Opleidingen details Sig vzw
Trainen van coördinatievaardigheden, hoe doe je dat? (ID nummer: 451549)
 (8) 

Beoordeling per persoon

 15-4-2022
Veel praktische tips en inspiratie.
 3-4-2022
 23-3-2022
Interessant handelde over wat er in de omschrijving van de cursus stond gaf heel wat creatieve en nieuwe ideetjes om concreet mee aan de slag te gaan in de praktijk leuk om tijd te krijgen om met collega's ideeën uit te wisselen
 23-3-2022
 22-3-2022
/
 22-3-2022
veel praktische voorbeeldjes, je kan er direct mee aan de slag
 21-3-2022
Er ontbrak een specifieke structuur om maximaal te kunnen bijleren tijdens deze sessie.
 21-3-2022
Het was een leerrijke cursusdag. Veel praktijkvoorbeelden die haalbaar zijn. Eerst korte theorie en dan veel voorbeelden die gegeven werden. Ook aangenaam dat er in groep nagedacht kon worden om voor een casus oefeningen te verzinnen. Zeker aan te raden!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch1011-3-2022 t/m 31-12-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Coördinatievaardigheden kunnen ingedeeld worden in verschillende deelfacetten. Denk maar aan: algemeen dynamische coördinatie, bilaterale coördinatie, manuele coördinatie, ooghandcoördinatie, enz. Er zijn voldoende tests voorhanden om de sterktes en zwaktes van een kind te bepalen. Voor het trainen zijn we meestal aangewezen op onze eigen creativiteit. Het is daarbij altijd zoeken naar een evenwicht tussen oefening en motivatie.

Deze workshop vertrekt vanuit een theoretisch kader. We lichten de verschillende coördinatievaardigheden toe en plaatsen ze in een ruimer ontwikkelingsbeeld. Tijdens de voormiddag wordt de grove motoriek nader toegelicht; in de namiddag komt de coördinatie van de bovenste ledematen en de bimanuele coördinatie, met o.a. het leren aanvoelen van de voorkeurhand en voorkeurkant en het soepel overkruisen van de middellijn, aan bod. In beide delen wordt er tijd voorzien om een of meerdere casestudies te bespreken en daarna wordt een groot aanbod aan oefeningen getoond, waarmee je achteraf onmiddellijk aan de slag kunt. Het accent ligt niet alleen op motoriek, maar de combinatie tussen motoriek en executieve functies, zoals concentratie, inhibitie, regulatie en organisatie, komt zeker ook in de kijker.  

Tot slot stellen we een koffer voor met nieuw en origineel oefenmateriaal voor bimanuele coördinatie. Deze kan ter plaatse worden uitgeprobeerd en eventueel aangekocht.

 

Leerdoelen:

Een basiskennis van de normale motorische ontwikkeling van kinderen van 0 tot 16j, de nodige tests kennen om het vaardigheidsniveau te kunnen bepalen en enige ervaring in het behandelen van kinderen in een brede context.

 

Wat kennen en kunnen?

Na verloop van de cursus zou de cursist zelfstandig zijn therapieplan m.b.t. trainen van coördinatievaardigheden kunnen opstellen en verrijken.

 
 
Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine
Els De Schrijver
Privépraktijk
Kinesitherapeut en psychomotorisch therapeut

Al ruim 20 jaar begeleidt ze kinderen met een motorische ontwikkelingsvertraging, die vaak gekaderd is in een bredere diagnose zoals ASS, DCD of ADHD.
6
139
Bestand  
Vragenlijst - Els De Schrijver 11.03.22.docx30-11-2021 13:5118 KB
11-3-2022
Tijd9:30 - 16:30
Locatie

 Sig vzw
 (1014) 

Sig is een vzw die jaarlijks ongeveer een 45-tal opleidingen en een 10-tal workshops aanbiedt aan professionele hulpverleners (artsen, kinesisten, klinisch (neuro)psychologen, ergotherapeuten, logopedisten, ...) die werkzaam zijn binnen de revalidatiesector (bvb. personen met ASS, ADHD, NAH, ontwikkelingsproblemen, ...). Daarnaast wordt jaarlijks ook een groter symposium georganiseerd of wordt een internationaal gerenommeerde spreker uitgenodigd.

Pachthofstraat 1
9308
Gijzegem
053 38 28 18