Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Rouw bij dood in het gezin; behandelen van kind/jongere en hun ouder(s) (ID nummer: 451262)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen3617-3-2022 t/m 16-3-2025
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk3617-3-2022 t/m 16-3-2025
Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen3617-3-2022 t/m 16-3-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ieder rouwproces is uniek en verloopt niet op een vaste manier. Een kind kan even krachtig rouwen als volwassenen, maar rouwt wel anders. De rouw van kinderen wordt beïnvloed door hun ontwikkeling(sfase) en omgeving, en kan in iedere ontwikkelingsfase (opnieuw) tevoorschijn komen. Kinderen zoeken houvast, zeker nadat iemand in het gezin is overleden. 
Hoe kun je hen helpen om op hun eigen wijze met het verlies om te gaan, zodat wat ze hebben meegemaakt geen belemmering vormt bij hun verdere ontwikkeling? Wat zijn de signalen waarop je moet letten in verschillende ontwikkelingsfases? Wat hebben kinderen nodig om met de situatie om te gaan? Hoe communiceer je met kinderen over de dood en wat ze hebben meegemaakt? Hoe betrek je gezinsleden?

In deze ervaringsgerichte cursus leer je met passende taal op een constructieve manier kinderen en jongeren en hun ouder(s) te begeleiden. Na afloop weet je hoe kinderen en jongeren in de verschillende ontwikkelingsfasen om kunnen leren gaan met de dood en wat ze hebben meegemaakt. Dit wordt afgezet tegen verschillende theorieën over rouw. Je krijgt en oefent handvatten om met kinderen en jongeren te communiceren over de dood.

Kinderen zijn gevoelig voor hoe hun verhaal ontvangen wordt. We nodigen je uit om jouw eigen kennis van en houding ten aanzien van de dood te onderzoeken, zodat dit jou niet overvalt als je met gezinnen in rouw werkt. 
De meeste kinderen kunnen op basis van hun veerkracht en met behulp van een adequaat steunende omgeving het verlies integreren in hun leven. Een kleine minderheid krijgt psychische problemen. Kinderen in alle leeftijden kunnen ertoe neigen hun ouders niet te willen belasten met hun zorgen naast de rouw die ze al hebben aan te gaan. Andere kinderen hebben juist een kort lontje en bepalen de stemming in het gezin. Hoe het werkelijk met hen gaat, is niet altijd duidelijk en mede daardoor worden sommige kinderen en jongeren te snel aangemeld voor hulp, terwijl anderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het is daarom belangrijk om de juiste aanmelding op het juiste moment op de juiste plek af te stemmen en ook het op- of afschalen van hulp nader te bekijken. Wat zijn de signalen waarop je moet letten? Wanneer is hun gedrag een normale rouwreactie en wanneer wordt de rouw gecompliceerd? Wanneer is hulp geïndiceerd? Hoe communiceer je daarover met kinderen en jongeren? Wat voor hulp kun je bieden?

Wat leer je?

Na deze cursus heb je meer kennis en inzicht over:

  • theorieën over rouw en hoe je die al dan niet kunt inzetten 
  • hoe kinderen en jongeren dood begrijpen en rouw uiten, passend bij verschillende ontwikkelingsfases van kinderen
  • mogelijk herrouwen
  • wanneer sprake is van stagnerende/gecompliceerde rouw en hoe je die kunt onderscheiden van andere stoornissen

Je ontwikkelt de volgende vaardigheden:

  • communiceren met kinderen, jongeren (passend bij ontwikkelingsfase) en het gezin als geheel over de dood en wat er gebeurd is
  • inzetten van verschillende materialen en verschillende begeleidings- en behandelingsvormen

Bovendien:

  • Je wordt je bewust van je eigen visie op/beeld van de dood.
  • Je krijgt inzicht in welke vorm van begeleiden en behandeling past bij de verschillende beroepen in het continuüm van zorg, waarbij een kind en het gezin hulp kan krijgen zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZ-agogenRegisterplein
1 2 3 4 5
Nee
Bestand  
template_B2271.docx26-11-2021 14:2818 KB
 GGZ agogen
 Maatschappelijk werk
HoofdniveauSubniveauSub-subniveau
SectorenJeugdJeugdhulpverlening
SectorenJeugdKinder- en Jeugdzorg
SectorenJeugdSchoolmaatschappelijk Werk
SectorenZorgGeestelijke Gezondheidszorg
SectorenZorgZiekenhuiszorg
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50