Opleidingen details Universitair Medisch Centrum Groningen/urologie
Hydronefrose bij het (ongeboren) kind (ID nummer: 454836)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Urologie214-2-2022 t/m 13-2-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Met veel liefde voor ons vak zullen wij u op Valentijnsdag 2022 een overzicht geven van de zorg voor het (ongeboren) kind met hydronefrose. Zowel kinderartsen als (kinder)urologen zien regelmatig hydronefrose met verscheidene oorzaken in hun kliniek. We hopen dan ook op een groot aantal online deelnemers.

De eerste spreekster is Charlotte Bootsma-Robroeks, sinds najaar 2021 kindernefroloog in het UMCG. Zij zal u meenemen door de richtlijn Antenatale hydronefrose. Waar moet op gelet worden bij antenataal onderzoek? Welke onderzoeken zijn er postnataal nodig? En wanneer en waar moeten deze plaatsvinden. Zodoende zal zij u handvaten geven voor de klinische praktijk

Vervolgens behandelen we de voornaamste oorzaken van congenitale hydronefrose, te weten reflux en gestoorde afvloed. Rianne Lammers, kinderuroloog in het UMCG, zal spreken over hydronefrose door vesico-ureterale reflux: wanneer is welke diagnostiek aangewezen, en wat zijn de huidige behandelopties? Haar presentatie zal deels in samenwerking met de sectie kinderradiologie van het UMCG zijn, waarbij een recent ontwikkeld protocol voor mictie-cystografie wordt besproken.

Na een korte pauze waarin onze ogen en oren even kunnen ontspannen, gaat Ilse Hofmeester verder. Ilse is laatste jaars AIOS urologie en doet haar differentiatie stage in de kinderurologie. Zij zal u gaan informeren over hydronefrose  ten gevolge van diverse afvloedbelemmeringen: ter hoogte van ureter-pyelum (UPJ stenose),  ureter-blaasovergang (UVJ stenose) en mega-ureter.

Haar verhaal wordt ondersteund door informatie over een ander onderzoek waar (kinder)urologen en kinderartsen/-nefrologen vaak gebruik van maken: het renogram. Nucleaire geneeskundige Ronald van Rheenen zal hier uitleg over geven en tips en trics voor de interpretatie van dit dynamische onderzoek met u delen.

Tot slot willen we het geheel luchtig en interactief eindigen door een quiz. Voor de winnaar/winnares hebben wij een leuk cadeau, passend bij deze dag.

Wij hopen een boeiende avond vanuit multidisciplinair perspectief te bieden, en hopen op uw online deelname, graag tot 14 februari!

Met vriendelijke groet,
namens de vakgroep urologie UMCG,

Rianne Lammers & Josine Quaedackers

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK)KNMG-GAIA
Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG)KNMG-GAIA
Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningenVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Verpleegkundig specialist Algemene Gezondheidszorg (AGZ)Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
Refereerbijeenkomst
Bestand  
Regioavond Urologie.pdf28-12-2021 11:36701 KB
 
0
14-2-2022
Tijd18:55 - 21:00
Locatie 9713 GZ Groningen (NL) (Toon kaart)

Afdeling urologie

Hanzeplein 1
9700 RB
Groningen
Postbus 30001
9700 RB
Groningen
050 - 3612380