Opleidingen details ACTA Dental Education B.V. / Quality Practice
Congres Parodontale preventie: voeding, trauma en gezondheid in balans (ID nummer: 546891)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing5 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Om parodontale problemen te voorkomen en te behandelen is meer nodig dan een goede mondhygiëne. We weten dat leefstijl en gezondheid een belangrijke rol spelen en voeding is hierin een belangrijke factor. Wat raden we onze patiënten aan en wat is de rol van voedingssupplementen? Waar liggen op jonge leeftijd nadelige effecten van mondgewoonten op de loer en hoe kunnen we daarmee omgaan? Naast het risico op elementverlies door parodontitis, is trauma een van de meest onverwachte en onberekenbare oorzaken van het verlies van gebitselementen.  

Tijdens dit congres leert u wat u als behandelaar kunt doen om parodontale problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Er komt een breed scala aan onderwerpen voorbij met praktische voorbeelden en tips om direct toe te passen in de praktijk. De rol van voeding en leefstijl worden behandeld, evenals trauma en het verlies van gebitselementen. U leert hoe u om dient te gaan met het verlies van gebitselementen en welke behandelopties u kunt toepassen. Ook leert u welke factoren bepalend zijn voor het succes van de verschillende behandelopties. 

Na deze dag heeft u als behandelaar diepgaand begrip van preventieve maatregelen tegen parodontale problemen, met specifieke kennis over de rol van voeding, gebitstrauma en leefstijl. Ook kent u de effectieve behandelopties en factoren die het succes ervan bepalen. 

Beroepsgroep
Kwaliteitsregister Mondhygiënisten
Moderatoren: dr. Monique Danser en prof. dr. Mark Timmerman
Sprekers: Daniëlle Spies, Mark Jonker, prof. dr. Ubele van der Velden, Peter Helderop, drs. Aukje Bouwman, drs. Jorinde Vogels-Barel, dr. Dick Barendregt
09:00 - 09:30 Registratie en ontvangst
09:30 - 09:40 Opening en welkom
09:40 - 10:00 Lezing 1: De sociale en economische impact van cariës en parodontitis, door dr. Monique Danser
10:00 - 10:30 Lezing 2 (deel I): Parodontitis en voeding: wat ging er mis?, door prof. dr. Ubele van der Velden
10:30 - 11:00 Lezing 3: Vitamine D en het immuunsysteem, door Mark Jonker
11:00 - 11:20 Ochtendpauze
11:20 - 11:50 Lezing 4: Voeding met een glimlach: dieet bij nazorgpatiënten, door Daniëlle Spies
11:50 - 12:05 Lezing 2 (deel II): Parodontitis en voeding: wat ging er mis?, door prof. dr. Ubele van der Velden
12:05 - 12:50 Lezing 5: Endopockets: diagnostiek, etiologie en behandeling
12:50 - 13:50 Lunchpauze
13:50 - 14:20 Lezing 6: Implantaten: de ideale vervanging?, door prof. dr. Mark Timmerman
14:20 - 14:50 Lezing 7: Overtuigd kiezen voor kroon- en brugwerk, door Jorinde Vogels-Barel
14:50 - 15:20 Lezing 8: Logopedie en Tandheelkunde: OMFT Oro-Myofuncgtionele Therapie, door Peter Helderop
15:20 - 15:40 Middagpauze
15:40 - 16:25 Lezing 9: Dentaal trauma: denken in mogelijkheden aan de hand van wetenschap, door dr. Dick Barendregt
16:25 - 16:55 Afsluiting en discussie
16:55 - 17:30 Borrel


Lezing 1: De sociale en economische impact van cariës en parodontitis
De gevolgen van cariës en parodontitis reiken veelal verder dan alleen een slechte mondgezondheid. Esthetische problematiek zoals een donkere verkleuring, aanzienlijke recessie of ontbrekend element door mondziekte kan leiden tot een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen, met alle sociale gevolgen van dien. Daarnaast mogen de effecten van pijnklachten niet worden onderschat. Pijnklachten kunnen indirect ook een maatschappelijk-economische impact hebben door bijvoorbeeld ziekteverzuim.

Tijdens deze lezing staat het belang van preventie centraal. Als mondzorgverlener bent u namelijk in staat om deze problematiek grotendeels te voorkomen. De gevolgen van cariës en parodontitis, voor zowel de patiënt als maatschappij, komen uitgebreid aan bod. Na deze lezing kunt u de gevolgen van de meest voorkomende (ontstekings)ziektes en de impact hiervan op onze maatschappij overzien.



Lezing 2 (deel 1): Parodontitis en voeding: wat ging er mis?
Voor de preventie en effectieve behandeling van parodontale aandoeningen is er meer nodig dan goede mondhygiëne. Een van de factoren met een significant effect op de parodontale gezondheid is voeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde typen voedsel beschikken over pro- of juist anti-inflammatoire eigenschappen bij gingivitis- en parodontitispatiënten.

Tijdens deze lezing zal daarom dieper worden ingegaan op de relatie tussen enerzijds voeding en anderzijds gingivitis en parodontitis. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan de individuele variatie tussen patiënten. U kunt uw patiënten hierdoor na afloop van de lezing beter voorlichten over de schade die specifieke voedingspatronen aanrichten aan het parodontium.



Lezing 3: Vitamine D en het immuunsysteem
Zonlicht en voeding zijn de belangrijkste bronnen van vitamine D. Een tekort hieraan wordt meestal geassocieerd met botverzwakking. Minder vaak wordt gesproken over de rol die vitamine D speelt binnen het immuunsysteem.

Tijdens deze lezing zal het effect van de aan- of afwezigheid van vitamine D op de verschillende cellen van het immuunsysteem toegelicht worden. De noodzaak van voldoende vitamine D voor de algehele gezondheid wordt hiermee verduidelijkt. Vanuit deze noodzaak wordt vervolgens de mogelijke rol van vitamine D in de behandeling van parodontitis besproken. De informatie uit deze lezing kunt u meenemen bij het behandelen en voorlichten van parodontitispatiënten in uw eigen praktijk.



Lezing 4: Voeding met een glimlach: dieet bij nazorgpatiënten
Het belang van gezonde voeding voor de mondgezondheid is door de jaren heen steeds duidelijker geworden. Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voedingsstoffen en parodontitis; denk aan vitamine C, D en omega 3. Voedingsstoffen zitten in het voedsel dat we dagelijks eten: het dieet. Hoe verhouden de diverse voedingsstoffen zich binnen het dieet van patiënten? Is er een relatie tussen het dieet en de parodontale gezondheid in het paro-nazorgtraject?

Tijdens deze lezing worden de resultaten besproken van een groot cohortonderzoek naar het dieet van patiënten in de parodontale nazorgfase. De relaties tussen voeding, pro- en anti-inflammatoire diëten, voedingsrichtlijnen en parodontitis zullen aan bod komen. Er wordt aandacht besteed aan de rol die het dieet speelt in zowel het ontstaan van parodontitis als in de parodontale nazorgfase. Na afloop van de lezing bent u in staat om pro- en anti-inflammatoire diëten bij uw eigen paro-patiënten te herkennen. Ook kunt u gericht de belangrijkste aspecten uit het dieet identificeren en parodontale problematiek tegengaan met behulp van uw opgedane kennis over wetenschappelijk bewezen voedingsadviezen.



Lezing 2 (deel 2): Parodontitis en voeding: wat ging er mis?
Voor de preventie en effectieve behandeling van parodontale aandoeningen is er meer nodig dan goede mondhygiëne. Een van de factoren met een significant effect op de parodontale gezondheid is voeding. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde typen voedsel beschikken over pro- of juist anti-inflammatoire eigenschappen bij gingivitis- en parodontitispatiënten.

Tijdens deze lezing zal daarom dieper worden ingegaan op de relatie tussen enerzijds voeding en anderzijds gingivitis en parodontitis. Hierbij wordt er ook aandacht besteed aan de individuele variatie tussen patiënten. U kunt uw patiënten hierdoor na afloop van de lezing beter voorlichten over de schade die specifieke voedingspatronen aanrichten aan het parodontium.



Lezing 5: Endopockets: diagnostiek, etiologie en behandeling
Het kan weleens voorkomen dat u tijdens een periodieke parodontale screening bij een patiënt met een relatief gezond parodontium opeens een diepe, nauwe, solitaire pocket tegenkomt. In zulke gevallen is een endo-probleem meer waarschijnlijk dan een lokaal paro-probleem; er is dan vaak sprake van een zogenaamde endopocket.

Tijdens deze lezing worden de laatste inzichten omtrent de diagnostiek, etiologie en behandeling van endopockets besproken aan de hand van casuïstiek en literatuur. Cracks en verticale wortelfracturen houden veelal verband met endopockets en komen daarom uitgebreid aan bod. Na de lezing bent u in staat om een endopocket bij een patiënt te herkennen, de diagnose te stellen en een behandelindicatie en prognose te formuleren voor het aangedane gebitselement.



Lezing 6: Implantaten: de ideale vervanging?
Bij het verlies van een gebitselement als gevolg van een verticale wortelfractuur wordt er soms gekozen voor het plaatsen van een implantaat in combinatie met kroon- of brugwerk. Welke factoren zijn van belang bij het bepalen of implantologisch herstel geïndiceerd is? Kiest u voor immediate plaatsing of is het zinvol om na de extractie enige tijd te wachten?

Tijdens deze lezing zullen verschillende klinische situaties besproken worden. Hierbij wordt onder meer nagegaan in welke gevallen extractie samengaat met pre-implantologische botaugmentatie, maar ook hoe de socket shield techniek in het bovenfront toegepast kan worden. Verder zal er aandacht worden besteed aan immediate plaatsing van een implantaat en het immediaat vervaardigen van een tijdelijke kroon hierop. Na de lezing kunt u zuiverder afwegen wanneer een implantaat met kroon een geschikte oplossing is voor het vervangen van een element met een verticale wortelfractuur. Ook kunt u beter inschatten of het beter is om het implantaat immediaat te plaatsen of juist enige tijd na extractie.



Lezing 7: Overtuigd kiezen voor kroon- en brugwerk
Verloren tandweefsel kan op verschillende manieren worden hersteld. Zo kan er gekozen worden voor een directe restauratie met composiet, een partiële indirecte restauratie of conventioneel kroon- en brugwerk. Op basis waarvan maakt u als mondzorgverlener de juiste keuze voor de individuele patiënt? En indien er wordt gekozen voor kroon- en brugwerk: wat zijn dan de meest recente evidence-based technieken en behandelstappen?

Tijdens deze lezing wordt uitgelegd hoe u een patiënt en zijn of haar gebit met behulp van een risicoanalyse in korte tijd goed in beeld kunt krijgen. Deze risicoanalyse fungeert vervolgens als basis voor het nemen van een weloverwogen besluit over het te restaureren element. Aan de hand van casuïstiek zullen verschillende situaties geïllustreerd worden waarin gekozen is voor het herstel van tandweefsel met kroon- en brugwerk; direct of indirect, conventioneel of adhesief. Verschillende wetenschappelijke inzichten over tandvervanging zullen de revue passeren, evenals het temporiseren van behandelplannen, strategische keuzes voor tijdelijke voorzieningen met inachtneming van soft-tissue management en moderne technieken op het gebied van kroon- en brugwerk. Na het uitvoeren van een risicoanalyse kunt u overtuigd en met de juiste indicatie kiezen voor kroon- en brugwerk bij uw eigen patiënten.



Lezing 8: Logopedie en de tandheelkunde: Oro-Myofunctionele Therapie (OMFT)
Als mondzorgverlener kijkt u voornamelijk naar de gezondheid en morfologische afwijkingen van het gebit en de gingiva. Het kan echter zo zijn dat u in de omgang met een patiënt ook afwijkende spraak opmerkt. Hieraan kunnen verschillende functionele aspecten van afwijkend mondgedrag ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan mondademen, duim- of speenzuigen, een verkeerd slikpatroon, afwijkende tongligging, tongpersen of verkeerde bijtgewoonten.

Bij dergelijke casuïstiek is multidisciplinaire samenwerking geïndiceerd om een stabiel resultaat te kunnen bewerkstelligen. Als mondzorgverlener is het uw verantwoordelijkheid om de relatie tussen abnormale spierfuncties en afwijkende morfologie of occlusie te herkennen en voorafgaande aan welke interventie dan ook, eerst te zorgen voor herstel van de juiste spierverhoudingen in het orofaciale gebied. Verwijzing naar een logopedist is dan de uitgewezen behandelstrategie.

Tijdens deze lezing wordt aan de hand van theorie, praktische voorbeelden en casuïstiek duidelijk waar logopedisten zich mee bezig houden in relatie tot afwijkingen in en rond de mond. Er wordt ingegaan op oro-myofunctionele therapie: een oefentherapie gericht op het herstellen van een verstoord functioneel evenwicht van de orale spieren. Ook zullen objectieve meetinstrumenten zoals de Myolip meter, de Payne-techniek en het Measuring Station 430 besproken worden. Na de lezing weet u in welke gevallen multidisciplinaire samenwerking en verwijzing naar een logopedist geïndiceerd is, hoe afwijkend mondgedrag in kaart wordt gebracht en op welke manieren het functionele evenwicht hersteld kan worden.



Lezing 9: Dentaal trauma: denken in mogelijkheden aan de hand van wetenschap
Het verliezen van een gebitselement resulteert doorgaans in verschillende behandelopties. Zo kan er gekozen worden voor opvulling van het hiaat met een implantaat, overbrugging met een brugconstructie of het toepassen van autotransplantatie. Bij autotransplantatie wordt een gebitselement naar een andere plek in de kaak verplaatst: de plek van het hiaat.

Veel verschillende factoren bepalen of autotransplantatie een geschikte behandeloptie is voor een individuele patiënt. Tijdens deze lezing zullen daarom meerdere indicaties voor het toepassen van autotransplantaten besproken worden. Ook zal aandacht worden besteed aan de procedure en langetermijnresultaten van autotransplantatie.

Na deze lezing bent u bekend met de juiste indicaties voor autotransplantaten, de voorwaarden waaraan de procedure van autotransplantatie moet voldoen en wat u vooral niet moet doen met betrekking tot autotransplantaten. Zodoende bent u in staat om patiënten tijdig te begeleiden naar een traject met autotransplantaten.
 
525
Hoofdniveau
Medisch algemeen
Parodontologie
Preventie
15-6-2024
Tijd09:30 - 17:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

 ACTA Dental Education B.V. / Quality Practice
 (517) 

Nascholing voor tandarts en mondhygiënist
 

ACTA-gebouw Gustav Mahlerstraat 3004 T.a.v. ACTA Dental Education B.V. Kamer 0Z-93
1081 LA
Amsterdam
020-5980308