Opleidingen details Centrum Hecht Opleidingen
Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Familie: MBT-F basiscursus (ID nummer: 452815)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
NVRG - Nascholingscursus1421-4-2022 t/m 20-4-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Mentalization Based Familietherapie (MBT-F) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partner-relaties. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis ligt in het expliciete of impliciete gevoel van psychologische verbondenheid met een ander, waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd kunnen voelen.

Tevens wordt de ervaring van steun versterkt door het mentaliseren: er komen meer gedeelde ervaringen over wat speelt bij de verschillende gezinsleden. Hierdoor kan een gezin uiteindelijk eigen oplossingen vinden voor problemen in het hier-en-nu en in de toekomst. MBTF is daarmee geen oplossingsgerichte maar een mentaliseren bevorderende therapie gericht op empowerment. MBTF bevordert dat er spontaan en intuïtief gedacht kan worden over waarom een gezinslid zich op een bepaalde manier gedraagt of wat de motieven of intenties zijn van gezinsleden binnen het gezin. Daarnaast wordt er, ondermeer middels psycho-educatie,  uitleg gegeven aan gezinsleden hoe mentaliseren kan stoppen als de spanning te hoog of te laag is. In deze cursus leer je over de ontwikkeling van het mentaliserenen hoe relatievorming tussen ouder en kind hier bepalend in zijn. Je leert een  mentaliserend profiel bij ouders te maken waarbij je in kaart brengt wanneer het mentaliseren wel en wanneer niet meer lukt. We zullen ook aandacht besteden aan creatieve en speelse manieren om mentaliseren te bevorderen in gezinssessies. En  we staan stil bij je eigen bijdrage tot mentaliseren in het therapeutisch proces, en wat daarbij eigen mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van mentaliseren zijn. En natuurlijk hebben we veel praktijkvoorbeelden over interventies.

 

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Klinisch psycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
1 2
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
10
14
ja
525
14
toetsing en evaluatie
NVT
Bestand  
MBTF flyer.docx10-12-2021 10:00443 KB
Tijd09:30 - 17:00
LocatieBreda (NL) (Toon kaart)

Tijd09:30 - 17:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Wij willen inspireren, opleiden en verbinden. Hecht Opleidingen is het opleidingsinstituut in Nederland op het gebied van hechtingsbevorderende behandelmethodieken. Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) bij kinderen, jongeren, jongvolwassenen en gezinnen is hierbij onze voornaamste specialisatie.

Kanaalpark 157
2321 JW
Leiden
0653804795