Opleidingen details Nederlandse Vereniging voor Endodontologie
Trauma Breaking Bad (ID nummer: 516152)
 (21) 

Beoordeling per persoon

 11-4-2024
 21-3-2024
 20-3-2024
 24-11-2023
 23-11-2023
 21-11-2023
Griekse spreker was goed, rest vond ik geen nieuwswaarde hebben
 20-11-2023
 20-11-2023
 20-11-2023
 20-11-2023
 19-11-2023
Online zou ook mogelijk moeten zijn !
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
Accommodatie: koud, slechte accoustiek, te weinig wc’s, te weinig koffiepunten, parkeergarage niet op uitnodiging vermeld
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
 19-11-2023
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing64-11-2023 t/m 3-11-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Net als de serie Breaking Bad zullen we u dit najaarscongres weer opnieuw verbazen, met spannende casuïstiek en dramatisch meeslepende, soms gruwelijke en vaak wrang-komische lezingen van gerenommeerde en zeer gewaardeerde sprekers uit het vakgebied.

Tandtrauma en orthodontie: verder kijken dan je neus lang is

Dentaal trauma: eerste opvang en valkuilen

Fracturen van harde tandweefsels: Spoedeisende behandeling en behandelplan

Luxaties en avulsie: Spoedeisende behandeling en prognose

Late complications in traumatized teeth

 

Danielle Boonzaaijer; Erik Reukers; Lyanne Roeleveld; Nestor Tzimpoulas; Michael Lindtoft
8:00 – 9:00
Inloop en registratie
en algemene ledenvergadering voor NVvE-leden

9:00 – 9:15
Opening
Inleiding door voorzitter Mereille Buma en voorstellen moderator Danielle Boonzaaijer, tandarts-endodontoloog

9:15 – 10:00
Tandtrauma en orthodontie: verder kijken dan je neus lang is
door dr. Erik Reukers

Tandtrauma heeft een grote impact, zowel fysiek als psychisch. Het is daarom erg belangrijk om de patiënt een duidelijk perspectief te kunnen bieden over de (on-)mogelijkheden van het behouden of herstellen van een goed functionerend en fraai gebit. Niet alleen is de eerste hulp hierbij cruciaal, maar ook het vervolg. Daarbij is het belangrijk om gebruik te maken van de groei bij kinderen en in te spelen op het ontbreken daar van bij volwassenen.

Na de lezing heeft u inzicht in:

het toepassen van het traumaprotocol bij mensen met gebitsletsel;
de specifieke materiaaleigenschappen van beugels bij de (eerste) hulp na gebitsletsel;
de korte en lange termijn strategieën voor het behoud of herstel van een goed functionerend en fraai gebit na tandletsel.
10:00 – 10:30
Hans Genet Lezing
door Annemarie Baaij

Hans Genet (1944-1989) was een gedreven docent en clinicus met een uitgesproken voorliefde voor de endodontologie. Ter nagedachtenis aan hem heeft de NVvE de Hans Genetlezing ingesteld. Deze lezing geeft sprekers een podium waarop zij hun klinisch gerelateerde vrije associaties binnen het vakgebied kunnen uiten.

10:30 – 11:00
Koffie pauze
11:00 – 11:30
Dentaal trauma: eerste opvang en valkuilen
door Lyanne Roeleveld

Dentale traumata zijn zeldzaam en dus geen dagelijkse routine. De eerste beslissingen die u neemt en de behandeling die u aanvangt hebben immers een grote invloed op de uiteindelijke uitkomst en prognose van deze behandeling.

Een ongeval met tandletsel komt niet zelden op een onverwacht moment en manifesteert zich steeds op een andere manier. Patiënten krijgen te maken met “bloedige” taferelen in mond en gezicht. Ze kunnen angstig en onzeker zijn en behoeven hulp op zeer korte termijn.

In deze lezing wordt ingegaan op de eerste opvang en behandeling. Hoe laat u deze als tandarts zo rustig mogelijk verlopen voor de patiënt, de eventuele begeleider en voor uzelf. Wat is de rol van de receptioniste? Welk trauma moet direct gezien worden en welk trauma kan eventueel wachten tot een later moment. Waar moet u naast het te behandelen tandletsel op bedacht zijn? Welke materialen moeten aanwezig zijn om de eerste behandelingen uit te kunnen voeren en welke stappen kunt u zetten om de vervolg behandelingen makkelijker te maken?

Na deze lezing:

heeft u inzicht hoe u zichzelf en de rest van de praktijk zo goed mogelijk voorbereidt op een tandheelkundig trauma bij uw patiënten en hoe u dit het beste documenteert;
heeft u kennis genomen van het benodigde instrumentarium;
zijn de mogelijke valkuilen bij u bekend.
11:30 – 12:30
Fracturen van harde tandweefsels: Spoedeisende behandeling en behandelplan
door Nestor Tzimpoulas

Fracturen in het harde tandweefsel zijn de meest voorkomende tandletsels in het permanente gebit bij zowel kinderen als volwassenen. Het glazuur, het dentine, het cement en de pulpa kunnen hierbij betrokken zijn. De behandeling van fracturen is voor vele tandartsen een grote uitdaging. Hun primaire doel is om de beste behandelingsstrategie te kiezen waarbij de vitaliteit van de pulpa indien mogelijk, is te behouden. Daarnaast wil men een optimale esthetiek verkrijgen en de functionaliteit behouden. De optimale behandeling kan in veel gevallen een interdisciplinaire aanpak vereisen waarbij verschillende specialismen worden gecombineerd voor een juiste behandeling en op lange termijn zorgt voor instandhouding en de esthetiek van de beschadigde tand. In deze lezing worden klinische strategieën, spoedeisende hulp en lange termijn multidisciplinaire behandelplanning besproken van alle typen kroon, kroon tot wortel en wortelfracturen.

Na deze lezing:

kunt u een nauwkeurige diagnose stellen en de juiste spoedeisende behandeling voor alle typen fracturen uitvoeren;
kunt u het meest geschikte behandelplan selecteren en u ziet in wanneer het verstandig is om alternatieve behandelingen met een multidisciplinaire team te evalueren;
weet u hoe u moderne technieken en biomaterialen voorspelbaar kunt gebruiken om pulpanecrose te voorkomen en wanneer een endodontische behandeling is geïndiceerd.
12:30 – 14:30
Lunch & Learning
Tijdens de lunch heeft u de mogelijkheid om samen met een tandarts-endodontoloog en uw tafelgenoten te discussiëren over een aantal trauma casussen. De casussen hebben we voor u uitgewerkt en gebundeld en kunt u na afloop mee naar huis nemen.

14:30 – 15:30
Luxaties en avulsie: Spoedeisende behandeling en prognose
door Nestor Tzimpoulos

Luxaties en avulsie van permanenten tanden zijn veel voorkomende en vervelende spoedgevallen tijdens de dagelijkse praktijk. Luxaties zijn tandletsels die het parodontium en de neurovasculaire toevoer van de pulpa kunnen aantasten. Afhankelijk van de ernst en richting van het letsel kan een verscheidenheid aan luxaties optreden, variërend van een minder ernstige subluxatie tot volledige avulsie van de tand uit de tandkas. De spoedeisende behandeling van luxaties en avulsies speelt een belangrijke rol in behoud van het traumatiseerde gebitselement op korte en lange termijn. Bij het spoedeisende bezoek dienen letsels van de zachte weefsels verzorgd te worden en afhankelijk van het type luxatie, wordt er gekozen uit vervolgen of terugplaatsen van de traumatiseerde tand en spalken om pulpale en parodontale genezing te bespoedigen. Bij veel luxaties en avulsieletsels kunnen echter langetermijngevolgen worden verwacht, zoals pulpanecrose en verschillende soorten wortelresorpties. Het doel van deze presentatie is om klinische strategieën aan te reiken, de spoedeisende hulp en lange termijn behandelplanning te bespreken en aanbevelingen voor de praktijk te geven voor alle soorten luxaties- en avulsieletsels in het permanente gebit.

Na deze lezing:

kunt u de diagnose vast stellen en de juiste spoedeisende behandeling uitvoeren voor alle typen luxatie- en avulsieletsels;
Kunt u bij de verschillende luxatie- en avulsieletsels de prognose voor herstel van de pulpa en het parodontium bepalen. Daarnaast kunt u inschatten wat de kans op lange termijn complicaties is voor elk trauma;
Bent u op de hoogte van de verschillende spalktijden en kunt aan de hand van diagnostische informatie op het juist moment een endodontische behandeling uitvoeren.
15:30 – 16:00
Pauze
16:00 – 17:00
Late complications in traumatized teeth
door Michael Lindtoft

Even though our treatments of traumatized teeth are done right, and with initial success, sometimes things do not go as we expect, and complications can arise, both late and very late.

The complications that will be discussed in this lecture are:

Treatment of apical periodontitis related to the very wide canal with an open apex;
Retreatment of the very wide canal;
Treatment of the very narrow or obliterated canal;
Discolorations, which cases can we safely bleach?;
Management of internal and external resorptions.
After this lecture you are able to:

correctly assess the difficulty level of the necessary endodontic treatment and assess which cases to treat, and which cases to refer;
correctly identify which traumatized teeth that can be bleached with low risk for complications;
correctly distinguish between internal and external resorption, know the different classifications, and the related prognosis for the possible treatments.
17:00 – 17:15
Vragenronde en discussie
Uitwisseling van vragen, aanvullingen en ideeën.

17:15 >>
Afsluiting
en aansluitend een borrel
 
100
Tandheelkunde
365
365 voor leden
 
Hoofdniveau
Endodontologie
Orthodontie
Tandheelkunde algemeen
Algemene scholing
4-11-2023
Tijd08:00 - 17:15
LocatieAmersfoort (NL) (Toon kaart)

 Nederlandse Vereniging voor Endodontologie
 (291) 
NVvE is de Nederlandse vereniging van Endodontologie. Aangesloten zijn onder andere tandartsen die als specialiteit endodontologie hebben.
Postbus 11067
3004 EB
ROTTERDAM
0102734132