Als je als zorgverlener werkt met mensen met dementie, begrijp je hoe waardevol kleine momenten van contact en geluk kunnen zijn. Tegelijkertijd kan de tijdsdruk in de ouderenzorg, de zorgen van naasten, en hoe dit soms jouw eigen werkplezier kan beïnvloeden.
Hoe kun je de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren, hun waardigheid vergroten, de relatie met zowel de bewoner als de naasten versterken en daarbij ook nog jouw eigen werkplezier vergroten?
Wat is voor de bewoner of cliënt belangrijk? Wat geeft plezier? Op welke manier maak je contact? Hoe onderhoud je de relatie? Vragen die vaak terugkomen in de zorg en begeleiding van mensen met dementie, maar ook bij hun naasten. Bovendien veranderen antwoorden op deze vragen ook, doordat dementie gepaard gaat met achteruitgang.
Hoe meer je van een persoon weet, hoe beter je kan inspelen op (veranderende) behoeftes, maar ook hoe beter je samen met naasten en familie kan kijken hoe je gezamenlijk voor betekenisvolle momenten kan zorgen.
Demenzien kan hierin houvast bieden. Het is een hulpmiddel om vanuit samenwerking tussen de mens met dementie, naasten en zorgverleners, de mens met dementie beter te leren kennen. Vanuit die kennis kun je toewerken naar een zo goed mogelijk leven, vanuit samenwerking met naasten.
In deze cursus leer je heel praktisch hoe je Demenzien principes kunt toepassen in jouw werk, met als doel een fijne, betekenisvolle dag voor de bewoner te creëren. Je krijgt inzicht in de basisprincipes van Demenzien: het ‘Driegesprek’, ‘De mens zien’, en ‘Vraag achter de vraag’.
Via een stappenplan krijg je praktische tools om de levenskwaliteit van en de relaties met bewoners en naasten te verbeteren.
Ingewikkeld en tijdrovend? Nee hoor. Het kan niet fout gaan, omdat het een gestructureerde zoektocht is die je met elkaar doet en het is gemakkelijk toepasbaar binnen je huidige werk. Het levert vooral plezier op. Werkplezier bij jou, fijne momenten voor jouw bewoners en hun naasten en een goede samenwerking tussen zorgverleners en naasten.
Doelstelling. Na afloop van deze cursus:
- Kun je de kern van Demenzien de drie hoofdonderdelen uitleggen;
- Gebruik je jouw nieuwsgierigheid en interesse om in contact te komen en blijven met bewoners en naasten;
- Heb je geoefend met contact maken en in gesprek gaan met de mens met dementie en naasten, over wie deze mens met dementie is, waarbij je beter af hebt leren stemmen op jouw gesprekspartners;
- (H)erken je de waarde van weten wie de mens met dementie vroeger wat én wie hij nu is, en kun je hiermee rekening houden in de bejegening en begeleiding;
- Kun je samen met naasten en de mens met dementie komen tot een fijne, betekenisvolle weekinvulling;
- Weet je wat je kan doen als het gedrag van de mens met dementie vragen oproept, hoe je op zoek kan gaan naar de betekenis van dit gedrag, en hoe je daarbij tot passend benaderingen of oplossingen kunt komen;
- Laat je zoveel mogelijk wensen, ideeën en het persoonsbeeld van de cliënt met dementie tot z’n recht komen, door nieuwsgierig te zijn, de familie erbij te betrekken en gesprekstechnieken in te zetten.
- Voor coördinerende zorgverleners: Heb je handvatten om de inzet van Demenzien in jouw werkpraktijk te begeleiden en borgen, zowel in overlegstructuren als in het handelen van jezelf en jouw collega’s.
Meer informatie: https://axonleertrajecten.nl/cursusaanbod/vervolgcursus-methode/werken-met-het-begeleidingsmodel-demenzien/