Opleidingen details SOMT University Amersfoort
SI gewricht en chronische bekkengordelpijn (ID nummer: 528050)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 1221-11-2023 t/m 21-11-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Samenvatting

Ben je bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut en wil je meer ervaring opdoen over het SI-gewricht? Ben je benieuwd naar de state of the art betreffende chronische bekkengordelpijn, chronic pelvic girdle pain? Dan is deze cursus voor jou!. Aan bod komen de anatomie (met behulp van de digitale dissectietafel) van de thoracolumbale fascie, lumbo-sacrale plexus, SI gewricht en bekkenbodem,  het diagnostische en therapeutische proces bij patienten met bekkengerelateerde/lage rug/SI-klachten, herkenning van problematiek bij chronic pelvic girdle pain en zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten.

Er zal aandacht zijn voor de behandeling van chronic pelvic girdle pain (beste evidence en best practice) en return to sport na zwangerschap.

Korte inhoud

Tijdens deze tweedaagse cursus komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Anatomie van de functionele eenheid SI-gewricht, lumbale wervelkolom, heupgewricht en  bekkenbodem.
 • Anatomie van de thoracolumbale fascie, intra-abdominale druk en lumbo-sacrale plexus.
 • Diagnostiek van het SI gewricht in relatie tot Pelvic girdle pain: skills
 • Diagnostiek van lage rugpijn en art. coxae in relatie tot pelvic girdle pain: skills
 • State of the art: diagnostische testen pelvic girdle pain: Active straight leg raising, pppp
 • Casuistiek: klinisch redeneren; ‘putting it al together’
 • State of the art betreffende interventies bij chronic pelvic girdle pain
 • Behandeladviezen bij pelvic girdle pain
 • Return to sport na zwangerschap
 • Best practice na zwangerschaps gerelateerde bekkenklachten en bij chronic pelvic girdle pain

Eindniveau

Na afloop is de deelnemer in staat om:

 • Diagnostische vaardigheden uit te kunnen voeren bij een patiënt met klachten in de regio van het SI gewricht, thoracolumbale overgang, lumbale wervelkolom en/of heup waarbij het fysiek disfunctioneren gecompliceerd wordt door bekkengerelateerde problematiek.
 • Een behandelproces toe te passen bij een patiënt met klachten in de regio van het SI  gewricht, lumbale wervelkolom, bekken en heup met als uitgangspunt de intra professionele samenwerking tussen bekkenfysiotherapeut en fysiotherapeut/ manueeltherapeut / oefentherapeut/ psychosomatisch fysiotherapeut
 • Een behandelinterventie toe te passen volgens de state op the art van ‘chronic pelvic girdle pain’
 • Een gewogen beslissing te nemen op basis van (inter)nationale evidentie om vrouwen te adviseren in return to sport na zwangerschap
 • Een breed scala aan oefeningen en activiteiten aan te bieden die best practice zijn bij ‘zwangerschaps  gerelateerde bekkenklachten’ en ‘chronic pelvic girdle pain’
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
Keurmerk Fysiotherapie therapeutenregisterFysiotherapie portaal
KwaliteitsRegister FysiotherapieFysiotherapie portaal
Cursus
550
incl. lunchbon
 Oefentherapeuten
Na afloop is de deelnemer in staat om:

- de anatomie, het functioneren en de functionele eenheid van het SI-gewricht, lage rug, bekken en de bekkenbodem te beschrijven en te verklaren.

- een indicatie te stellen voor een diagnostisch proces bij een patiënt met (chronic) pelvic girdle pain.

- een diagnostisch proces uit te voeren bij een patiënt met (chronic) pelvic girdle pain.

- diagnostische vaardigheden uit te kunnen voeren bij een patiënt met klachten in de regio van het SI gewricht, thoracolumbale overgang, lumbale wervelkolom en/of heup waarbij het fysiek disfunctioneren gecompliceerd wordt door bekkengerelateerde problematiek.

- de functie van het SIG-gewricht te integreren in de diagnostiek en therapie van de regio lumbale wervelkolom, bekken en heup.

- de invloed van de buikdruk te integreren in de diagnostiek en therapie van de regio lumbale wervelkolom, bekken/SI en heup.

- een behandelproces toe te passen bij een patiënt met klachten in de regio van het SI gewricht, lumbale wervelkolom, bekken en heup met als uitgangspunt de intra professionele samenwerking tussen bekkenfysiotherapeut/-oefentherapeut en fysiotherapeut/ manueeltherapeut / psychosomatisch fysiotherapeut.

- een behandelinterventie toe te passen volgens de state op the art van ‘chronic pelvic girdle pain’.

- een gewogen beslissing te nemen op basis van (inter)nationale evidentie om vrouwen te adviseren in return to sport na zwangerschap.

- een breed scala aan oefeningen en activiteiten aan te bieden die best practice zijn bij ‘zwangerschaps gerelateerde bekkenklachten’ en ‘chronic pelvic girdle pain’.
Anja van 't Schip, MSc
Anja is fysiotherapeut en Manueel therapeut. Ze werkt 1 dag per week in een particuliere praktijk, daarnaast is ze als Docent verbonden aan de SOMT University of Physiotherapy voor de masteropleiding Manuele Therapie en voor de Bacheloropleiding. Master ná Master Manuele therapie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Esther van Benten
Esther is PhD-kandidaat bij de Vrije Universiteit Amsterdam, ze werkt als docent bij de master opleiding manuele therapie aan de Hogeschool Utrecht en is als gastdocent verbonden aan de master bekkenfysiotherapie van SOMT University of Physiotherapy. Esther is klinisch epidemioloog en manueel therapeut.

Roelfrieke Naber
Roelfrieke werkt al fysiotherapeut en bekkenfysiotherapeut in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze is fysiotherapiewetenschapper en als docent verbonden aan de master bekkenfysiotherapie van SOMT University of Physiotherapy.

Anja van den Hout
Anja is van oorsprong oefentherapeut en bekkenoefentherapeut en heeft een eigen praktijk sinds 30 jaar. Ze heeft als eerste oefentherapeut de master bekkenfysiotherapie afgerond bij SOMT University of Physiotherapy. Ze werkt met patiënten met bekken- en bekkenbodemklachten. Anja is daarnaast actief betrokken bij de beroepsorganisatie VvOCM.
12
8
Tijd09:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

SOMT is een onderwijsinstelling die HBO-masteropleidingen en na-/en bijscholing verzorgt binnen de specialistische fysiotherapie en die tevens - i.s.m. de Vrije Universiteit Brussel en de Stichting Manuele Geneeskunde - een universitaire opleiding (MSc) tot arts in de manuele geneeskunde alsmede na-/en bijscholing aanbiedt voor artsen.

Softwareweg 5
3821 BN
Amersfoort
Postbus 585
3800 AN
Amersfoort
033-4560737