Sensorische Informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen; anders gezegd tussen onze manier van waarnemen en ons handelen. Onze zintuigen hebben twee taken: waarschuwen voor gevaar en ons van informatie voorzien. Zolang onze zintuigen vooral bezig zijn met het waarschuwen voor gevaar kunnen ze ons niet gelijktijdig van informatie voorzien. Het is dan moeilijk om informatie op te nemen, iets te leren en te onthouden of de aandacht bij het ‘werk’ te houden. Dit gedrag is er vaak de oorzaak van dat we problemen ondervinden, dat we niet meer kunnen handelen zoals we willen en zo het plezier verliezen in onze bezigheden.
Maar hoe werkt dit wanneer we ouder worden? Wanneer men ouder wordt, gaan een aantal zintuigen in kwaliteit achteruit. We zien minder goed, we horen minder goed en alles gaat wat trager. Het doelgericht bewegen wordt daardoor ook anders. Wanneer sprake is van dementie, is de prikkelverwerking weer anders, valt de remming vanuit de cognitie (deels)weg en kan er sprake zijn van ongeremd gedrag. Tevens zie je vaak dat mensen dan juist gaan overstemmen, wanneer bepaalde prikkels te veel worden. (Het zelfregulerend vermogen wordt minder.) Bijvoorbeeld roepgedrag komt voor om andere geluiden buiten te sluiten, geluiden die de mensen niet meer aankunnen of kunnen plaatsen.
De cursus is bedoeld voor paramedici en andere professionals die werken met ouderen en mensen met dementie (bv. PMT, verpleegkundig specialisten, psychologen, SO) om de uitgangspunten van de Sensorische Informatieverwerking toe te passen binnen hun professie, om gerichte adviezen te kunnen geven aan teamleden, omtrent de verwerking van zintuigprikkels in hun werk binnen de ouderenzorg. Binnen de cursus ligt de nadruk op het analyseren van de beïnvloedende factoren op de verwerking van zintuigprikkels en de alertheid. Middels deze analyse kunnen er vervolgens gericht adviezen gegeven worden over het adequaat inzetten van zintuigprikkels bij het beïnvloeden van de alertheid, handelen en gedrag. Hierdoor wordt het mogelijk om de client meer in de beleving in plaats van de overleving te krijgen.
Aan het einde van de cursus zijn cursisten in staat om naast hun, al bekend veronderstelde therapeutische kennis, de binnen deze cursus opgedane kennis over de Sensorische Informatieverwerking (SI) mee te nemen binnen het totale proces van klinisch redeneren. Hierbij staat het "family centered care" centraal binnen deze cursus. De extra kennis over de SI kan naast de al bestaande kennis, worden meegenomen binnen het onderzoek, de behandelingen en de adviezen omtrent de problemen in het gedrag, bewegen, de activiteiten en de participatie in alle betrokken milieus van de cliënt. Ook de kennis over de rol die de Sensorische Informatieverwerking en de sensorische feedback kunnen spelen op het gedrag, het handelen, bewegen en het leren kan de cursist na afloop van de cursus adequaat gebruiken binnen de therapeutische werkwijze "shared decision making".
De cursist is hierbij in staat de sensorische beïnvloedende factoren op bewegen, functionele vaardigheden en gedrag, te analyseren en om te zetten in adviezen en vervolgens leidend te zijn bij het opstellen van een signaleringsplan. Hiermee kan de cursist een team ondersteunen en begeleiden.
Daarnaast wordt de cursist uitgedaagd tot het kritisch lezen van wetenschappelijke artikelen en wordt geacht kritisch mee te denken over wetenschappelijke aspecten binnen de SI. Er wordt verwacht dat cursist deze aanvullende kennis meeneemt in zijn/ haar proces van klinisch redeneren.
Voorafgaand aan de cursus worden de cursisten geacht persoonlijke leerdoelen op te stellen. Hierdoor kan optimaal worden aangesloten bij de individuele leerlijn van de cursisten, kan tussentijds gereflecteerd worden en wordt zodoende een zelfsturend leerproces van de cursist gevraagd.