Opleidingen details Forta Opleidingen
Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (48 uur) - met aandacht voor EPA doelgroep (ID nummer: 450497)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Cursus Gedragstherapeutisch Medewerker - contacturen4816-2-2022 t/m 15-2-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.


Je bent zorgprofessional en werkt met mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA). Een groot deel daarvan heeft veel negatieve gedragspatronen ontwikkeld en ontwikkelen negatieve gevoelens. Best lastig, complex en vooral: hoe verander je dit?
Tijdens de opleiding leer je  diverse gedragstherapeutische interventies te verrichten en deelaspecten van cognitieve gedragstherapie onder begeleiding van een cognitief gedragstherapeut op te zetten en uit te voeren.
Werken met mensen met EPA vraagt veel creativiteit. In de opleiding krijg je dan ook extra handvatten aangereikt die in de praktijk geschikt zijn voor de behandeling van mensen met EPA. Alle docenten werken met de EPA-doelgroep, waardoor de opleiding goed aansluit bij jouw dagelijkse praktijk. En de andere deelnemers werken ook met de EPA-doelgroep!

Cognitieve Gedragstherapie kan ingezet worden bij een breed scala aan stoornissen en psychische klachten, zoals angststoornissen, psychosen, depressies, impulscontroleproblemen of onbegrepen lichamelijke klachten. Inmiddels passen veel hbo-geschoolden in de zorg gedragstherapeutische procedures toe.
De opleiding omvat:
– Theoretische en praktijkgerichte uitleg;
– Literatuurstudie en -besprekingen;
– Demonstratie (door docent of d.m.v. videofragmenten);
– Veel oefenen van vaardigheden in rollenspelen (tweetallen, subgroepen, plenair)
– Het geleerde in de praktijk brengen d.m.v. praktijkoefeningen;
– Casuïstiek bespreken.

Na afloop van de opleiding beschik je over kennis van de denk- en werkwijze die wordt gehanteerd binnen de cognitieve gedragstherapie.
Je bent bekend met basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie en gedragstherapeutische analyses (functie- en betekenisanalyse, holistische theorie).
Je bent in staat om een deelaspect van een cognitieve gedragstherapie onder supervisie naar behoren uit te voeren.
Na afloop van de opleiding ben je in staat om de volgende gedragstherapeutische technieken te introduceren, uit te voeren en toe te passen:

  • Registratie-opdrachten;
  • Exposure;
  • Gedragsexperimenten;
  • Responspreventie;
  • Zelfcontrole-, motiverings-, - en uitdaagtechnieken.

Deze technieken worden gebruikt bij veel voorkomende klachtgebieden, waarbij in de opleiding extra aandacht wordt gegeven aan het toepassen bij de EPA doelgroep.

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
8
14
ja
1700
48
Toetsing
CRKBO
ISO
- Professionals werkzaam in de praktijk met cliënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen.
- Behandelaars met een hbo-opleiding: SPH, Verpleegkunde, SPV, MWD, SW, toegepaste psychologie.
Bestand  
info CGW EPA voorjaar 2022.pdf18-11-2021 23:24162 KB
Hoofdniveau
Cogn.gth.werker Basiscursus
Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Zorgen voor anderen begint bij jezelf. Met toewijding, aandacht en kwaliteit biedt Forta Opleidingen daarom opleidingen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

We bieden de mogelijkheid om registraties up to date te houden en je persoonlijke effectiviteit als zorgprofessional te meten. De huidige beroepspraktijk vraagt om nieuwe inzichten, verdieping én inspiratie. Daar maken we ons dan ook hard voor.

Begonnen als opleidingstak van GGZ-instelling de FortaGroep, is Forta Opleidingen inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsinstituut waarbij evidence based behandelmethoden centraal staan. Deskundigen ontwikkelen nieuwe (online)cursussen, gericht op specifieke cliëntgroepen. Dit zorgt ervoor dat onze cursisten zich kunnen blijven ontwikkelen en specialiseren.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we beschikken daar over een aantal trainingsruimtes. Het werkgebied van Forta Opleidingen is echter veel groter, want we organiseren opleidingen door heel het land.

Westblaak 94
3012 KM
Rotterdam
010-2620736