Opleidingen details Cure & Care Development
Burnout: diagnostiek en behandeling (ID nummer: 450323)
Cursus afgewezen!
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Deze cursus leert je de kenmerken van burn-out en van psychische stoornissen en de daarbij voorkomende symptomen die elkaar kunnen overlappen. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de differentiële diagnostiek met behulp van diagnostische beslisbomen.

Inhoud

Centraal staat de vraag: ‘Hoe moet een patiënt met burn-out weer leren leven?’ Verschillende momenten in het ziekte- en herstelproces worden uitgelicht en er wordt aangegeven hoe de patiënt via directieve en cognitieve gedragstherapeutische interventies zijn doel kan bereiken. Er is met name aandacht voor motiveringstechnieken en voor positief etiketteren.

Aan bod komt de (differentiaal) diagnostiek en de belangrijkste elementen van de CGT behandeling. Dit wordt zowel in theorie uitgelegd door de docent, als ook geoefend door middel van videomateriaal (differentiaaldiagnostiek, bijvoorbeeld het verschil tussen burn out en depressie: opnames van intakes, beoordelingen aan de hand van een beslisboom wat de diagnose zou zijn) en rollenspelen. Er wordt bijvoorbeeld een zelfcontroleprogramma geïntroduceerd (stressthermometer) en is er uitleg over cognitieve therapie (en specifiek de meest voorkomende leefregels bij mensen met burn out klachten).

Daarnaast is er ruimte om te bespreken hoe het is om de bedrijfsarts bij de behandeling te betrekken. Vanwege verschillende beroepsgroepen in de cursus (psychologen, bedrijfsartsen bijvoorbeeld) is dit een waardevolle toevoeging, waarbij de drempel verlaagd wordt om tijdens behandelingen contact met elkaar op te nemen. Ten slotte is er ruimte voor het bespreken en oefenen van valkuilen, bijvoorbeeld als iemand is gestuurd door de bedrijfsarts.

Opzet

Vooraf wordt literatuur gedeeld, dit dient bestudeerd te worden. In de cursus worden presentaties in Powerpoint behandeld en is er daarnaast veel aandacht en ruimte voor praktisch oefenen.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
LV POH-GGZLandelijke Vereniging Praktijkondersteuner Huisarts - Geestelijke Gezondheidszorg (LV POH-GGZ)
Maatschappelijk werkRegisterplein
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)KNMG-GAIA
1 2
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
8
25
ja
330
6
Geen toetsing, wel evaluatie
Deel uitmaken van de doelgroep
Bestand  
Brochure Burnout 2022.pdf13-12-2021 16:23196 KB
Tijd10:00 - 17:30
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:30
Locatie

Tijd10:00 - 17:30
Locatie Arnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11