Opleidingen details Prelum Uitgevers
PiL 2017-01 (ID nummer: 278453)
E-learning on demand
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus ZA213-3-2017 t/m 31-8-2018
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

PiL – Praktijkgerichte nascholing over farmacotherapie in de eerste lijn, is een schriftelijke nascholingsformule voor openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers en huisartsen. De uitgave is een combinatie van een papieren tijdschrift en e-learning. Bij ieder nummer behoren vanaf 2015 ten minste twee op artikelen in het tijdschrift gebaseerde e-learnings, die onder meer bestaan uit een entreetoets, tussentijdse toetsvragen en een eindtoets. De e-learningmodules worden op de website www.pil-nascholing.nl opgenomen en bevatten diverse soorten toetsvragen (open, meerkeuze, juist/onjuist, stellingen, etc.).

PiL verschijnt ieder kwartaal. Elke editie bevat naast de hoofdartikelen een groot aantal rubrieken, waaronder nieuwe middelen, medicatieveiligheid, casuïstiek en bijzondere patiënten. De artikelen zijn zo opgezet dat zij een vertaling bieden van wetenschap naar praktijk en voor elk van de doelgroepen relevant en uitdagend zijn.

Beroepsgroep
Openbaar apothekers (OA)
apothekers, ziekenhuisapothekers, huisartsen
e-learning en tijdschrift
195 per jaar voor 4 edities / totaal 8 nascholingen
Artikel: PCSK9-remmers

Na het lezen van dit artikel
• weet u wat het werkingsmechanisme van PCSK9-remmers is;
• weet u wat de effectiviteit van PCSK9-remmers is bij de behandeling van dyslipidemie;
• kent u de belangrijkste bijwerkingen van PCSK9-remmers;
• hebt u een visie ontwikkeld op de toepasbaarheid van PCSK9-remmers in uw eigen dagelijkse praktijk.


Artikel: Gebruik van kruidenpreparaten niet zonder risico

Leerdoelen
Na het lezen van dit artikel weet u:
• dat kruidenpreparaten vaker worden gebruikt dan artsen en apothekers doorgaans weten;
• dat kruidenpreparaten bijwerkingen en interacties kunnen geven die relevant zijn voor patiënten die reguliere geneesmiddelen gebruiken;
• dat het etiket van kruidenpreparaten niet altijd klopt en er soms (opzettelijk) geneesmiddelen worden toegevoegd.
Ja
Artikel: PCSK9-remmers

Samenvatting
Sinds 2015 zijn er twee nieuwe geneesmiddelen beschikbaar die ingezet kunnen worden bij de behandeling van een te hoog LDL-cholesterol (LDL). Dit zijn alirocumab en evolocumab. Beide middelen zijn immunoglobuline G-(IgG-)antilichamen en remmen het proproteïne convertase subtilisine/kexine9 (PCSK9). Studies hebben aangetoond dat deze middelen – met name als additie bij bestaande lipidenverlagende middelen – het LDL verlagen ten opzichte van placebo. Over de effecten op de preventie van cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit zijn nog geen – met vergelijkend dubbelblind gerandomiseerd onderzoek verkregen – gegevens bekend. De Nederlandse vergoedingsvoorwaarden beperken daarnaast de inzetbaarheid van de huidige PCSK9-remmers.


Artikel: Gebruik van kruidenpreparaten niet zonder risico

Samenvatting
Consumenten gebruiken steeds vaker kruidenpreparaten als voedingssupplement om hun gezondheid te bevorderen. Dit gebeurt als zelfmedicatie, soms als aanvulling op een behandeling met reguliere geneesmiddelen. In de meeste gevallen is er geen controle op de kwaliteit en de werkzaamheid van het preparaat. Kruidenpreparaten worden door hun gebruikers vaak gezien als ‘veilig’, omdat ze op natuurlijke basis zijn. Deze producten kunnen echter bijwerkingen en interacties geven of (opzettelijk) vervuild zijn met geneesmiddelen. Bij deze vervuilde middelen lopen patiënten extra risico. Het aantal meldingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb is hoogstwaarschijnlijk het topje van de ijsberg van het aantal bijwerkingen en interacties dat in de praktijk optreedt. Patiënten stellen hun arts niet altijd op de hoogte van het gebruik van deze producten. Voor de zorgverlener is het daarom van belang te vragen naar het gebruik van alternatieve middelen, vooral wanneer een patiënt onbegrepen klachten heeft. Daarnaast helpt het melden van vermoedens van bijwerkingen van kruidenpreparaten bij Lareb om een goed beeld van de veiligheid van deze middelen in de dagelijkse praktijk te krijgen.
 
Ja
 Cursus ZAAantal uren
PiL 2017-1 module 1 PCSK9-remmers11
PiL 2017-1 module 2 Gebruik van kruidenpreparaten niet zonder risico11

Prelum Uitgevers is een multimediale, wetenschappelijke uitgeverij die zich met zijn uitgaven richt op beroepsbeoefenaren en studenten in de gezondheidszorg. In nauwe samenwerking met onder andere huisartsen, tandartsen en medisch specialisten bedenken, vervaardigen en verkopen wij diverse informatieproducten, variërend van boeken en tijdschriften tot websites en pda-applicaties.

Prelum Uitgevers maakt een bewuste keuze voor toegankelijke, praktische informatie voor professionals in de gezondheidszorg. Artsen, paramedici en verpleegkundigen die vanuit de liefde voor het vak kiezen voor het regelmatig actualiseren van hun kennis en kunde. Vakspecialisten die ondanks hun drukke bestaan geloven in de kracht van de 'éducation permanente'.

Prelum Uitgevers ontwikkelt uitsluitend vanuit een onafhankelijk, wetenschappelijk perspectief. Dit betekent dat de inhoud van de producten in eerste instantie wordt bepaald en bewaakt door wetenschappers en artsen. Hierbij geldt als uitgangspunt dat alle informatie ondubbelzinnig te herleiden moet zijn tot de bron.
 

Zwarte Woud 14
3524 SJ
Utrecht
Postbus 24028
3502 MA
Utrecht
0306355060