Opleidingen details ITON
Cognitieve gevolgen en gedragsverandering na hersenbeschadiging (ID nummer: 492592)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Oefentherapeuten - Scholing 5,531-1-2023 t/m 31-1-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Cognitieve gevolgen en gedragsverandering na hersenbeschadiging (NAH)
Deze cursusdag wordt in 2 delen online (via livestream) aangeboden.
Na hersenbeschadiging zijn veranderingen in motoriek veelal het duidelijkst zichtbaar maar vaak blijken juist cognitieve gevolgen  en veranderingen in gedrag van essentiële betekenis voor adequaat dagelijks functioneren.
Deze cursus biedt een introductie in de neuroanatomie van cognitie en gedrag en een overzicht van cognitieve stoornissen en veranderingen in gedrag na hersenbeschadiging: o.a. over problemen in de aandacht (o.a. neglect), taal, handelen, herkennen, geheugen, tijdsbesef, executieve functies en apathie, ontremming (o.a. dwanghuilen) en verminderd ziekte-inzicht. Hierbij wordt steeds een link gelegd met het herkennen van uitingen van deze stoornissen in de dagelijkse praktijk. Consequenties voor de therapeutische begeleiding worden kort aangestipt.
Deze cursus is zeer geschikt voor diegenen die (nog) weinig ervaring hebben met deze cognitieve en gedragsmatige gevolgen, en zich in de materie willen inwerken.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
ErgotherapeutenStichting Kwaliteitsregister Paramedici
Geriatrie-GerontologieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2 3
Cursus
280
30,- inschrijfgeld en 250,- cursusgeld
 Ergotherapeuten
 Logopedisten
 Oefentherapeuten
- Deelnemers hebben kennis en inzicht in de algemene neuroanatomie voor wat betreft ligging en functies van belangrijke hersenstructuren
- Deelnemers kunnen gevolgen van hersenbeschadiging globaal relateren aan de aard en lokalisatie van een hersenbeschadiging
- Deelnemers hebben kennis en inzicht in neurologische gevolgen van hersenbeschadiging
- Deelnemers hebben kennis en inzicht in neuropsychologische gevolgen van hersenbeschadiging
- Deelnemers hebben kennis en inzicht in gedragsveranderingen ten gevolge van hersenbeschadiging
- Deelnemers kunnen neurologische, neuropsychologische gevolgen en veranderingen in gedrag in de praktijk vaststellen vanuit anamnese, onderzoek en observaties
- Deelnemers kunnen in de diagnostiek en behandelingen van mensen met hersenbeschadiging een juiste inschatting maken wanneer hierbij andere disciplines betrokken moeten worden
- Deelnemers hebben kennis en inzicht over verschillende niveaus van leren na hersenbeschadiging en weten welke stoornissen hier invloed op hebben
- Deelnemers kunnen in de praktijk aan de hand van anamnese, onderzoek en gerichte observaties bepalen welk leerniveau de cliënt/patiënt heeft
- Deelnemers kunnen tijdens de therapie rekening houden met het leerniveau van de cliënt/patiënt voor wat betreft de keuze van de juiste leerstrategie en het geven van instructie en feedback.
Bestand  
Programma CGGH-deel 1.pdf21-11-2022 14:45188 KB
Programma CGGH-deel 2.pdf21-11-2022 14:55190 KB
De docenten voor deze scholingsdagen zijn Ed Janssen en Simon Bakker.
Ed Janssen: Naast zijn docentschap bij het ITON is hij mede werkzaam als fysiotherapeut bij revalidatiecentrum Basalt. Ed is in 1995 afgestudeerd als fysiotherapeut en werkt sinds 1997 als fysiotherapeut bij Revalidatiecentrum Basalt (voorheen Rijnlands revalidatiecentrum) in Leiden. Hij maakt deel uit van een multidisciplinair behandelteam welke zich richt op de begeleiding en behandeling van mensen met NAH (CVA, traumatisch letsel e.d.). Dit zowel voor de klinische als de poliklinische fase. Daarnaast heeft hij ervaring met de multidisciplinaire en fysiotherapeutische behandeling bij MS, Parkinson, het syndroom van Guillian Barré en heeft hij deel uitgemaakt van het NMA-team (Neuro-Musculaire Aandoeningen) waaronder specifiek het ALS-team (Amyotrofische Lateraal Sclerose).
Vanaf 2004 tot heden is Ed met wisselende intensiteit als gastdocent werkzaam op de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool Leiden. Deze lessen richten zich op fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling bij centraal neurologische aandoeningen.
Daarnaast is hij vanaf 2016 tot heden tevens gastdocent bij de opleiding Herregistratie Fysiotherapie bij de Hogeschool Leiden.
Ed heeft in het verleden een aantal geaccrediteerde online cursussen voor fysiotherapeuten gemaakt voor CME-online. Dit zijn cursussen gericht op het onderzoeken en behandelen van het syndroom van Guillian Barré, Parkinson en NMA.
Bij het ITON (werkzaam sinds 2011) heeft Ed een coördinerende functie en participeert hij als docent in cursussen gericht op met name motorisch leren en neurorevalidatie. Hij geeft scholing aan paramedici, medici, psychologen en in de Teamscholing Neurorevalidatie ook aan verpleging en verzorging. Ed is bij het ITON intern opgeleid door dr. Ben van Cranenburgh en heeft specifieke expertise op het gebied van de interactie van neurologische en neuropsychologische stoornissen en de gevolgen hiervan voor problemen in bewegen/handelen in het dagelijks leven van mensen met NAH. In zijn presentaties komen zijn kennis en praktijkervaring samen.

Simon Bakker:
Simon Bakker is werkzaam als neuropsycholoog bij Reade Revalidatie. Hier behandelt hij volwassenen met niet aangeboren hersenletsel op de klinische en poliklinische afdeling.
Simon heeft een aantal jaren als docent neuroanatomie gewerkt op de snijzaal van het VUmc. Inmiddels zet hij zich naast zijn werk in het revalidatiecentrum in om onderwijs te geven aan paramedici, verpleegkundigen, behandelaren en artsen op het gebied van neuroanatomie en cognitieve en gedragsmatige veranderingen na hersenletsel.
6
4
Tijd18:00 - 21:00
Locatie

Tijd18:00 - 21:00
Locatie

De stichting ITON onderzoekt de toepassingsmogelijkheden van inzichten uit de neurowetenschappen en verzorgt hierover cursussen op diverse gebieden: neurorevalidatie, chronische pijn, leren van motorische vaardigheden (sport, muziek etc). De doelgroep is principieel multidisciplinair, dwz. het probleem c.q. de patiënt staat centraal (en dus niet de discipline). Een belangrijk aspect van de ITON-cursussen is dat men inzicht krijgt in de diverse disciplinaire invalshoeken en met elkaar leert communiceren. Aan ITON-cursussen nemen medici, paramedici, psychologen, verplegenden en verzorgenden deel. Afhankelijk van het onderwerp ook andere beroepen bv. bij de cursus "motorisch leren" ook sporters en leraren.  

Postbus 1325
2130 EK
Hoofddorp
Postbus 1325
2130 EK
Hoofddorp
023-5341641