Opleidingen details Lewis Seating Systems
Workshop ’Wanneer een zitorthese? Ontrafel praktijksituaties met behulp van ICF’ (ID nummer: 501064)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing520-4-2023 t/m 20-4-2025
Als u als professional deze scholing gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de scholingsaanbieder.

Het functiegericht indiceren van hulpmiddelen is in de dagelijkse praktijk tegenwoordig essentieel, ook voor mensen die door een beperking langdurig moeten zitten en daardoor zitproblemen ervaren. Het gebruik van de 'International Classification of Functioning, Disability and Health' hierbij biedt daarvoor een helder en eenduidig kader. Als orthesefabrikant en kennisdeler op het gebied van zitkwaliteit merken we dat er bij indiceerders, waaronder nadrukkelijk de ergotherapeuten, behoefte is aan functiegerichte argumenten voor de aanvraag en selectie van zitvoorzieningen. Door concrete functie-eisen te formuleren als doelstelling, kan hiermee vervolgens een passende zitvoorziening op product-kenmerken worden geselecteerd en in gebruik worden beoordeeld. Dit versneld het hulpmiddeltraject en voorkomt een minder effectief, langer durend 'trail & error'-proces , alsmede het ontstaan van frustratie bij cliënten. De Lewis visie op zitkwaliteit in combinatie met het ICF model helpt de indiceerder/ergotherapeut bij het opstellen van een functioneel advies. De functiegerichte argumenten zijn de basis voor de productkeuze, daarmee ook essentieel voor de keuze tussen een standaard zitvoorziening of een zitorthese. Binnen de hulpmiddelenketen kan hiermee de communicatie met hulpmiddelenleveranciers en orthesefabrikanten inhoudelijk worden verbreed.

Na het volgen van de workshop:

• kan de deelnemer het zittend functioneren van de cliënt centraal plaatsen tijdens een indicatie;
• kan de deelnemer zitrelevante cliëntstoornissen, -beperkingen en -behoeften in activiteiten en participatie identificeren;
• kan de deelnemer functie-eisen stellen en bijstellen aan een voor de cliënt meest passende/optimale zitvoorziening;
• heeft de deelnemer concrete handvatten om de keuze tussen en standaard zitvoorziening en een zitorthese onderbouwen en verantwoorden;
• kan de deelnemer de opgedane kennis toepassen in het opstellen van een functioneel advies.
 

 

Workshop
65
 Ergotherapeuten
Na het volgen van de scholing:
• kan de deelnemer het zittend functioneren van de cliënt centraal plaatsen tijdens een indicatie;
• kan de deelnemer zitrelevante cliëntstoornissen, -beperkingen en -behoeften in activiteiten en participatie identificeren;
• kan de deelnemer functie-eisen stellen en bijstellen aan een zitvoorziening;
• heeft de deelnemer concrete handvatten om de keuze tussen en standaard zitvoorziening en een zitorthese te onderbouwen en verantwoorden;
• kan de deelnemer de verworven kennis toepassen in het opstellen van een functioneel advies.
Bestand  
Workshopfolder 2023.pdf24-1-2023 13:24883 KB
2023 Programma Lewis workshop ICF.pdf24-1-2023 13:24190 KB
Lewis docent is werkzaam bij Lewis Seating Systems: dhr. Ir. W. Hoppenbrouwer
8-6-2023
Tijd9:30 - 16:00
LocatieOldenzaal (NL) (Toon kaart)

20-4-2023
Tijd9:30 - 16:00
LocatieOldenzaal (NL) (Toon kaart)

Vanaf 1998 heeft Louis Huttenhuis, die in dat jaar zijn belang in Huka verkocht aan Welzorg, zich samen met anderen verdiept in de oorzaak van het ontstaan van zitproblemen.
Door samenwerking met Revalidatie Centrum het Roessingh, de Universiteit Twente en Demcon ontstaat een klimaat waarbinnen een groep mensen jarenlang fundamenteel onderzoek verricht. Dit fundamentele onderzoek resulteert in een aantal revelante, afgeronde ingenieurs- en promotieonderzoeken.

Mede door de inspirerende inbreng van Dr. Ir. H.A.M. Staarink ontstaat er een nieuwe visie op het zitten. De kennis wordt samengebracht in het bedrijf PR Sella B.V. PR Sella ontwikkelt in 2007 het SMS-zitadvies om de nieuwe visie toegankelijk te maken voor o.a. de revalidatiemarkt.

Dan ontstaan de eerste ideëen om een zitsysteem te ontwikkelen, waarmee de ontwikkelde kennis op een efficiënte wijze kan worden toegepast. Opnieuw wordt een groep van onderzoekers en ingenieurs samengesteld. De eerste prototypes worden in 2009 gebouwd en met eindgebruikers getest. In 2010 en 2011 worden vele honderden systemen uitgezet, getest en geëvalueerd. De resultaten tot nu toe laten zien, dat voorhanden zijnde zitproblemen duidelijk verminderen en veelal geheel verdwijnen. Het Lewis zitsysteem draagt dan ook bij aan een verbeterde levenskwaliteit van haar eindgebruikers.

Lewis Seating Systems B.V. is actief op de markt voor rolstoelen, werkstoelen en sta-op-stoelen. Het Lewis zitsysteem is ontwikkeld voor mensen die een groot deel van de dag zittend doorbrengen en niet of moeilijk kunnen verzitten. Het zitsysteem wordt op effectieve en efficiënte wijze ingezet, waardoor weinig nazorg nodig is. Hierdoor wordt op duurzame wijze zitcomfort gerealiseerd.

Willem Vleertmanstraat 23a
7575 EC
Oldenzaal
0880114900