Opleidingen details HAN - Team LLO-APS
Kauw, Observatie en Evaluatie instrument (ID nummer: 469142)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing925-4-2022 t/m 25-4-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Kauw Observatie en Evaluatie instrument (KOE)

Werk jij als logopedist regelmatig met kinderen die moeite hebben met kauwen? Zie jij kinderen met lichamelijke beperking die kokhalzen of zich verslikken bij het eten van vast voedsel? Met het Kauw Observatie Evaluatie instrument speur je naar de onderliggende oorzaken van de kauwproblemen.

KOE is een observatie-instrument, geschikt voor de beoordeling van het kauwen van kinderen en/of het volgen van de ontwikkeling van het kauwen. KOE kan gebruikt worden naast de Nijmeegse Observatielijst Lepelvoeding (NOL) en de Eating and Drinking Ability Classification System for lndividuals with Cerebral Palsy (EDACS).

KOE is gevalideerd voor jonge kinderen (0-6 jaar) en kinderen met cerebrale parese. Het instrument is in een pilot ook gebruikt bij premature kinderen en kinderen met een totale schisis. De scholing is gericht op logopedisten, werkzaam in revalidatiecentra, vrije vestigingen, het onderwijs of opvang voor kinderen met lichamelijk of meervoudige beperkingen, die regelmatig te maken hebben met kinderen met kauwproblemen.

In het kader van de kwaliteitstoetsen en de kwaliteitsborging wordt het vastleggen van cliëntgegevens en het aantonen van het effect van een interventie steeds belangrijker. KOE kwantificeert het kauwen en objectiveert verschillende orale bewegingen van het kauwen. Daarnaast biedt het instrument handvatten voor het bepalen van de juiste interventie en zal het effect van de interventie in kaart brengen.

Het scoren van de kauw bewegingen gebeurt via observatie van een gestandaardiseerde eetsituatie. Een scholing voor het adequaat gebruik van het instrument is van belang om de bewegingen betrouwbaar te kunnen interpreteren. De scholing wordt vormgegeven in twee dagdelen met de volgende opzet:

  • Dagdeel 1:  Achtergrondinformatie over kauwen en de ontwikkeling van het instrument, oefenen in het gebruik van het instrument met daarbij een aansluitende opdracht (filmpjes scoren)
  • Dagdeel 2: (ongeveer 2 weken later): Gescoorde filmpjes bespreken, mogelijkheid tot vragen stellen, verstrekken van het scoreformulier en voorbeeldfilmpjes.
     

 

Beroepsgroep
Logopedisten
Cursus
160
inclusief (digitaal) studiemateriaal, koffie en thee.
 Logopedisten
Tijdens de training leer je gedetailleerd te kijken naar kauwbewegingen en kun de juiste score interpreteren. Je leert meer over:

kauwbewegingen
kauwontwikkeling bij kinderen;
de ontwikkeling van het KOE-instrument;
vaardigheid bij het classificeren van het instrument;
Bestand  
HAN-128756-nl-NL-0122-6 (1).pdf12-4-2022 15:06527 KB
Lianne Remijn heeft Logopediewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en was 22 jaar werkzaam als logopedist in het revalidatiecentrum van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

Lianne Remijn is in 2017 gepromoveerd op het onderzoek “Mastication in children with cerebral palsy”. Ze ontwikkelde en testte een klinische observatielijst om de kauwbeweging van kinderen te meten. Dit revolutionaire onderzoek is nu de basis voor deze nieuwe training Kauw Observatie Evaluatie
6
10
Tijd9:30 - 13:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenKOE_13

Tijd9:30 - 13:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenKOE_12

Tijd13:30 - 17:00
Locatie
Opmerkingenincompany Logopedie bij Ons - Jeroen Bosch Ziekenhuis

Tijd13:30 - 17:00
Locatie
Opmerkingenincompany Logopedie bij Ons - Bravis Ziekenhuis

Tijd9:30 - 13:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenKOE_11

Tijd14:00 - 17:30
Locatie
Opmerkingenincompany De Zijlen

Tijd9:00 - 12:30
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIncompany Elann

Tijd9:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenIncompany Slok-Logopedie / Maasstad Ziekenhuis

HAN - Team LLO-APS (onderdeel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen / Academie Paramedische Studies) was voorheen een onderdeel van HAN VDO. 

Wij creëren kwalitatief hoogwaardige onderwijsproducten en diensten die onze klanten in staat stellen een leven lang te ontwikkelen in hun werk en daarbuiten. Dit doen wij door:

  • Een levenslange verbinding aan te gaan met onze studenten en alumni
  • Een onderscheidend, vernieuwend en actueel onderwijsaanbod aan te bieden
  • Te werken zonder winstoogmerk

Team LLO-APS biedt ruim 30 cursussen/trainingen aan.  Daarnaast bieden wij u incompany opleidingen, advisering, onderzoek, coaching, assessments en organisatie van congressen.

Groenewoudseweg 1
6524 TM
Nijmegen
Postbus 6960
6503 GL
Nijmegen
024 3511030