielen (ID nummer: 288399)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing vakinhoudelijk OA41-6-2017 t/m 31-5-2018
StiPCO41-1-2017 t/m 31-12-2017
StiPCO41-1-2018 t/m 31-12-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Tegenwoordig staat het medicatie review volop in de belangstelling. Hierbij wordt beoogd om, met medebehandelaars (huisartsen en specialisten) en door de patiënt verstrekte informatie, te komen tot optimalisering van de farmacotherapie van de individuele patiënt. Uiteraard spelen hierbij ook klinisch chemische parameters een belangrijke rol. Bij de cursus Analyse van medicatieprofielen staat vooral de eerste beoordeling van de medicatie van de patiënt centraal, op basis van de gegevens die in de apotheek standaard bekend zijn: de actuele medicatie van een patiënt, de medicatiehistorie en de leeftijd en het geslacht van de patiënt. In enkele gevallen is er ook iets bekend over de indicaties en mogelijk over klinisch-chemische parameters, maar dat is in de eerste lijn in zeer beperkte mate het geval. De cursus richt zich dan ook vooral op het formuleren van vragen rond een medicatie om zodoende goed voorbereid te zijn op een gesprek met een arts of een patiënt.

Belangrijk hierbij is het verhogen van de waarschijnlijkheid van een afgeleide indicatie aan de hand van het herkennen van veel voorkomende combinaties van geneesmiddelen. Enkele voorbeelden:

  1. digoxine met een ACE-remmer en een lisdiureticum wijst op hartfalen, mogelijk met boezemfibrilleren; digoxine zonder deze middelen wijst waarschijnlijk op boezemfibrilleren;
  2. gebruik van lithium met olanzapine en lamotrigine zou kunnen wijzen op een bipolair I stoornis met ‘rapid cycling’;
  3. gebruik van de niet-selectieve betablokker propranolol in combinatie met sumatriptan zou kunnen wijzen op profylaxe van migraine-aanvallen.

Analyse van de overige medicatie bij de voorbeelden onder 1), 2) en 3) zou vragen kunnen oproepen. Bij 1) bijvoorbeeld het ontbreken van een anticoagulans, bij 2) de aanwezigheid van een tricyclisch antidepressivum, bij 3) is het gebruik van propanolol gerechtvaardigd als er ook sprake is van COPD medicatie? Voortbordurend op dit soort ‘werkhypothesen’ kan een eerste analyse van de kwaliteit van de medicatie van een patiënt plaatsvinden en kunnen verdere vragen worden geformuleerd.

Het doel van deze cursus is om apothekers beter vertrouwd te maken met de analyse van complexe medicaties, waarbij vooral gezocht wordt naar de rol van de apotheker in situaties waarin meerdere artsen geneesmiddelen hebben voorgeschreven.

Na het volgen van deze nascholing kunt u de kwaliteit van medicatie beoordelen aan de hand van medicatieprofielen, medicatiehistories en ad-hoc medicaties van patiënten.

Openbare apothekers en ziekenhuisapothekers
interactief hoorcollege
op aanvraag
20
Na het volgen van deze nascholing kunt u de kwaliteit van medicatie beoordelen aan de hand van medicatieprofielen, medicatiehistories en ad-hoc medicaties van patiënten.
Nee
Tegenwoordig staat het Medicatie Review volop in de belangstelling. Hierbij wordt beoogd met door de medebehandelaars (huisartsen en specialisten) en door de patiënt verstrekte informatie te komen tot optimalisering van de farmacotherapie van de individuele patiënt. Uiteraard spelen hierbij ook klinisch chemische parameters een belangrijke rol. Bij de cursus Analyse van Medicatieprofielen staat vooral de eerste beoordeling van de medicatie van de patiënt centraal op basis van de gegevens die in de apotheek standaard bekend zijn: de actuele medicatie van een patiënt, de medicatiehistorie en de leeftijd en het geslacht van de patiënt. In enkele gevallen is er ook iets bekend over de indicaties en mogelijk over klinisch-chemische parameters, maar dat is in de eerste lijn in zeer beperkte mate het geval. De cursus richt zich dan ook vooral op het formuleren van vragen rond een medicatie om zodoende goed voorbereid te zijn op een gesprek met een arts of een patiënt. Belangrijk hierbij is het verhogen van de waarschijnlijkheid van een afgeleide indicatie aan de hand van het herkennen van veel voorkomende combinaties van geneesmiddelen. Enkele voorbeelden: 1) digoxine met een ACE-remmer en een lisdiureticum wijst op hartfalen, mogelijk met boezemfibrilleren; digoxine zonder deze middelen wijst waarschijnlijk op boezemfibrilleren; 2) gebruik van lithium met olanzapine en lamotrigine zou kunnen wijzen op een bipolair I stoornis met 'rapid cycling'; 3) gebruik van de niet-selectieve betablokker propranolol in combinatie met sumatriptan zou kunnen wijzen op profylaxe van migraine-aanvallen. Analyse van de overige medicatie bij de voorbeelden onder 1), 2) en 3) zou vragen kunnen oproepen. Bij 1) bijvoorbeeld het ontbreken van een anticoagulans, bij 2) de aanwezigheid van een tricyclisch antidepressivum, bij 3) is het gebruik van propranolol gerechtvaardigd als er ook sprake is van COPD medicatie? Voortbordurend op dit soort 'werkhypothesen' kan een eerste analyse van de kwaliteit van de medicatie van een patiënt plaatsvinden en kunnen verdere vragen worden geformuleerd.
Het doel van deze cursus is om apothekers beter vertrouwd te maken met de analyse van complexe medicaties waarbij vooral gezocht wordt naar de rol van de apotheker in situaties waarin meerdere artsen geneesmiddelen hebben voorgeschreven.
Dr. J. Riezebos en dr. T. Schalekamp
Bestand  
Analyse van medicatieprofielen 1703.pdf20-4-2017 12:58298 KB
 
Ja
Hoofdniveau
Farmacotherapie
31-12-2017
Tijd10:00 - 15:30
Locatienog niet bekend (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze cursus wordt op aanvraag georganiseerd op een nader te bepalen locatie

1-1-2017
Tijd10:00 - 15:30
Locatienog niet bekend (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze cursus wordt op aanvraag georganiseerd op een nader te bepalen locatie

Het Nationaal PAO-centrum Farmacie is een samenwerkingsverband tussen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), de Vereniging Nederlandse Industrie Apothekers (NIA), de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (NVZA), de faculteit Farmacie (Universiteit Utrecht) en het Universitair Centrum voor Farmacie (Rijksuniversiteit Groningen). De samenwerking heeft gestalte gekregen in de vorm van een stichting. Vertegenwoordigers van betrokken partijen vormen samen het bestuur van de stichting.

Missie
Het Nationaal PAO-centrum Farmacie verzorgt hoogwaardig, onafhankelijk postacademisch onderwijs voor apothekers. Het centrum wil een bijdrage leveren aan 'life long learning' en verdere professionalisering van apothekers in Nederland.
 

Rembrandtlaan 31,
3723 BG
Zeist
030-3040100