Opleidingen details Anders kijken naar Kinderen
Inleiding Sensorische Informatieverwerking voor logopedisten (ID nummer: 529200)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing2418-12-2023 t/m 18-12-2025
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Ben je op zoek naar een praktische cursus over de relatie tussen de zintuigen, de prikkelverwerking en de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, spraak, taal, eten en drinken? Dan is deze module die specifiek voor logopedisten ontwikkeld is en met name door logopedisten gegeven wordt wellicht een goede keuze. Alle informatie wordt gedurende de hele cursus gekoppeld aan logopedische hulpvragen zodat de deelnemer een brede visie krijgt op ontwikkeling en functie.

Sensorische Informatieverwerking (S.I.) is een samenspel tussen de hersenen en de zintuigen. Om adequaat te kunnen functioneren in het dagelijks leven is het belangrijk dat de zintuigen en het brein goed met elkaar samenwerken. Als het proces van prikkelverwerking niet goed verloopt kunnen uiteenlopende en dikwijls verwarrende problemen ontstaan. Kinderen kunnen opvallend druk, fel of emotioneel reageren op prikkels die door anderen nauwelijks waargenomen worden. Ook het tegengestelde is mogelijk: kinderen ervaren prikkels nauwelijks en hebben in vergelijking met andere kinderen meer of intensievere prikkels nodig om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. De sensorische informatieverwerking speelt een essentiële rol in de spraak- en taalontwikkeling van kinderen, de ontwikkeling van het eten en drinken, de communicatie en de interactie. Problemen in de ontwikkeling van wederkerige communicatie, spraak, taal, maar ook kritisch eetgedrag, problemen met niet- of niet vloeiend spreken, extreem hand/mondcontact, kunnen een oorzaak hebben in een problematische of atypische sensorische informatieverwerking. Omdat er vaak geen duidelijke fysieke oorzaken zijn in de zintuigen, worden sensorische informatieverwerkingsproblemen niet altijd herkend terwijl ze de ontwikkeling van het kind in al zijn facetten kunnen belemmeren. In deze cursus worden naast de kwetsbaarheden ook de kansen vanuit de sensorische informatieverwerking besproken. Iedere persoon is immers uniek en heeft eigen mogelijkheden. Als we die kunnen benutten of inzetten tijdens de behandeling, helpen we onze cliënten in hun kracht te staan.

Deze compacte 4-daagse inleidende cursus vormt de basis voor diverse vervolgmodules en studiedagen. Na deze cursus kun je bijvoorbeeld de module ‘selectieve eters’ gebaseerd op de ‘SOS feeding approach’ volgen, de module ‘sensorische behandelmodellen voor logopedische hulpvragen’, of de module ‘de mond als integratiecentrum’. Ook kun je aansluiten bij andere modules en studiedagen van AKK.

Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
790
inclusief studiemateriaal, lunch, koffie en thee
 Logopedisten
In deze module worden de leerdoelen in 4 leerlijnen onderscheiden:
Kennis leerlijn:

De Logopedist:

- Beschrijft het proces van sensorische informatieverwerking. Verbreedt de kennis over de zintuigen en beschrijft hoe het verwerkingsproces in het brein verloopt.

- Bereidt, op basis van evidentie, wetenschappelijke publicaties en theoretische concepten, kennis uit over de zintuigen en sensorische informatieverwerking in relatie tot logopedische zorgvragen.

- Kent de prikkelverwerkingsproblemen zoals deze omschreven zijn in de DSM 5 als sub-criteria bij Autisme spectrum stoornissen

- Kent syndroomgerelateerde atypische sensorische ontwikkelingen

 Analyse leerlijn:

De logopedist:

- Overweegt of de prikkelverwerking van invloed kan zijn op de logopedische zorgvraag.

- Motiveert en onderbouwt welke onderzoeksinstrumenten deze gebruikt om de prikkelverwerking in kaart te brengen.

- Hanteert het ‘Matrixmodel’, het ‘Kwadrantenmodel’ van W. Dunn en het Zintuiglijk Activiteiten Programma in het analyseproces

- Past de ‘Sensory Profile 2’ toe (een gestandaardiseerde en genormeerde oudervragenlijst) en kan deze uitrekenen, interpreteren, beoordelen en relateren aan de logopedische zorgvraag.

Interventie leerlijn:

De logopedist:

- Implementeert de zintuigen en de sensorische informatieverwerking in het logopedisch handelen

- Kent het model A SECRET en kan deze toepassen in de logopedische interventie

- Creëert een sensorisch waardevolle omgeving en stemt de zintuiglijke input af voor een optimale activatie, communicatie, interactie, taal, eten en drinken en ondersteunt hiermee de participatie van het kind in het dagelijks leven.

Communicatie leerlijn:

De logopedist:

- Beschrijft de sensorische kansen en kwetsbaarheden in het logopedische verslag

- Benoemt kansen en kwetsbaarheden in behandelvariabelen in het behandel- en begeleidingsproces en draagt deze over aan ouders.

- Ondersteunt ouders preventief bij een atypische ontwikkeling, syndromen of beperkingen door de prikkelverwerking mee te nemen in de logopedische interventies en daardoor een optimale participatie mogelijk te maken.

Binnen de diverse leerlijnen wordt een methodisch handelingsplan gehanteerd om zo het onderzoeks- en interventieproces stapsgewijs methodologisch te kunnen doorlopen en te beschrijven.

Uitgangspunt is dat door klinisch redeneren en met behulp van het methodisch handelingsplan weloverwogen en onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt met betrekking tot analyse en onderzoek en de te ontwerpen interventiestrategie. Zo kunnen ouders, kinderen (en andere betrokkenen) optimaal ondersteund worden waardoor participatie van het kind in het dagelijks leven optimaal gerealiseerd kan worden.
Bestand  
rooster en uren logo basis.pdf4-10-2023 14:26139 KB
zie bijlage
11-9-2025 t/m 17-11-2025
Tijd09:00 - 16:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

14-11-2024 t/m 13-1-2025
Tijd09:30 - 16:30
Locatie

17-6-2024 t/m 17-9-2024
Tijd09:00 - 16:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

26-3-2024 t/m 30-5-2024
Tijd09:00 - 16:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

1-3-2024 t/m 31-5-2024
Tijd09:00 - 16:00
LocatieVught (NL) (Toon kaart)

18-12-2023 t/m 29-2-2024
Tijd9:30 - 16:30
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
Opmerkingeninschrijven voor deze cursus is nog mogelijk

Cursus Instituut voor post HBO nascholing logopedisten, ergotherapeuten, logopedisten, leerkrachten (en andere beroepsgroepen op aanvraag). kernactiviteit: bijscholing Sensorische Informatieverwerking. U vindt op onze website informatie over ons uitgebreide aanbod studeidagen en cursussen.

Oude Vest 91 2312 XT Leiden
2312 XT
Leiden
071 8876472