Opleidingen details Hanzehogeschool Groningen, opleiidng Voeding en Diëtetiek
Werkveldevent ’Proef onze nieuwe smaken!’ (ID nummer: 513173)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing4,56-6-2023 t/m 6-9-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Het doel van de cursus 'Proef onze nieuwe smaken!' is tweeledig. In de eerste plaats willen we het werkveld van dietisten en andere voedingsexperts informeren over de laatste fase van herziening van het curriculum van de opleiding Voeding en Dietetiek. 

Marie Jose Ahlers en Ida Miedema, hogeschooldocenten bij de opleiding, zullen de nieuwe leeromgeving in een lezing toelichten. Daarnaast zullen studenten aan het woord komen om hun ervaringen te delen. Daarmee zullen de diëtisten voorbereid worden op een veranderde rol die zij vanuit de praktijk binnen het onderwijs zullen gaan hebben in de laatste fase van de opleiding. 

Doel van dit deel van de cursus is de cursisten te informeren over het 'nieuwe leren' en handvatten te geven voor coaching van de studenten uit het nieuwe curriculum. 

In de tweede plaats bestaat de cursus uit presentatie van recente ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid.

Met als eerste: Gastspreker drs. Jeroen Pronk, directeur van het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool met 'Nieuwe smaken in de zorg: van zorg naar preventie, wat betekent dit voor de dietist?' 

Vanuit die hoedanigheid heeft hij een goed zicht op de transitie van zorg naar gezondheid waar we als opleiders en werkveld middenin zitten. Voor de gehele noordelijke regio en specifieker vanuit de Regiovisie Gezonde Groningers, Gezonde Zorg praat hij het publiek bij. Wat betekenen deze vele onvermijdelijk en noodzakelijke veranderingen in het zorgsysteem, wat kunnen we met meer ruimte voor preventie en wat zijn de belangrijkste punten uit het de recent Haagse akkoorden. Wat betekent dit voor de huidige zorgprofessionals in het werkveld van de voeding? Hoe werken we in de begeleiding van cliënten en patiënten in deze transitie? Wat zijn de nieuwe mogelijkheden? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we als beroepsgroep in deze paradigma shift een goede positie innemen?

Als tweede zullen studenten van de opleiding Voeding en Dietetiek hun eindwerken presenteren, oa middels een postermarkt waarop de resultaten van de 4e jaars onderzoeken zullen worden gepresenteerd. Dit geeft een beeld van recente ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid.  De onderwerpen die aan de orde komen zijn zeer divers, onder andere: 

Diëtistische begeleiding van patiënten met obesitas. - Goed gevoed herstel na kritisch ziek-zijn. -  - Gewicht, lichaamssamenstelling en leefstijlgedrag van mensen met een verstandelijke beperking - Meetmethodes bij kinderen met SMA en andere rolstoel gebonden aandoeningen - Implementatie van het zorgpad sarcopenie op de afdeling revalidatie- Meewerken aan gezonder Westerkwartier - Gezonde wijken in Assen. - Voeding en ADHD - Samen besluiten tijdens het diëtistisch consult  - GrAID dieet voor zwangeren  - Voeding bij wielrennen - Voeding bij lymf- en lipoedeem - Producten uit 3D voedselprinter voor ouderen met dementie en kauw- en slikproblemen. - Begeleiding bij obesitas. - Interventie voor spelers / trainers / ouders bij FC Groningen.  - Op de markt brengen van lokaal geteelde granen.

Doel is de cursist op de hoogte te stellen van de nieuwe ontwikkeling binnen het brede vakgebied van voeding en diëtetiek.

 

Beroepsgroep
Diëtisten
Symposium
0
geen inschrijfgeld
 Diëtisten
Na afloop van de bijeenkomst heeft de deelnemer:
- Inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de transitie van zorg naar preventie en de mogelijkheden en de gevolgen daarvan voor de diëtist.
- Inzicht in het nieuwe competentiegerichte onderwijsconcept van de opleiding Voeding en Dietetiek en de gevolgen daarvan voor praktijk begeleiders bij de laatste fase van de opleiding.
- inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voeding en gezondheid in brede zin op basis van recente onderzoeken (1e en 2e lijn, bedrijven, preventie). Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere voeding bij ziekte, organisatie van zorg, preventie, voeding bij sport, communicatie in de spreekkamer, gezondere voedingsmiddelen en vitaliteit.
Bestand  
Programmaoverzicht Cursus 6-6-2023 Werkveldevent.pdf20-4-2023 14:04176 KB
Jeroen Pronk, MSc
Directeur van het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool
Groningen

Marie-José Ahlers, MSc
Hogeschooldocent Gedrag en Communicatie bij Voeding en Diëtetiek
Coördinator niveau 2
Hanzehogeschool Groningen | Academie voor Gezondheidsstudies
Petrus Driessenstraat 3 | 9714 CA Groningen

Ir. Ida Miedema
Hogeschooldocent Onderzoek bij Voeding en Diëtetiek
Coördinator niveau 3
Hanzehogeschool Groningen | Academie voor Gezondheidsstudies
Petrus Driessenstraat 3 | 9714 CA Groningen

veertigtal 4e jaars studenten
5
0
Tijd11:00 - 16:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

De Hanzehogeschool Groningen is de oudste multisectorale hogeschool van Nederland en de grootste hogeschool in het Noorden. Studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld werken samen aan innovaties voor de beroepspraktijk en aan het oplossen van vraagstukken uit de samenleving. Op de Hanzehogeschool leer je over de grenzen van je eigen vakgebied en omgeving kijken. Hoofdthema's zijn: energie, healthy ageing en ondernemerschap, daarnaast ligt de focus op honours- en kunstonderwijs.

De opleiding Voeding en Diëtetiek is onderdeel van de Academie voor Gezondheidsstudies en is een van de 4 HBO-opleidingen die opleidt tot diëtist, zowel in de zorg, als in preventie en bedrijf. De opleiding heeft 35 docenten en ongeveer 450 studenten. 

Petrus Driessenstraat 3
9714 CA
Groningen
Postbus 751
9700 AT
Groningen
050 595 3560