Opleidingen details PAO Psychologie
Behandeling van perinataal trauma en verlies (ID nummer: 454028)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing (breed)613-10-2022 t/m 12-10-2024
Vakinhoudelijke scholing (smal)613-10-2022 t/m 12-10-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Er is steeds meer aandacht voor de emotionele impact van zwangerschap en geboorte op het leven van een vrouw en haar partner. 10 Tot 20% van de vrouwen ontwikkelt psychische klachten in deze kwetsbare periode. Vaak liggen aan deze klachten traumatische ervaringen ten grondslag.

Als vrouwen eenmaal de stap hebben gezet naar hulp, dan is het voor velen van hen belangrijk dat de behandelaar affiniteit heeft met en kennis heeft van perinataal trauma en verlies. Werk jij in de basis- of specialistische GGZ? Dan is het waardevol om nascholing te volgen op het gebied van perinatale psychotherapie zodat er een ruim aanbod van gespecialiseerde praktijken voorhanden is waar (zwangere) vrouwen, baby’s en partners terecht kunnen.

In deze specialistische nascholing leer je hoe je vrouwen kunt behandelen die trauma en verlies hebben meegemaakt bij het zwanger zijn, rondom de bevalling of in de kwetsbare fase na de geboorte van hun baby.

We gebruiken daarbij cognitieve gedragstherapie en EMDR, maar hebben ook aandacht voor lichaamsgerichte interventies en hechtingsgerichte oefeningen.

In de cursus komt het gehele behandelproces aan bod: van de intake en het opstellen van een behandelplan, tot het uitvoeren van de behandeling en het voorbereiden op een nieuwe bevalling.

De nascholing richt zich op de behandeling van de vrouw, maar er is ook aandacht voor de (ongeboren) baby en de partner.          

Doelstelling

Na afloop van deze cursus:

  • Herken je wat deze doelgroep kwetsbaar maakt en welke therapeutische vaardigheden en houding nodig zijn om deze vrouwen te behandelen.
  • Heb je meer kennis van ingrijpende (medische) ervaringen die kunnen plaatsvinden in de zwangerschap en rondom de bevalling / geboorte en in de prille fase van het ouderschap.
  • Heb je meer vaardigheden in huis om een (zwangere) vrouw te helpen met zelfregulatie en contact maken met haar (ongeboren) baby.
  • Kun je een behandeling met EMDR opzetten bij bevallingsgerelateerde PTSS en Fear of Childbirth (FoC) .
  • Kun je specifieke CGT-interventies inzetten bij disfunctionele overtuigingen in het peripartum.  

     Voor meer informatie: https://pao.nl/behandeling-van-perinataal-trauma-en-verlies                                       

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
EMDR ConsultantEye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
1 2 3 4
Cursus
Volwassenen
Simone van Leipsig-Beekman
26,5
18
Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310