Opleidingen details AXON leertrajecten
Werken met het begeleidingsmodel Demenzien (ID nummer: 570915)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 132-12-2024 t/m 2-12-2026
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Als je als zorgverlener werkt met mensen met dementie, begrijp je hoe waardevol kleine momenten van contact en geluk kunnen zijn. Tegelijkertijd kan de tijdsdruk in de ouderenzorg, de zorgen van naasten, en hoe dit soms jouw eigen werkplezier kan beïnvloeden.

Hoe kun je de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren, hun waardigheid vergroten, de relatie met zowel de bewoner als de naasten versterken en daarbij ook nog jouw eigen werkplezier vergroten?

Wat is voor de bewoner of cliënt belangrijk? Wat geeft plezier? Op welke manier maak je contact? Hoe onderhoud je de relatie? Vragen die vaak terugkomen in de zorg en begeleiding van mensen met dementie, maar ook bij hun naasten. Bovendien veranderen antwoorden op deze vragen ook, doordat dementie gepaard gaat met achteruitgang.

Hoe meer je van een persoon weet, hoe beter je kan inspelen op (veranderende) behoeftes, maar ook hoe beter je samen met naasten en familie kan kijken hoe je gezamenlijk voor betekenisvolle momenten kan zorgen.

Demenzien kan hierin houvast bieden. Het is een hulpmiddel om vanuit samenwerking tussen de mens met dementie, naasten en zorgverleners, de mens met dementie beter te leren kennen. Vanuit die kennis kun je toewerken naar een zo goed mogelijk leven, vanuit samenwerking met naasten.

In deze cursus leer je heel praktisch hoe je Demenzien principes kunt toepassen in jouw werk, met als doel een fijne, betekenisvolle dag voor de bewoner te creëren. Je krijgt inzicht in de basisprincipes van Demenzien: het ‘Driegesprek’, ‘De mens zien’, en ‘Vraag achter de vraag’.

Via een stappenplan krijg je praktische tools om de levenskwaliteit van en de relaties met bewoners en naasten te verbeteren.

Ingewikkeld en tijdrovend? Nee hoor. Het kan niet fout gaan, omdat het een gestructureerde zoektocht is die je met elkaar doet en het is gemakkelijk toepasbaar binnen je huidige werk. Het levert vooral plezier op. Werkplezier bij jou, fijne momenten voor jouw bewoners en hun naasten en een goede samenwerking tussen zorgverleners en naasten.

Doelstelling. Na afloop van deze cursus:

  • Kun je de kern van Demenzien de drie hoofdonderdelen uitleggen;
  • Gebruik je jouw nieuwsgierigheid en interesse om in contact te komen en blijven met bewoners en naasten;
  • Heb je geoefend met contact maken en in gesprek gaan met de mens met dementie en naasten, over wie deze mens met dementie is, waarbij je beter af hebt leren stemmen op jouw gesprekspartners;
  • (H)erken je de waarde van weten wie de mens met dementie vroeger wat én wie hij nu is, en kun je hiermee rekening houden in de bejegening en begeleiding;
  • Kun je samen met naasten en de mens met dementie komen tot een fijne, betekenisvolle weekinvulling;
  • Weet je wat je kan doen als het gedrag van de mens met dementie vragen oproept, hoe je op zoek kan gaan naar de betekenis van dit gedrag, en hoe je daarbij tot passend benaderingen of oplossingen kunt komen;
  • Laat je zoveel mogelijk wensen, ideeën en het persoonsbeeld van de cliënt met dementie tot z’n recht komen, door nieuwsgierig te zijn, de familie erbij te betrekken en gesprekstechnieken in te zetten.
  • Voor coördinerende zorgverleners: Heb je handvatten om de inzet van Demenzien in jouw werkpraktijk te begeleiden en borgen, zowel in overlegstructuren als in het handelen van jezelf en jouw collega’s.

Meer informatie: https://axonleertrajecten.nl/cursusaanbod/vervolgcursus-methode/werken-met-het-begeleidingsmodel-demenzien/

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
CliëntondersteunersRegisterplein
DementieverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3 4
Cursus
0
Incompany cursus
 Diëtisten
 Ergotherapeuten
 Oefentherapeuten
Doelstelling
Na afloop van deze cursus:
-Kun je de kern van Demenzien de drie hoofdonderdelen uitleggen;
-Gebruik je jouw nieuwsgierigheid en interesse om in contact te komen en blijven met bewoners en naasten;
-Heb je geoefend met contact maken en in gesprek gaan met de mens met dementie en naasten, over wie deze mens met dementie is, waarbij je beter af hebt leren stemmen op jouw gesprekspartners;
-(H)erken je de waarde van weten wie de mens met dementie vroeger wat én wie hij nu is, en kun je hiermee rekening houden in de bejegening en begeleiding;
-Kun je samen met naasten en de mens met dementie komen tot een fijne, betekenisvolle weekinvulling;
-Weet je wat je kan don als het gedrag van de mens met dementie vragen oproept, hoe je op zoek kan gaan naar de betekenis van dit gedrag, en hoe je daarbij tot passend benaderingen of oplossingen kunt komen;
-Laat je zoveel mogelijk wensen, ideeën en het persoonsbeeld van de cliënt met dementie tot z’n recht komen, door nieuwsgierig te zijn, de familie erbij te betrekken en gesprekstechnieken in te zetten.
-Voor coördinerende zorgverleners: Heb je handvatten om de inzet van Demenzien in jouw werkpraktijk te begeleiden en borgen, zowel in overlegstructuren als in het handelen van jezelf en jouw collega’s.
Bestand  
Flyer Demenzien 2024.pdf26-9-2024 13:38297 KB
1. Rini Blankers begon in 1989 als leerling ziekenverzorgende in een klein psycho-geriatrisch verpleeghuis in Zeeland. In de jaren daarna volgde hij de opleiding tot Z-verpleegkundigen en een managementopleiding. Tot 2002 werkte hij in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Samen met Cees Hage startte hij in 2003 een bedrijf waarmee ze trainingen, analyse en advies in de gezondheidszorg gaven. Ze deden ervaring op in diverse werkvelden zoals de (jeugd)psychiatrie, jeugddetentie, verstandelijk gehandicaptenzorg en verpleeghuizen.
Daarnaast werd Rini consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

In de loop der jaren werd Rini steeds meer betrokken bij casuïstiek bij mensen met dementie en forse afweer bij de ADL, en heeft zich hierin verder gespecialiseerd. Hier zette hij ook zijn kennis en ervaring van Hooi op je Vork in.
Na het herseninfarct van Cees Hage bemerkte hij nog meer hoe belangrijk om te kijken via deze visie. Na de ontwikkeling van Demenzien gebruikt hij deze methode in zijn casuïstiek. Hooi op je vork en Demenzien zitten in zijn vezels.

Vanaf 2002 is hij ook landelijk betrokken bij de ontwikkeling van de sociale zorg in Estland. Drie tot vier maanden per jaar woont en werkt hij in Estland, en geeft daar trainingen en lezingen op seminars en symposia.

Meer weten over Rini? Bekijk zijn site: www.blankers-hage.eu

2. Patty van Belle heeft veel expertise en jarenlange ervaring in de zorg voor mensen met complexe problematiek als bestuurder, klinisch- en orthopedagoog/gz-psycholoog en mantelzorger.
Als ontwikkelaar van nieuwe methoden heeft zij zich gericht op het beter begrijpen van de vraag van de cliënt door professionals en hoe zij de cliënt kunnen ondersteunen bij het vergroten van zeggenschap, eigen regie en kwaliteit van leven. Daarin vindt zij de inbreng van de mensen zelf, naasten en de professionals een voorwaarde voor het succesvol kunnen toepassen van de methode. “Mensen een eigen stem geven” als zij dit zelf niet (meer) kunnen. Maar ook ter verbetering van de interactie in de onderlinge relaties van mensen en hun omgeving. Zij is mede-auteur van diverse publicaties waaronder Hooi op je vork. Daarbij heeft zij grote affiniteit met (wetenschappelijk) onderzoek.

Patty zet zich in voor het bevorderen van een inclusieve samenleving onder meer als voorzitter van de Coalitie voor Inclusie. Zij heeft een groot netwerk in de langdurige zorg en richt zich op kinderen en mensen van alle leeftijden. De laatste jaren is zij actief als zelfstandig adviseur voor vraagstukken die betrekking hebben op kwaliteit en veiligheid van complexe zorg in de driehoek praktijk, beleid en bestuur in de langdurige zorg. Ze is veel gevraagd als extern voorzitter voor calamiteitenonderzoek. Haar werkgebied betreft de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, forensische zorg en het sociaal domein.

Meer weten over Patty? Bekijk haar site: www.pattyvanbelle.nl
16
8
Tijd9:30 - 13:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

AXON leertrajecten is een opleidingsinstituut voor professionals die werkzaam zijn met mensen met een (niet-aangeboren) hersenletsel. Zij biedt cursussen, trainingen, workshops, en intervisie op het gebied van niet aangeboren hersenletsel.

Postbus 2400/A163
53-2MA
Utrecht
085-0163870