Opleidingen details AXXON, Kwaliteit in kinesitherapie vzw - Antwerpen
Webinar: Healthy aging - de preventieve rol van de kinesitherapeut (ID nummer: 548076)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch424-4-2024 t/m 31-12-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Webinar: Healthy aging - de preventieve rol van de kinesitherapeut

Gezond ouder worden wordt gedefinieerd door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) als het proces van behoud en optimalisatie van de functionele mogelijkheden, om zo het welzijn op hogere leeftijd te garanderen.

Ivan Bautmans staat tijdens de webinar stil bij het concept van intrinsieke capaciteit. Met een bijzondere focus op ‘vitaliteit’, welke door de WHO aanzien wordt als een ‘voorwaarde scheppend’ domein binnen intrinsieke capaciteit, en hoe e-health kan bijdragen aan het (zelf)monitoren en vroegtijdig detecteren van veranderingen in vitaliteit. Dergelijke systemen zullen toelaten om een beter beeld te krijgen van de trajecten van functionele mogelijkheden en intrinsieke capaciteiten in de tijd. Dergelijke monitoring biedt enerzijds opportuniteiten inzake preventie, en anderzijds het tijdig detecteren van afwijkend beloop in de revalidatie.

 

Functionele mogelijkheden betekent de mogelijkheid om die activiteiten te kunnen doen die men waardevol vindt. Hiertoe is een voldoende niveau van intrinsieke capaciteit noodzakelijk, welke alle fysiologische, fysieke en mentale capaciteiten omvat welke een persoon op een bepaald ogenblik kan aanwenden. Het niveau van functionele mogelijkheden wordt bepaald door de interactie tussen intrinsieke capaciteiten en de omgeving. Functionele beperkingen ontstaan wanneer de intrinsieke capaciteiten ontoereikend zijn voor het functioneren in een welbepaalde omgeving. Het huidige zorgsysteem is gericht op het identificeren en (daar waar mogelijk) herstellen van functionele beperkingen. Met het ouder worden nemen de intrinsieke capaciteiten doorgaans af vooraleer er functionele beperkingen optreden, waardoor er een ‘opportuniteitsvenster’ zich opent om in te grijpen (bvb. door middel van gerichte oefeningen en/of revalidatie) vooraleer de intrinsieke capaciteit verder daalt en leidt tot beperkingen en zelfzorgtekorten. In deze presentatie zal het concept van intrinsieke capaciteit toegelicht worden, met een bijzondere focus op ‘vitaliteit’, welke door de WHO aanzien wordt als een ‘voorwaarde scheppend’ domein binnen intrinsieke capaciteit, en hoe e-health kan bijdragen aan het (zelf)monitoren en vroegtijdig detecteren van veranderingen in vitaliteit. Dergelijke systemen zullen toelaten om een beter beeld te krijgen van de trajecten van functionele mogelijkheden en intrinsieke capaciteiten in de tijd. Dergelijke monitoring biedt enerzijds opportuniteiten inzake preventie, en anderzijds het tijdig detecteren van afwijkend beloop in de revalidatie.

Webinar is gratis

24 april 2024 20u  - login webinar 19u55

Ivan Bautmans

VUB 

 
Ivan Bautmans
VUB
2
0
 
Tijd20:00 - 21:30
Locatie

 AXXON, Kwaliteit in kinesitherapie vzw - Antwerpen
 (2696) 

Organisator van congressen & opleidingen

Beatrijslaan 39
2050
Antwerpen
02/702.70.80