Na de cursus* heeft de deelnemer theoretische kennis van het Otago Oefenprogramma en kan het programma efficiënt en veilig toepassen bij individuele en groepen ouderen. Als professionele zorgverlener kan de deelnemer het Otago oefenprogramma aanpassen en deze aanpak gebruiken voor andere oefensessies bij kwetsbare ouderen. De deelnemer is op de hoogte van multifactoriële oorzaken van vallen en begrijpt het belang van valpreventie binnen een ketenaanpak. Ook weet de deelnemer zich als gezondheidsbevorderaar en samenwerkingspartner op te stellen, en kan de juiste deelnemers werven voor Otago en anderen doorverwijzen.
Voorafgaand aan de meerdaagse fysieke scholing ondergaan deelnemers een e-learning en theoretisch online examen om hun kennisniveau op een geschikt startniveau te brengen. De e-learning behandelt basiskennis over de achtergronden van het Otago programma, veroudering, fysiologische veranderingen bij ouder worden, de noodzaak van valpreventie en algemene trainingsprincipes voor ouderen. Deze basiskennis is essentieel voor verdieping tijdens de fysieke scholingsdagen. De e-learning omvat het doornemen van een handboek (eerste 52 pagina's), het bekijken van filmpjes, presentaties, en het afleggen van theorie-examen (1 meerkeuze test **).
Tijdens de Otago-Instructeur training op de eerste lesdag wordt interactief geleerd over kwetsbaarheid, vallen als (a)typisch symptoom bij kwetsbare ouderen, de positie van fysiotherapeuten en oefentherapeuten in de keten, indicaties voor Otago, en de gestructureerde instructie en opbouw van het programma. Fysiologische principes en optimalisatie van oefeneffectiviteit worden besproken.
Op de tweede cursusdag ligt de nadruk op veilige toepassing en aanpassing van Otago in de praktijk. Interactieve presentaties behandelen meetinstrumenten, opbouw en progressie bij kwetsbare ouderen, verschillende typen ouderen en motivatiestrategieën. Een proefexamen met rollenspel laat deelnemers Otago ervaren vanuit verschillende perspectieven, waaronder die van een 'Otago trainer' en een 'oudere met opgelegde pathologie'. Reflectie op het eigen handelen en dat van mededeelnemers wordt gestimuleerd, en casuïstiek uit de praktijk wordt besproken.
Elke deelnemer moet als gezondheidsbevorderaar en samenwerkingspartner binnen de valpreventieketenaanpak een presentatie/flyer maken en deze voor de groep presenteren. Evaluatie richt zich op de juiste informatieverstrekking voor de gekozen doelgroep.
Op de derde dag wordt een informele kennisquiz in groep afgenomen, gevolgd door een formele praktijktoets. Deelnemers moeten aantonen dat ze de oefeningen op de juiste manier, veilig en efficiënt kunnen instrueren en de groep kunnen begeleiden. Aanpassingen voor verkregen pathologie moeten ook adequaat worden toegepast.
Gedurende de gehele cursus worden diverse rollen van de fysiotherapeut aangesproken, waaronder zorgverlener, gezondheidsbevorderaar, samenwerkingspartner, organisator, reflectieve professional, innovatieve professional (in mindere mate) en communicator.
**Deelnemers ontvangen pas een certificaat na succesvolle afronding van voorbereidende theorietoetsen (meerkeuze en openvragen), alle cursusdagen, presentatie/flyer, gezondheids- en veiligheidsformulier, praktijktoets, en zelfevaluatie met een voldoende.
* Deze opleiding wordt geïnitieerd door het Europese valpreventienetwerk ProFouND, en docenten zijn opgeleid door trainers van Later Life Training, die in heel Europa Otago-docenten opleiden.