Opleidingen details Medilex BV
Cursus Psycho-educatie bij ASS, Tweedaagse cursus voor de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme (ID nummer: 484188)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing1010-11-2022 t/m 10-2-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

ASS (autisme spectrum stoornis) komt ongeveer bij 1% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak wordt de diagnose al op relatief jonge leeftijd gesteld, omdat symptomen vroeg in de ontwikkeling zichtbaar zijn. De manifestatie van symptomen ‘passend’ bij ASS is erg gevarieerd in mate van vaardigheden, intelligentie en behandelbaarheid. Moeite hebben met sociale interacties en ‘Theory of Mind’, het vertonen van typische patronen in gedrag en het anders verwerken van zintuigelijke prikkels zijn duidelijk overeenkomsten bij kinderen en jongeren met ASS. Daarnaast hebben ze vaak moeite met één of meer van de executieve functies.

Door dit scala aan symptomen en de diversiteit in gradatie hiervan, kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van ontwikkeling (b.v. taal) en de reactie op sensorische prikkels. Ook gedrags- en angststoornissen en problemen in stressregulatie komen vaak voor.

De tienerjaren en de puberteit zijn een kwetsbare periode voor kinderen met ASS. Onder jongeren met autisme is er een hoge mate van uitval. De inzet van psycho-educatie kan hierbij helpen. De effecten van psycho-educatie zijn tweeledig; enerzijds wordt de jongere begeleid in het onderzoeken van zijn eigen autisme en krijgt handvatten om hier een weg in te gaan vinden. Door deze basis te leggen en inzicht in zijn eigen autisme te vergroten, kan hij het anderzijds beter verwoorden en uitleggen aan zijn directe omgeving. Waardoor de omgeving op zijn beurt ook weer beter kan inspelen op de jongere met ASS.

Tijdens deze tweedaagse cursus en training leert u meer over autisme en hoe u psycho-educatie over ASS bij tieners in kunt zetten.

Help kinderen en jongeren met ASS hun eigen weg in het leven te vinden en hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten en schrijf u in!

Onder begeleiding van Suzanne Agterberg-Rouwhorst gaat u onder andere aan de slag met de volgende thema's:

Wat is autisme, een andere kijk: Theorie & verklaringsmodellen

Welke thema's spelen een rol 'onder de waterspiegel' bij jongeren met autisme?

De rol van de puberteit bij jongeren met autisme

Waarom werkt psycho-educatie vaak niet, of soms zelfs avarechts, en hoe kunt u dit voorkomen?

Wanneer en hoe kunt u psycho-educatie bij ASS inzetten?

Oplossingsgerichte gespreksvoeringen materialen om in te zetten bij psycho-educatie

Een ervaringscircuit: 'Autisme Anders Ervaren', geleid door een ervaringsdeskundige

Door middel van theorie en praktijkoefeningen krijgt u kennis van recente inzichten op het gebied van ASS en diagnostiek en leert u hoe u psycho-educatie in kunt zetten bij kinderen en jongeren met ASS!

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
ADAP (Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici)Stichting Kwaliteitsregister Paramedici
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
1 2 3 4 5 6
Cursus
895
Uw investering voor deze cursus is €895,- (exclusief btw) inclusief heerlijke lunch, literatuur (boek 'Vind je eigen weg met jouw autisme' van Suzanne Agterberg-Rouwhorst), hand-outs en koffie/thee.

NVO-Ledenkorting Medilex biedt NVO-leden een speciale korting van €50,- op het inschrijfbedrag voor deze nascholing. Vermeld bij inschrijving uw lidnummer bij de accreditatie. De korting wordt verrekend op uw factuur.

Voor het gelijktijdig inschrijven van meerdere deelnemers (>5) maken wij graag aangepaste afspraken. U kunt dan contact opnemen met mij, Sharah Wisman.
 Diëtisten
 Ergotherapeuten
 Logopedisten
 Oefentherapeuten
U leert meer over:
* Wat is autisme, Theorie & verklaringsmodellen
* Welke thema's een rol spelen 'onder de waterspiegel' bij jongeren met autisme
* De rol van de puberteit bij jongeren met autisme
* Waarom psycho-educatie vaak niet werkt, of soms zelfs averechts, en hoe kunt u dit voorkomen
* Wanneer en hoe kunt u psycho-educatie bij ASS kunt inzetten in de praktijk
* Oplossingsgerichte gespreksvoeringen en krijgt materialen om in te zetten bij psycho-educatie
* Hoe het is om autisme te hebben d.m.v. het ervaringscircuit: 'Autisme Anders Ervaren', geleid door een ervaringsdeskundige
* Recente inzichten op het gebied van ASS en diagnostiek en hoe u psycho-educatie in kunt zetten bij kinderen en jongeren met ASS
Bestand  
Programma Psycho-educatie bij ASS.pdf23-9-2022 16:0333 KB
Flyer _Psycho-educatie bij ASS.pdf23-9-2022 16:03713 KB
Sharah Wisman, Msc: Congresontwikkelaar - en coördinator

Suzanne Agterberg- Rouwhorst - MEd SEN Master of Special Educational Needs, autismespecialist met 25 jaar onderwijservaring in regulier en speciaal onderwijs. Cum Laude geslaagd voor haar master SEN studie (2014). Zij won met haar onderzoek ‘Autisme, een andere wereld’ de Fontys ‘Denk groter prijs 2014′ en de prestigieuze NVA-HanneMieke prijs. Zij schreef de boeken ‘Autisme anders bekijken’ (2015) en 'Vind je eigen weg met jouw autisme' (2018). Daarnaast ontwikkelde zij ontwikkelde het Autismepaspoort en de Jouw Autisme Methodiek (2022).

Tevens is zij voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs en wordt door het CCE ingezet als consulent autisme.
10
0
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDatareeks B 2023
Bijeenkomsten
 Diëtisten - ScholingDatumTijd
Dag 1: Verklaringsmodellen en 'Anders kijken' naar autisme519-09-20239:30 - 16:00
Dag : Psycho-educatie bij autisme503-10-20239:30 - 16:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDatareeks A 2023
Bijeenkomsten
 Diëtisten - ScholingDatumTijd
Dag 1: Verklaringsmodellen en 'Anders kijken' naar autisme523-05-20239:30 - 16:00
Dag : Psycho-educatie bij autisme506-06-20239:30 - 16:00

LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDatareeks A 2022
Bijeenkomsten
 Diëtisten - ScholingDatumTijd
Dag 1: Verklaringsmodellen en 'Anders kijken' naar autisme510-11-202209:30 - 16:00
Dag : Psycho-educatie bij autisme522-11-202209:30 - 16:00

Medilex heeft meer dan 30 jaar ervaring in het organiseren van studiedagen, opleidingen en cursussen voor de gehele zorg en welzijnssector. Door de onafhankelijke werkwijze van Medilex varieert het aanbod studiedagen van complexe beleidsmatige vraagstukken tot oplossingen voor de werkvloer. Van jeugdzorg tot ouderenzorg, van eerstelijns praktijk tot ziekenhuis, van werkplezier tot WZD, van individuele aanmeldingen tot groepsaanmelding. Wij zijn uw nascholingspartner op allerlei gebied. Wij zijn erkend STAP-aanbieder, waardoor onze meerdaagse scholingen met STAP-subsidie gevolgd kunnen worden. 

Wij vinden het belangrijk dat onze deelnemers onze programma’s ervaren als direct toepasbaar, interactief en actueel. Medilex organiseert kennis – onafhankelijk, deskundig en met oprechte aandacht:

  • Onafhankelijk – onze programma’s worden onafhankelijk, in eigen beheer, samengesteld zonder enige manier van sponsoring. Thema’s worden van meerdere kanten belicht waardoor de deelnemer zich een objectief beeld kan vormen.

  • Deskundig – dankzij onze organisatorische én inhoudelijke deskundigheid ontwikkelen wij kwalitatief hoogwaardige programma's.

  • Oprechte aandacht – wij zijn betrokken en benaderen met oprechte aandacht deelnemers, sprekers en elkaar.

Wij staan achter onze cursisten, onze sprekers en ons team! 

Wij streven ernaar met behulp van de input van sprekers en deelnemers onze programma's voortdurend te verbeteren. 

 

Bascule 5
3981PH
Bunnik
(030) 69 33 88 7