Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Ademinterventies in begeleiding en behandeling (ID nummer: 548354)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing NBTP5215-4-2024 t/m 14-4-2025
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Ademen is een vitale functie. Zonder ademhaling is er geen menselijk leven mogelijk. De laatste jaren komt het besef steeds meer terug dat een gezonde ademhaling niet alleen belangrijk is voor een gezond lichaam maar ook nauw verbonden is met onze gevoelens, emoties en mentale functie.

De ademhaling beïnvloedt of we ons kalm of gestrestst voelen, waarbij een disfunctioneel adempatroon een in standhoudende factor kan zijn bij psychische klachten. Andersom kan het met aandacht trainen van de ademhaling zorgen voor een moeiteloze, rustige ademhaling die ondersteunend is aan fysiek en mentaal, emotioneel welzijn.

Er bestaan heel veel verschillende ademtechnieken. Welke ademwijze en interventie het beste toegepast kan worden, hangt sterk af van de context van de persoon zoals fysieke en psychische gesteldheid, klachtenpresentatie en hulpvraag. Bij trauma gerelateerde klachten bijvoorbeeld, kan een ademoefening die gepresenteerd wordt als ‘ontspannend’ juist ontregelend werken. Juist daarom is het zo belangrijk om de principes achter de ademhaling te leren kennen.

In het cliëntencontact is aandacht hebben voor de eigen ademhaling en die van de cliënt één van de meest basale instrumenten die we tot onze beschikking hebben om onszelf en de cliënt te reguleren. Een vrije, ruime ademhaling geeft letterlijk lucht aan verdriet en fysieke verkramping, gewaar zijn van de ademhaling kan (na training) het contact met het lichaam herstellen, en een ontspannen ademhaling van de zorgmedewerker heeft een geruststellend effect op een gespannen cliënt.

In deze uitgebreide cursus bieden we je veel wetenschappelijke én praktische kennis over de ademhaling. Op basis van het zelf ervaren en aanleren van diverse ademinterventies leer je ademoefeningen gericht in te zetten voor jezelf en de cliënt. Daarnaast ontwikkel je het vermogen om een adempatroon bij de cliënt te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd adembehandelplan op te stellen en uit te voeren.

 

Wat leer je?

  • Je kunt je eigen ademsysteem en dat van de cliënt analyseren en waar nodig reguleren
  • Je kunt een (dis)functionele ademhaling en verschillende adempatronen herkennen
  • Je kunt de impact van een gezond adempatroon op het fysieke, mentale, emotionele en spirituele niveau van de cliënt doorgronden.
  • Je begrijpt het ademhalingsstelsel vanuit een fysiologisch, anatomisch en neurologisch perspectief.
  • Je kunt ademinterventies inzetten als aanvulling op je begeleiding en behandeling
  • Je kunt, aan de hand van (lichamelijk) onderzoek, een persoonlijk adem-behandelplan maken en dit opvolgen.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister Vaktherapie Kwaliteitsregister Vaktherapie (KRVT)
LV POH-GGZLandelijke Vereniging Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ)
1 2
Bestand  
Template (B2470).docx7-6-2024 12:5916 KB
1295
Cursus
Schriftelijke casuïstiekbeschrijving
29,5
13
15
28
Gz-psycholoog BIG
Psychotherapeut BIG
Basispsycholoog
Orthopedagoog
Toegepast psycholoog
POH-GGZ
Hbo-verpleegkundige
Maatschappelijk werker
Vaktherapeut
Plenaire overdracht, rollenspellen, zelf beleven van ervaringsgerichte oefeningen, het in de groep bespreken van casuïstiek, brainstorm, groepsgesprek, demo’s
17-1-2025 t/m 11-3-2025
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen 3 dagen van 9:30-16:30 uur, 1 dag van 14:00-21:00 uur en 4 online intervisiebijeenkomsten van 20:00-21:00 uur

9-9-2024 t/m 4-11-2024
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen 3 dagen van 9:30-16:30 uur, 1 dag van 14:00-21:00 uur en 4 online intervisiebijeenkomsten van 20:00-21:00 uur

15-4-2024 t/m 17-6-2024
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen 3 dagen van 9:30-16:30 uur, 1 dag van 14:00-21:00 uur en 4 online intervisiebijeenkomsten van 20:00-21:00 uur

Maatschappelijk betrokken not-for-profit organisatie

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met zo'n 125 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.


Ontstaan

In 1986 zijn de Regionale Instituten Nascholing en Opleiding (RINO) opgericht. In 1993 fuseerden RINO Utrecht, Oost Nederland, Zuid West Nederland en Randstad Midden tot de Centrale RINO Groep, later RINO Groep genoemd. In datzelfde jaar werd door de minister van Volksgezondheid de wet BIG in het leven geroepen uit de behoefte naar eenduidiger handelen en onafhankelijk toezicht binnen de beroepsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg. De RINO’s waren dé aangewezen partij om de opleidingen voor de BIG-beroepen in de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met de praktijkinstellingen te ontwikkelen, door te ontwikkelen en te toetsen.

Not-for-profit

Dit doen wij vanuit een not-for-profit status. De juridische vorm van waaruit we onze activiteiten verrichten is een besloten vennootschap (BV), te weten Centrale RINO BV. BV’s mogen statutair gezien winst maken. De aandeelhouder van de BV is Stichting Centrale RINO Groep. Een stichting mag geen winst beogen en is dus als een not-for-profit organisatie aan te merken. RINO Groep heeft dus geen aandeelhouder die jaarlijks een winstuitkering verwacht.

Organisatiestructuur

De RINO Groep heeft een afdeling BIG-opleidingen en een afdeling Bij- en nascholing. Bij beide afdelingen werken opleidingsmanagers en -medewerkers aan de organisatie en uitvoering van opleidingen, trainingen en congressen. Zij worden daarbij ondersteund door de afdelingen P&O, Communicatie & marketing, het directiesecretariaat en de afdeling Bedrijfsvoering, die bestaat uit Financiën, ICT, Facilitaire zaken, P&O docenten en Zalencentrum.

Cedeo erkenning

Sinds 2010 zijn de opleidingsactiviteiten van de RINO Groep erkend door Cedeo. Dit onafhankelijk erkenningsinstituut houdt elke twee jaar een klanttevredenheidsonderzoek onder zowel deelnemers van ons bij- en nascholingsaanbod als onze incompany klanten.

 

Oudenoord 6
3513 ER
UTRECHT
(030) 230 84 50