Opleidingen details Dr. G. J. van Hoytema Stichting
ALS Zorgverleners Congres 2023 (ID nummer: 520182)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing529-9-2023 t/m 29-12-2023
Ergotherapeuten - Scholing529-9-2023 t/m 29-12-2023
Logopedisten - Scholing529-9-2023 t/m 29-12-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Op het ALS Zorgverleners Congres 2023 wisselen alle zorgverleners betrokken bij de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS kennis en ervaringen uit. Zoals de multidisciplinaire ALS behandelteams onder leiding van de revalidatieartsen, neurologen, thuiszorgteams, huisartsen, eerstelijns paramedici en centra voor thuisbeademing (CTB's).  Het programma bestaat uit plenaire lezingen en workshoprondes. Tijdens de lunchpauzes kunnen deelnemers een kijkje nemen bij posterpresentaties. ALS behandelteams en thuiszorgorganisaties zijn uitgenodigd om een voorstel voor een poster in te dienen om op deze manier een voorbeeld van goede zorg of een onderzoek te presenteren.

Leerdoelen:
- de deelnemer heeft inzicht in de zorgketen bij ALS in Nederland en kent de noodzaak voor afstemming tussen de ALS behandelteams, thuiszorg, huisartsen en andere zorgverleners
- de deelnemer weet dat het ALS behandelteam regelmatig de longfunctie / ademspierzwakte van patiënten met ALS en PSMA monitort volgens richtlijn fysiotherapie bij ALS, zodat de mogelijkheid tot beademing (en/of plaatsing van een voedingssonde) tijdig met de patiënt kan worden besproken
- de deelnemer heeft besef van vereisten voor gedeelde besluitvorming bij beslissingen over hulpmiddelen, woningaanpassing, voedingssonde en beademing
- de deelnemer weet dat eHealth kan worden ingezet in de begeleiding van ALS behandelteams
- de deelnemer weet dat het ALS Centrum onderzoek doet naar risicofactoren voor ALS, waaronder blootstelling aan schadelijke stoffen
- de deelnemer weet dat op het ALS Centrum geneesmiddelenonderzoek naar ALS plaatsvindt
- de deelnemer weet dat er bij 30 tot 50% van de ALS-patiënten sprake is van (lichte) cognitieve en/of gedragsmatige symptomen, zoals initiatiefverlies, gebrek aan (ziekte)-inzicht en verminderde empathie.
- de deelnemer weet het ALS kennisplatform op de ALS Centrum website te vinden, inclusief de richtlijnen
- de deelnemer is zich bewust van de noodzaak van netwerkvorming en kent de organisatie van zorg in Nederland
- de deelnemer weet dat aandacht voor zingeving een vast onderdeel moet zijn in de dagelijkse zorg
- de deelnemer kent het belang van welbevinden van de mantelzorger en op welke manier dit beter volgehouden kan worden of gecombineerd kan worden met betaald werk.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau fysiotherapieFysiotherapie portaal
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
DiëtistenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Keurmerk Fysiotherapie Individueel Register Fysiotherapie portaal
1 2 3
Congres
135
 Diëtisten
 Ergotherapeuten
 Logopedisten
Omschrijving en leerdoelen
Op het ALS Congres 2023 wisselen alle zorgverleners betrokken bij de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS kennis en ervaringen uit. Zoals de multidisciplinaire ALS behandelteams onder leiding van de revalidatieartsen, neurologen, thuiszorgteams, huisartsen, eerstelijns paramedici en centra voor thuisbeademing (CTB’s). Het programma bestaat uit plenaire lezingen en workshoprondes. Tijdens de lunchpauze kunnen deelnemers een kijkje nemen bij posterpresentaties. ALS behandelteams en thuiszorgorganisaties zijn uitgenodigd om een voorstel voor een poster in te dienen om op deze manier een voorbeeld van goede zorg of een onderzoek te presenteren.
Leerdoelen:
1. De deelnemer heeft inzicht in de zorgketen bij ALS in Nederland en kent de noodzaak voor afstemming tussen de ALS behandelteams, thuiszorg, huisartsen en andere zorgverleners.
2. De deelnemer weet dat het ALS behandelteam regelmatig de longfunctie/ ademspierzwakte van patiënten met ALS en PSMA monitort volgens richtlijn fysiotherapie bij ALS, zodat de mogelijkheid tot beademing (en/ of plaatsing van een voedingssonde) tijdig met de patiënt kan worden besproken. #
3. De deelnemer heeft besef van vereisten voor gedeelde besluitvorming bij beslissingen over hulpmiddelen, woningaanpassing, voedingssonde en beademing.
4. De deelnemer weet dat eHealth kan worden ingezet in de begeleiding van ALS behandelteams.
5. De deelnemer weet dat het ALS Centrum onderzoek doet naar risicofactoren voor ALS, waaronder blootstelling aan schadelijke stoffen.
6. De deelnemer weet dat op het ALS Centrum geneesmiddelenonderzoek naar ALS plaatsvindt.
7. De deelnemer weet dat er bij 30 tot 50% van de ALS-patiënten sprake is van (lichte) cognitieve en/of gedragsmatige symptomen, zoals initiatiefverlies, gebrek aan (ziekte-)inzicht en verminderde empathie.
8. De deelnemer weet het ALS kennisplatform op de ALS Centrum website te vinden, inclusief de richtlijnen.
9. De deelnemer is zich bewust van de noodzaak van netwerkvorming, en kent de organisatie van zorg in Nederland.
10. De deelnemer weet dat aandacht voor zingeving een vast onderdeel moet zijn in de dagelijkse zorg.
11. De deelnemer kent het belang van het welbevinden van de mantelzorger en weet hoe dit beter volgehouden kan worden en hoe de combinatie tussen mantelzorg en betaald werk gefaciliteerd kan worden.

Beschrijvingen disciplinaire workshops
Tijdens workshopronde 2 krijgen deelnemers per discipline de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over ontwikkelingen binnen het werkveld, problemen waar ze tegenaan lopen of innovaties/richtlijnen die eraan komen. Deze sessies worden begeleid door moderatoren en het doel hiervan is niet alleen om informatie of standpunten uit te wisselen, maar ook om een netwerk te creëren. Het is belangrijk dat disciplines binnen hun groep ook buiten een dergelijk congres om met elkaar in contact blijven. Deze workshopronde heeft vorig jaar ook plaats gevonden en voldeed daarmee aan een behoefte. Het vormen van een netwerk is daarbij in gang gezet en zal dit jaar verder ontwikkeld worden.
Bestand  
Programma ALS congres 2023.docx26-7-2023 15:0226 KB
CV’s docenten
Esther Kruitwagen
https://www.umcutrecht.nl/nl/zorgverleners/kruitwagen-van-reenen-e-t
Ellen Verbakel
Kort CV
Ellen Verbakel (1980) studeerde sociologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde daar op onderzoek naar partnereffecten op de beroepsloopbaan. Ze vervolgde haar loopbaan bij de afdeling Sociologie aan de Universiteit van Tilburg. In 2012 keerde ze terug naar Nijmegen en startte daar als familiesociologe haar onderzoekslijn over mantelzorg. In 2018 werd ze benoemd tot hoogleraar Algemene en Theoretische Sociologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
LOOPBAAN
2019-heden Hoogleraar Algemene en Theoretische Sociologie
Sectie Sociologie, Radboud Universiteit
2018-2019 Universitair hoofddocent
Sectie Sociologie, Radboud Universiteit
2012-2018 Universitair docent
Sectie Sociologie, Radboud Universiteit
2009-2012 Universitair docent, tenure track
Departement Sociologie, Tilburg University
2008-2009 Postdoc onderzoeker
Departement Sociologie, Tilburg University
2003-2007 Junior onderzoeker / promovendus
Sectie Sociologie, Radboud Universiteit
ICS Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology
Proefschrift: The partner as resource or restriction? Labour market careers of husbands and wives and the consequences for inequality between couples.
Verdedigd op 12 september 2008

OPLEIDINGEN
2003-2007 ICS Graduate School
Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology
Sectie Sociologie, Radboud Universiteit
1998-2003 Sociologie – cum laude
Radboud Universiteit
Scriptie: Sociologische determinanten van contact tussen broers en zussen
1992-1998 VWO
St.-Willibrord Gymnasium te Deurne

Workshopleiders staan vermeld in het programma
29-9-2023
Tijd9:00 - 16:30
LocatieApeldoorn (NL) (Toon kaart)

Zie programma

Universiteit Twente De Veldmaat 5
7522 NB
Enschede
0534892409