Ademen doen we allemaal, per dag zo’n 20.000 keer[1]. De adem wordt zowel gereguleerd door fysieke als mentale activiteit. Ademen gebeurt veruit de meeste tijd onbewust, maar we kunnen onze aandacht ook bewust richten op het ademhalen en deze willekeurig beïnvloeden. Stemming of emotie heeft direct onbewust invloed op onze ademhaling. Andersom heeft onze ademhaling ook invloed op onze fysieke- en mentale gesteldheid[2].
Ademregulatie is een van de belangrijkste gereedschappen bij patiënten met spanning- of stress gerelateerde klachten. Ook kan ademregulatie ingezet worden bij patiënten met chronische pijn en uitputtingsklachten als overspanning, een burn-out en chronische vermoeidheid. Zo is bij overspanning de adem doorgaans versneld, meer oppervlakkig en gelegen in het borstgebied. Dit adempatroon versterkt het gevoel van spanning, onrust en stress. Bij uitputtingsklachten als een burn-out en chronische vermoeidheid is er vaak afname van ademexpressie.
Deze workshop geeft duidelijke uitleg en praktische handvatten hoe patiënten ademhalingstechnieken kunnen gebruiken om spannings- en uitputtingsklachten te verminderen. Een 1-daagse workshop voor psychosomatisch werkende fysio-, ergotherapeuten en oefentherapeuten. Ademregulatie is ook in te zetten ten behoeve van het psychofysieke welzijn van de therapeut. Zowel tijdens het werken met cliënten als daarbuiten.
Tijdens de workshop krijg je de ruimte om ademregulatie toe te passen. Door middel van ademhalingsoefeningen kun je zelf ervaren wat de positieve gevolgen ervan zijn. Na deze workshop ben je geïnformeerd (en hopelijk ook geïnspireerd) over de bestaande en nieuwe toepassingen voor ademregulatie.
[1] Uitgaande van een gemiddelde van 14 keer per minuut.
[2] Zelano, C., et al. (2016). Nasal Respiration Entrains Human Limbic Oscillations and Modulates Cognitive Function. J. Neurosci., 6 : 12448 –12467 [Abstract]
Post HBO onderwijs : opleiding Psychosomatische Therapie