ASS (autisme spectrum stoornis) komt ongeveer bij 1% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak wordt de diagnose al op relatief jonge leeftijd gesteld, omdat symptomen vroeg in de ontwikkeling zichtbaar zijn. De manifestatie van symptomen ‘passend’ bij ASS is erg gevarieerd in mate van vaardigheden, intelligentie en behandelbaarheid. Moeite hebben met sociale interacties en ‘Theory of Mind’, het vertonen van typische patronen in gedrag en het anders verwerken van zintuigelijke prikkels zijn duidelijk overeenkomsten bij kinderen en jongeren met ASS. Daarnaast hebben ze vaak moeite met één of meer van de executieve functies.
Door dit scala aan symptomen en de diversiteit in gradatie hiervan, kunnen verschillende problemen ontstaan op het gebied van ontwikkeling (b.v. taal) en de reactie op sensorische prikkels. Ook gedrags- en angststoornissen en problemen in stressregulatie komen vaak voor.
De tienerjaren en de puberteit zijn een kwetsbare periode voor kinderen met ASS. Onder jongeren met autisme is er een hoge mate van uitval. De inzet van psycho-educatie kan hierbij helpen. De effecten van psycho-educatie zijn tweeledig; enerzijds wordt de jongere begeleid in het onderzoeken van zijn eigen autisme en krijgt handvatten om hier een weg in te gaan vinden. Door deze basis te leggen en inzicht in zijn eigen autisme te vergroten, kan hij het anderzijds beter verwoorden en uitleggen aan zijn directe omgeving. Waardoor de omgeving op zijn beurt ook weer beter kan inspelen op de jongere met ASS.
Tijdens deze tweedaagse cursus en training leert u meer over autisme en hoe u psycho-educatie over ASS bij tieners in kunt zetten.
Help kinderen en jongeren met ASS hun eigen weg in het leven te vinden en hun weerbaarheid en veerkracht te vergroten en schrijf u in!
Onder begeleiding van Suzanne Agterberg-Rouwhorst gaat u onder andere aan de slag met de volgende thema's:
Wat is autisme, een andere kijk: Theorie & verklaringsmodellen
Welke thema's spelen een rol 'onder de waterspiegel' bij jongeren met autisme?
De rol van de puberteit bij jongeren met autisme
Waarom werkt psycho-educatie vaak niet, of soms zelfs avarechts, en hoe kunt u dit voorkomen?
Wanneer en hoe kunt u psycho-educatie bij ASS inzetten?
Oplossingsgerichte gespreksvoeringen materialen om in te zetten bij psycho-educatie
Een ervaringscircuit: 'Autisme Anders Ervaren', geleid door een ervaringsdeskundige
Door middel van theorie en praktijkoefeningen krijgt u kennis van recente inzichten op het gebied van ASS en diagnostiek en leert u hoe u psycho-educatie in kunt zetten bij kinderen en jongeren met ASS!