Voor ons is het een feit dat het werkveld een belangrijke partner is bij het opleiden van toekomstige collega’s: onze studenten oefentherapie. Dit is vooral het geval in de stages en als opdrachtgever bij projecten. Om die reden wordt het werkveld ook genoemd in de visie van de Hogeschool van Amsterdam:
‘Studenten ontwikkelen zich op basis van persoonlijke talenten en ambities. In dat leer- en ontwikkelproces is het contact met toekomstige collega’s cruciaal: leren in interactie met anderen waaraan je je kan meten, je kan spiegelen, die je inspireren, waarmee je je kennis deelt en betekenis geeft aan ervaringen, theorieën en ideeën.’
Tijdens stages en in projecten handelt de student als oefentherapeut in opleiding (i.o) en heeft de positie van junior collega en junior zorgprofessional. Kortom leren door samen te werken. Om ervoor te zorgen dat u een goed geïnformeerde partner bent organiseren we twee maal per jaar een werkveldsymposium. Hierdoor krijgt u zicht op de behaalde resulaten en onze werkwijze van leren en de competentie-ontwikkeling van de student. Daarmee geeft u ook invulling aan uw eigen deskundigheidsbevordering op het gebied van "Kennis en wetenschap":
Uit de Paramedische Competenties van het Kwaliteitsregister Paramedici:
“Heb ik meer kennis verworven om te reflecteren op mijn deskundigheid en de onderbouwing van mijn handelen?”
Voorbeeld: "Socialisatie is het delen van kennis door met elkaar ervaring op te doen. Door samen te werken wordt kennis gedeeld, vaak zonder dat deze expliciet onder woorden gebracht wordt. Een bekend voorbeeld van deze vorm van kennis delen is de relatie tussen stagiair en praktijkbegeleider, waarin de stagiair de kunst afkijkt van de meester. Ook collega’s leren op deze wijze veel van elkaar. In intercollegiaal overleg wordt gereflecteerd op ervaringen van de deelnemers: men spiegelt eigen handelen aan dat van anderen en men formuleert conclusies over wenselijke handelingen. "
Het symposium is voor docent-onderzoekers van de opleiding een belangrijke mogelijkheid om in gesprek te zijn met het werkveld en daarmee draagt het symposium bij aan een borging van de kwaliteit van de opleiding.
De bachelor opleiding Oefentherapie van de Hogeschool van Amsterdam is geregistreerd onder CROHO 34572 en onderdeel van het kenniscentrum Urban Vitality ( https://www.hva.nl/urban-vitality). Naast de initiële opleiding tot Oefentherapeut wordt er post-hbo onderwijs aangeboden voor werkzame oefentherapeuten, waaronder het maatwerk bachelor programma Oefentherapie en halfjaarlijks symposia met medewerking van studenten uit de afstudeerfase (werkveldmiddagen).