Opleidingen details ACREHAB | UGent
ACREHAB - Participatiegericht werken bij jonge kinderen met ADHD, DCD en/of ASS! Is dit wel een haalbare kaart? (ID nummer: 449961)
 (0) 

Beoordeling per persoon

Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Pro-Q-Kine - Algemeen kinesitherapeutisch1210-3-2022 t/m 31-12-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Multidisciplinaire teams, werkzaam binnen een CAR, CLB, COS, CGG, K-dienst of referentiecentrum zijn verantwoordelijk voor diagnostiek en interventie bij kinderen en jongeren met ontwikkelingsstoornissen. Medewerkers van deze teams staan tegenwoordig voor heel wat uitdagingen! Het implementeren van het biomedisch psychosociaal model (ICF), familie- en cliëntgericht werken, interventies die als ultieme doel ‘participatie bevorderend’ zijn,... niet evident om dit allemaal te realiseren binnen de huidige werkdruk.

Deze studiedag heeft tot doel om jou als hulpverlener enkele inzichten mee te geven omtrent deze uitdaging. Kant- en klare kookboek recepten van hoe je nu concreet aan de slag moet, zijn niet de focus van deze dag. Ben je wel geïnteresseerd om je eigen interventies meer te richten op participatie of weet je niet goed hoe hiermee te starten? Of doe je dit reeds, maar heb je toch nog nood aan extra informatie of handvaten? Dan is deze studiedag iets voor jou! Kortom, via deze studiedag proberen we je handvaten aan te reiken om cliënt- en familiegerichter aan de slag te gaan, zodat je op die manier de participatie van jonge kinderen met ADHD, DCD en/of ASS kan faciliteren.

In de voormiddag focussen we op hoe jonge kinderen met ADHD, DCD en/of ASS zelf hun participatie beleven. Ze geven ons inzicht in wat ze zelf belangrijk vinden. We zoomen ook in op de noden en wensen van hun ouders omtrent het faciliteren van ‘participatie’ van hun jonge (b)engels. We sluiten deze voormiddag af met de noden van hulpverleners om participatiegerichter te werk te gaan. In de namiddag gaan we dieper in op de huidige participatie gerichte interventies. Wat zijn hun kenmerken? Hoe wordt dit aangepakt en wat is de meerwaarde hiervan? We sluiten deze studiedag af met concrete oefeningen die je zullen begeleiden om in je eigen setting/praktijk participatie gericht aan de slag te gaan.

Doelgroep: Deze studiedag richt zich tot iedereen die betrokken is bij de begeleiding van kinderen met een extra zorgvraag. Wij denken hier in het bijzonder aan ondersteuners in het onderwijs, kaderend binnen het voormalig M-decreet, zorgleerkrachten, therapeuten binnen een CAR, CLB, COS, CGG, K-dienst of referentiecentrum en leden van ouderverenigingen.

Programma

  • 9u00: Onthaal en koffie
  • 9u30: Participatie deel 1
    • Hoe ervaren jonge kinderen met ADHD, ASS en/of DCD hun participatie?  Wat zijn de noden, wensen en percepties van ouders van jonge kinderen met ADHD, DCD en/of ASS omtrent de participatie van hun kind?
  • 10u45: Pauze
  • 11u00: Participatie deel 2
    • Wat doen hulpverleners reeds omtrent participatiegericht werken? Wat zijn hun percepties en noden?
  • 12u30: Middag pauze
  • 13u30: Participatie deel 3
    • Principes van het participatie gericht werken zullen toegelicht worden
  • 15u15: Pauze
  • 15u30: Participatie deel 4
    • In dit laatste deel, nodigen we je uit om met de opgedane kennis aan de slag te gaan. Breng dus gerust je eigen casussen en verhalen mee.
  • 16u30: Q& A
Beroepsgroep
Accreditatie Pro-Q-Kine Accréditation
Dr. Marieke Coussens
6
230
 
13-10-2022
Tijd09:00 - 17:00
LocatieGent (BE) (Toon kaart)

 ACREHAB | UGent
 (5050) 

Bijblijven in je vakgebied of zorgdiscipline: de meest recente kennis opdoen daar waar ze ontstaat ... in het kloppend academisch hart van de UZ Gent Campus !

Vanuit de UGent-visie op 'Levenslang Leren' biedt ACREHAB / Academy for Rehabilitation Sciences kwalitatief hoogstaande navormingsactiviteiten voor zorgprofessionals binnen de kinesitherapie, fysische geneeskunde, ergotherapie, logopedie en audiologie. Onze academische missie indachtig, wordt gewerkt vanuit een multidisciplinaire benadering waarbij Evidence Based Practice centraal staat. 'In house' expertise aangevuld met complementaire kennis van externe docenten uit binnen- en buitenland. 

ACREHAB behoort tot The GHALL - Ghent Health Academy for Lifelong Learning 

Secretariaat ACREHAB Campus UZ Gent - Gebouw 2B3 Corneel Heymanslaan 10 9000 Gent
9000
Gent
09 332 22 69