(LIVE WEBINAR) Ademfysiologie voor Zorgprofessionals Woensdag 10 juli 2024, 19:00 - 21:30
Er wordt veelal aangenomen dat gezond ademhalen vanzelf gaat maar dit cruciale psycho- fysiologische mechanisme dat ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven verdient meer tijd en aandacht dan het krijgt. Ongezonde disfunctionele ademhaling, vaak veroorzaakt door een verkeerde houding of onbewust aangeleerde patronen, staat vaak ongemerkt aan de basis van vele klachten, blessures en kwetsuren of belemmert onbewust in prestaties, slaap en herstelvermogen. In slechts een paar ademhalingen treden veranderingen op in pH, temperatuur, hartslag, hartritme variabiliteit, interne chemie, hormoonhuishouding en zuurstofafgifte aan de weefsels. Over de langere termijn zijn de effecten op herstel, prestaties en nachtrust exponentieel. En dit ten goede of ten kwade. Deelnemers aan dit webinar verkrijgen nieuwe inzichten in de complexe werkingsmechanismen en functie van de ademhaling. In een unieke combinatie van theorie en praktijk maken zij kennis met de verschillen de facetten van ademfysiologie. We doen een drietal ademoefeningen en een ademtest.
Leermiddelen en leerdoelen:
In het kader van dit webinar wordt een dynamische en interactieve leeromgeving gecree¨erd om deelnemers niet alleen theoretische kennis bij te brengen, maar hen ook praktische vaardigheden te laten ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in hun beroepspraktijk. De scholing omvat interactieve lezingen waarbij Steven Zwerink zijn uitgebreide kennis en ervaring deelt over ademfysiologie en de impact ervan op zowel fysieke als mentale gezondheid. Daarnaast worden praktische demonstraties van ademoefeningen aangeboden, waarmee deelnemers onder begeleiding kunnen experimenteren, om zo de theorie aan de praktijk te koppelen.
Tijdens het webinar is er volop ruimte voor live interactie. Deelnemers worden aangemoedigd om vragen te stellen en kunnen direct feedback ontvangen op hun uitvoering van de ademoefeningen. Deze directe interactie verrijkt het leerproces en zorgt voor een dieper begrip van de materie.
Als ondersteuning van het leerproces worden diverse leermiddelen ingezet. Presentatieslides bieden een visueel overzicht van de behandelde concepten, terwijl videodemonstraties van
ademtechnieken de deelnemers in staat stellen om de technieken in hun eigen tijd te herzien en te oefenen. Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot een selectie van literatuur en wetenschappelijke artikelen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om hun kennis verder te verdiepen en up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen op het gebied van ademfysiologie. Dit alles bij elkaar zorgt voor een rijke en omvattende leerervaring die deelnemers in staat stelt om hun professionaliteit en effectiviteit in de zorgverlening naar een hoger niveau te tillen.