Hoewel velen zich na enige oefening op het meditatiekussen thuis voelen, blijkt het vaak uitdagend om mindfulness toe te passen zodra we in contact treden met anderen. Waarom is dat zo? En nog belangrijker, wat kunnen we hieraan doen?
De opleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) biedt nascholing voor professionals die mindfulness verder willen integreren in hun dagelijks leven en beroepspraktijk, zowel in de relatie met zichzelf als met anderen. Als mindfulnesstrainer ben je na afronding van de opleiding in staat om de (vervolg-) training Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) te geven of om de oefeningen ervan in je eigen praktijk te integreren.
Doel van de MVMC opleiding
Tijdens de opleiding maak je het curriculum van het programma Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren eigen. In vijf opleidingsdagen doorloop je de ervaringsgerichte deelnemerstraining en doe je trainerskennis en -vaardigheden op. Tussen de opleidingsblokken zit enkele weken ruimte, zodat de oefeningen ook als deelnemer ervaren kunnen worden en in kleine huiswerkgroepjes met elkaar geoefend kan worden (fysiek of online).
Leerdoelen
• Dieper ervaren van de oefeningen en vaardigheden uit de training, met toepassing in je werkpraktijk en privéleven.
• Vertrouwd raken met het curriculum van de training.
• De training (of onderdelen ervan) zelfstandig kunnen faciliteren.
De MVMC Training
Het ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’ programma biedt een vervolg op de mindfulness MBSR/MBCT training en komt tegemoet aan de behoefte van deelnemers om na 8 weken basistraining de beoefening verder te ontwikkelen. Ook deelnemers die op een andere manier met mindfulness of yoga in aanraking zijn gekomen, zijn van harte welkom.
De training biedt verdieping in mindfulness en stressreductie door middel van meditatie, educatie, mindful communicatie en lichaamsgerichte oefeningen. Het programma richt zich op de integratie van mindfulness in het dagelijks leven en biedt praktische handvatten voor authentiek en mindful communiceren. Hierdoor helpt het niet alleen om de relatie met jezelf te verdiepen, maar ook om de kwaliteit van relaties met anderen te verbeteren. De kwaliteit van onze relaties is immers net zo belangrijk voor ons welzijn als onze individuele mindfulness beoefening.
De training gaat uit van een integraal mensbeeld, waarbij geest, lichaam, gemoedstoestanden en relaties nauw met elkaar verbonden zijn.
Het programma is opgebouwd rondom vier pijlers
1. Verdieping en verbreding van mindfulness vaardigheden
2. Mindful communiceren
3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)
4. Versterken van het kalmeringssysteem
Opzet van de training
• 6 bijeenkomsten van 2,5 uur of 2 uur en 45 minuten voor grotere groepen
• Dagelijkse thuisbeoefening
• Werkboek
• Optionele 7e oefendag (die ook als terugkomdag kan dienen)
Wetenschappelijke onderbouwing
Uit een tweejarige studie onder deelnemers blijkt dat het programma significante verbeteringen oplevert op het gebied van lichaamsbewustzijn, mindfulness, zelfcompassie en de kwaliteit van relaties. Het programma wordt zowel in binnen- als buitenland onderwezen, en deelnemers beoordelen de training met een gemiddelde van 8,7.
Opzet van de opleiding
• 5 lesdagen verdeeld over 2 opleidingsweekenden vrij-zo & zat-zo
• 1 of 2x in kleine huiswerkgroepjes met elkaar oefenen (fysiek of online)
• Thuisbeoefening
Opleiders
Zohair Elabd, Frits Koster, Lidewij Severins
Je leest meer over de inhoud van het programma, het onderzoek en ervaringen van deelnemers aan de training en opleiding op onze website en in de brochure.