Opleidingen details Revalidatiecentrum Het Roessingh
Scholingsmiddag Dwarslaesienetwerk Noord-Oost Nederland met als onderwerp "Nieuwe ontwikkelingen binnen de dwarslaesierevalidatie" (ID nummer: 457621)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing revalidatieartsen211-3-2022 t/m 10-3-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het gaat om een scholingsmiddag in de vorm van een webinar. Bedoeld voor alle therapeuten, revalidatieartsen/AIOS/PA, verpleging en andere paramedici in Noord-Oost Nederland die te maken krijgen met dwarslaesiepatiënten. 2x per jaar wordt er een scholingsmiddag georganiseerd, met diverse onderwerpen. I.v.m. COVID deze keer helaas alleen online.

Het onderwerp van de scholingsmiddag is “nieuwe ontwikkelingen binnen de dwarslaesierevalidatie”. Een breed onderwerp, waarbij deze middag wordt gericht op 3 pijlers (experimentele trials, tetraplegische armhandchirurgie en kinderdwarslaesierevalidatie). Op onderzoeksgebied is er t.a.v. dwarslaesies van alles gaande. Hierbij gaat het vaak om nog experimentele behandelingen gericht op het verminderen van neurologische schade of het verbeteren van neurologische functie in het geval van een dwarslaesie. Af en toe verschijnt er iets over in de media, maar het is vaak moeilijk door de bomen het bos te zien. Wat zijn ontwikkelingen waar ik mijn patiënt over kan vertellen? Worden er in de nabije toekomst belangrijke veranderingen verwacht? Ook op het gebied van de chirurgische behandeling van de tetraplegische hand zijn er ontwikkelingen. Zenuwtransfers worden tegenwoordig steeds meer gedaan. Wat wordt er dan precies gedaan en wat kunnen gevolgen zijn voor de patiënt. Wie komen er voor in aanmerking en wat zijn tot nu toe de ervaringen?

Er zal ook aandacht worden besteed aan een lokale nieuwe ontwikkeling. Gelukkig zijn er weinig kinderen met een dwarslaesie. Echter, wanneer een kind dit heeft vraagt het wel hele specialistische zorg voor zowel de dwarslaesie als het kind in ontwikkeling. Hoe hebben we dit in Roessingh ingericht om zoveel mogelijk te profiteren van beide specialisaties en toch enige ervaring te ontwikkelen bij behandelaars?

Leerdoelen:

  • Kennis vergroten en inzicht geven in de stand van zaken t.a.v. “genezing” van de dwarslaesie door een overzicht te geven over de onderzoekslijnen die lopen in de wereld en de actuele stand van zaken hiervan.
  • Kennis vergroten over hoe de dwarslaesierevalidatiebehandeling bij kinderen wordt vormgegeven. Hoe vinden de teams van de kinderrevalidatie en van de volwassenenrevalidatie elkaar en hoe maak je optimaal gebruik van elkaars expertise?
  • Kennis vergroten over de nieuwe mogelijkheden op basis van tetraplegische handchirurgie, m.n. de inzet van zenuwtransfers.

Er worden 2 presentaties gegeven en een workshop (met presentatie);

  • Revalidatiearts: overzicht van de (experimentele) onderzoekslijnen die wereldwijd lopen t.a.v. dwarslaesie (zoals stamceltherapie, spinal cord stimulation etc) en in welke fase deze zich bevinden.
  • Kinderrevalidatiearts en dwarslaesiefysiotherapeut; er wordt verteld hoe de dwarsrevalidatierevalidatie voor kinderen in Roessingh is ingericht. Wie doet wat?
  • Revalidatiearts en handtherapeut: tegenwoordig worden steeds vaker zenuwtransfers uitgevoerd bij de tetraplegische patiënt. Wat kunnen deze operaties de patiënt bieden en hoe bekijk je wie hier voor in aanmerking komen? Tijdens deze workshop zal eerste een korte presentatie worden gegeven over zenuwtransfers in het algemeen. Nadien zullen er patiëntfilmpjes worden getoond en tevens lichamelijk onderzoek worden gedaan om te demonstreren wat de ervaringen zijn en hoe bepaalde zaken betrouwbaar kunnen worden getest.

Aan het einde van het programma is er de mogelijkheid voor discussie of aanvullende vragen voor de diverse sprekers.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Associatie van Physician Assistants (NAPA)NAPA / NVBMH
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Refereerbijeenkomst
Bestand  
Programma i.v.m. acrreditatieaanvraag.pdf18-1-2022 16:0473 KB
 
0
Er zullen geen kosten aan worden verbonden.
11-3-2022
Tijd13:00 - 15:30
Locatie

Revalidatiecentrum

Roessinghsbleekweg 33
7522 AH
Enschede
Postbus 310
7500 AH
Enschede
053-4875317