Opleidingen details Gentleminds, Instituut voor Compassie
Mindfulness Verdiepen & Mindful communiceren (MVMC) (ID nummer: 487095)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing MBP (mindfulness-based program), PE voor fysieke contacturen3419-5-2023 t/m 18-5-2026
Nascholing MBP (mindfulness-based program), PE voor overige studiebelasting1819-5-2023 t/m 18-5-2026
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Opleiding MVMC
Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren
5-daagse mindfulness nascholing
Door: Zohair Elabd, Frits Koster en Lidewij Severins

 

Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren biedt nascholing voor iedereen die mindfulness wil integreren in het dagelijks leven, verder dan alleen op het meditatiekussen, in de relatie met zichzelf en anderen. Ben je mindfulnesstrainer, dan stelt de opleiding je tevens in staat om na afronding de (vervolg-)training Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren (MVMC) te geven, of om de oefeningen ervan te integreren in je eigen praktijk. 


Doel van de MVMC opleiding 
Tijdens de opleiding maak je je het curriculum van het programma Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren eigen. De opleiding is zodanig van opzet dat je in vijf opleidingsdagen zowel de ervaringsgerichte deelnemerstraining doorloopt als trainerskennis en -vaardigheden opdoet. Tussen de opleidingsblokken zit enkele weken ruimte, zodat de oefeningen ook als deelnemer ervaren kunnen worden en indien gewenst in kleine huiswerkgroepjes met elkaar geoefend kan worden (fysiek of online). Ook tijdens de opleidingsdagen is ruimschoots tijd gereserveerd om met elkaar te oefenen.

Na de opleiding ben je in staat zelfstandig de training MVMC te verzorgen, mits je basis trainersvaardigheden bezit, bijvoorbeeld als MBSR/MBCT trainer. 

Concreet betreft het de volgende leerdoelen:
• Het opdoen en verdiepen van eigen ervaring in alle in de training/opleiding opgenomen oefeningen en vaardigheden, welke ook ingezet kunnen worden in eigen werkpraktijk en privédomein.
• Vertrouwd raken met het curriculum van de training.
• In staat zijn om de training (of delen ervan) zelfstandig te faciliteren.

De MVMC Training
Aan de basis van de opleiding staat het ‘Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren’ programma. Dit betreft een ervaringsgerichte vervolgtraining op de mindfulness MBSR/MBCT training en komt tegemoet aan de behoefte van deelnemers om na 8 weken basistraining de beoefening voort te zetten en verder te ontwikkelen. De training kan ook gevolgd worden door deelnemers die op een andere manier kennis hebben gemaakt met mindfulness-meditatie of bijvoorbeeld yoga beoefenen en zich interesseren in de inhoud van het programma.

Doel van de MVMC Training
De MVMC Training biedt verdieping in mindfulness en stressreductie door middel van meditatie, educatie, mindful communicatie en lichaamsgerichte oefeningen. Een belangrijk aspect van de training is de integratie van mindfulness buiten de meditatiemat. Hoewel velen zich op de mat al snel thuis voelen of na enige oefening, blijkt het vaak uitdagend om mindfulness toe te passen zodra we in contact treden met anderen. De training biedt praktische handvatten om mindful en authentiek te communiceren, en om de verbinding en relatie met onszelf en anderen verder te verkennen, verdiepen en indien mogelijk te verbeteren. De kwaliteit van onze relaties is immers net zo belangrijk voor de kwaliteit van ons leven als onze individuele mindfulness beoefening.

De training is gebaseerd op een integraal mensbeeld waarin geest en gemoedstoestanden, lichaam, lichaamsbewustzijn, fysiologie en onze relaties met elkaar verbonden zijn. De training omvat oefeningen in al deze gebieden, vertaald naar de volgende vier pijlers:

De training is opgebouwd a.d.h.v. vier pijlers:
1. Verdieping en verbreding van mindfulness vaardigheden
2. Mindful communiceren
3. Vergroting van het lichaamsbewustzijn (interoceptie)
4. Versterking van het kalmeringssysteem

De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2,5 uur of  2 uur en 45 minuten, dagelijkse thuisbeoefening, werkboek en een (optionele) 7e oefendag. De oefendag kan ook als terugkomdag aangeboden worden. De training is ontwikkeld voor generieke groepen.
 

*Naar de effecten van de MVMC training wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan

Bestand  
Informatiepakket Teacher Training MVMC 2024.pdf23-4-2024 19:37276 KB
Trainers in MBSR/MBCT/Breathworks, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulness­trainer willen verdiepen en eventueel de training zouden willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT.
Meditatiebegeleiders, yogadocenten, (G)GZ-hulpverleners, coaches, leraren, communicatietrainers en andere professionals die werken met mensen en vertrouwd zijn met de beoefening van mindfulness – bijvoorbeeld via het eerder gevolgd hebben van een MBSR, MBCT of Breathworks training of die minimaal een jaar vertrouwd zijn met een regelmatige beoefening van mindfulness - zijn welkom.

Bewijs van deelname en registratie
De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met Gentleminds - Instituut voor Compassie en Mindfulness. Na succesvolle participatie ontvangen deelnemers een bewijs van deelname.
Trainers die een opleiding tot trainer MBSR/MBCT hebben gevolgd en in het Mindfulness Register, bij de VMBN of VVM zijn geregistreerd kunnen als trainer MVMC opgenomen worden in het landelijk MVMC register. Hiervoor dient men de MVMC training binnen 3 jaar na het volgen van de opleiding een keer te begeleiden met minimaal 2 supervisiesessies met een van de drie hoofddocenten in de opleiding. Andere professionals kunnen opgenomen worden begeleider MVMC.
970
Inclusief lunch, cursusmateriaal en koffie en thee
10
20
Tijd09:30 - 17:00
LocatieOverveen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieVogelenzang (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieVogelenzang (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:30
LocatieVogelenzang (NL) (Toon kaart)

I.s.m. Gentleminds verzorgen Zohair Elabd, Frits Koster en Lidewij Severins de opleiding Mindfulness Verdiepen & Mindful Communiceren.

Fannius Scholtenstraat, 54-3
1051GA
AMSTERDAM
0640200178