Opleidingen details Haptonomisch Centrum Nederland
Angst....vriend en vijand (ID nummer: 449423)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Cursus vakinhoudelijk haptotherapeutisch2822-3-2022 t/m 21-3-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In het begeleiden van cliënten met angst gerelateerde klachten, richten we ons niet op het verminderen van de angst. Onze ervaring is dat het willen verminderen van de angst, het beste recept is om de angst te versterken. Cliënten willen doorgaans graag van hun angst af. Waar wij voor kiezen, is onderzoeken welke manier de cliënt zichzelf eigen heeft gemaakt in het omgaan met angst. Vaak is er een vaste route, met dezelfde gedachten, gevoelens en bewegingen. Een route van bevriezen, vluchten of vechten. Wanneer we deze route in kaart hebben, gaan we samen met de cliënt onderzoeken welke routes er nog meer mogelijk zijn. Daarbij interveniëren we op alle componenten van de emotie: op het denken, op het voelen en op de bewegingen. Op die manier ontstaan er meer keuzemogelijkheden in de reactie op en in de omgang met angst. Het aanboren van nieuwsgierigheid kan daarbij erg helpen; bijvoorbeeld door eens op zoek te gaan naar ‘het monster onder het bed’, in plaats van stilletjes blijven liggen en je niet te verroeren.

 

Wat je leert

  • Je doet extra vaardigheid op in het waarnemen en herkennen van patronen in het omgaan met angst (gericht op denken, voelen en bewegen).
  • Je vergroot je kennis over angstsystemen.
  • Je leert gerichter interveniëren, met daarbij als doel om je cliënt meer mogelijkheden aan te leren in de omgang met angst. Interventies kun je daarbij insteken via het denken, via het voelen en via het bewegen.
  • Aanraak- en beweegvormen die appelleren aan (omgaan met) angst.
  • Een langzaam progressief schema maken, gericht op reëel haalbare doelen (stappenplan).
  • Op dag 2 dag gaan we ook aan de slag met specifieke angststoornissen, zoals fobieën, paniekstoornis en faalangst.
Bestand  
Programma van de nascholing over angst.pdf9-11-2021 17:0398 KB
Cursus
13
28
Tijd10:00 - 17:30
LocatieOtterlo (NL) (Toon kaart)

Stichting Haptonomisch Centrum Nederland (HCN) is een initiatief van Peter Zwiers, Arina Winkelman en een aantal collega haptotherapeuten. Peter en Arina hebben beiden zo’n veertig jaar ervaring als haptotherapeut en docent haptonomie. Ze zijn opgeleid door Frans Veldman, waren jarenlang stafdocent aan de Academie voor Haptonomie en hebben in 1993 een eigen opleidingsinstituut opgericht; Synergos, de Nederlandse Vakopleiding voor Haptonomie. In 2017 zijn zij het HCN gestart. In dit centrum wilden zij zich specifiek richten op nascholingen voor haptotherapeuten, om met hen kennis en ervaring te delen en het vak verder te ontwikkelen.
Voor iedere specialisatie, bij- en nascholing stellen we uit onze groep van docenten een team samen van ervaren docenten, docenten in opleiding en haptotherapeuten met een expertise. Dit team heeft verstand van en ervaring en affiniteit met het onderwerp van de scholing waarop zij worden ingezet. Gezamenlijk verdiepen ze zich verder in het thema, met als uiteindelijk doel: samen werken aan vakinhoudelijke ontwikkeling.
Barneveldseweg 7b
6731 EJ
Otterlo
06-17832519