Deze cursus richt zich op de invloed van (neuro)psychologische- en persoonsfactoren op het revalidatieproces na een beroerte. Het doel van deze cursus is: bewustwording van het belang van (neuro)psychologische- en persoonsfactoren en de rol die deze factoren spelen in het leerproces van de persoon met een beroerte maar ook in de relatie tussen zorgverlener en patiënt. In de cursus leer je deze factoren herkennen en krijg je adviezen hoe je patiënt het beste kan helpen zijn eigen doelen te behalen.Steeds meer is er aandacht voor de persoon achter de ziekte ofwel voor de individuele dan wel unieke patiënt. Hoe stem je de zorg af op deze unieke patiënt of persoon met beroerte (richtlijn CBO Beroerte 2008,2017).Zorg op maat geven betekent dat je én de persoon moet leren kennen (‘wie is deze mijnheer/mevrouw’) en ook de consequenties van de beroerte. Deze cursus richt zich op de persoonsfactoren (persoonlijkheid, copingstijl en ziektecognities) in relatie tot de neuropsychologische factoren (stemming, gedrag en cognitieve veranderingen).Rekening houden met deze factoren helpt bij Samen Beslissen en zet patiënten in hun kracht.De theoretische kennis wordt verworven oa aan de hand van de uitkomsten van het Restore4Stroke onderzoek, Power Study en overige literatuur.De cursus bestaat uit een e-learning module voorafgaand aan de éérste bijeenkomst. Elke deelnemer kan deze module individueel doorlopen. Tijdens de face-to-face bijeenkomsten wordt aan de hand van casuïstiek geoefend met het geleerde.De volgende onderwerpen komen aan bod:Welke (neuro)psychologische- en persoonsfactoren zijn er te onderscheiden?Welke rol spelen (neuro)psychologische- en persoonsfactoren tijdens de revalidatie en adaptatie na CVA?Het herkennen van (neuro)psychologische- en persoonsfactoren die een effect hebben op de revalidatie en adaptatie na CVA en het leren aansluiten bij de patiënt
De cursus werd ontwikkeld door Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het onderzoeks- en innovatiecentrum van De Hoogstraat Revalidatie en het UMC Utrecht in samenwerking met de Universiteit van Maastricht en het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi) in 2015 en aangepast in 2020.
Achtergrond: Restore4Stroke onderzoeksprogrammaRestore4stroke is een prospectieve multicenter longitudinale cohortstudie waarbij 395 patiënten en hun partners ( N = 215) gedurende twee jaar middels herhaalde metingen zijn gevolgd. Patiënten met een eerste of recidief beroerte die in de periode van maart 2011 tot maart 2013 werden opgenomen in één van de zes deelnemende niet-academische ziekenhuizen kwamen in aanmerking voor deelname aan de studie. De uitkomstmaten zijn ingedeeld volgens het ICF model (International Classification of Functioning, Disability and Health model) van de Wereldgezondheidsorganisatie waarbij de gevolgen van de beroerte worden beschreven op 3 niveaus van menselijk functioneren: structuur en functie (bijv. ernst beroerte, parese, cognitie), activiteiten (bijv. mobiliteit, Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL)) en participatie (bijv. werk, sociale activiteiten). Bijzonder in deze studie is dat ook de beïnvloedende persoonlijke factoren (bijv. persoonlijkheid, coping) en omgevingsfactoren (bijv. het hebben van een partner, sociale steun) uitgebreid zijn meegenomen.Het onderzoeksprogramma Restore4Stroke had tot doel om kwaliteit van leven na een beroerte te verbeteren.
Het NPi is dé scholingsaanbieder voor fysiotherapeuten. Met cursussen, opleidingen, webinars, e-learnings en wetenschappelijke informatiediensten ondersteunen wij paramedische professionals bij een 'leven lang leren'.
Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Ons doel is om de laatste wetenschappelijke én praktische inzichten naar de dagelijkse praktijk te brengen, zodat fysiotherapeuten hun patiënten zo goed mogelijk kunnen helpen. Dat doen we overigens niet álleen voor fysiotherapeuten; veel van onze scholingen zijn ook toegankelijk en geaccrediteerd voor oefen- en ergotherapeuten.
Met een scholingsaanbod in 10 verschillende thema's heb je ruime keuze: Arbeid en bedrijf - Bekkenproblematiek - Hart, vaat en longen - Kinderen, Lymfologie en oncologie - Musculoskeletaal - Neurologie - Ouderen - Psychosomatiek - Sportgezondheidszorg.
>>> Kijk in onze cursuskalender voor alle (online) scholingen
Met de wetenschappelijke samenvattingen, podcasts en e-learnings van de NPi-service blijf je als fysiotherapeut op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de literatuur. Elk jaar publiceren we 140+ referaten in 9 verschillende thema’s.