Opleidingen details RINO Groep Utrecht
Mindfulness voor kinderen en jongeren (ID nummer: 448717)
Cursus afgewezen!
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
Deze cursus is (nog) niet geaccrediteerd. De cursus kan om die reden niet aan dossiers worden toegevoegd.

Mindfulnesstrainingen (MBSR & MBCT) zijn van oorsprong ontwikkeld voor volwassenen en kennen al jarenlang een grote populariteit binnen en buiten de ggz. Uit effectstudies komt naar voren dat het voor een grote verscheidenheid aan psychische en somatische klachten veelbelovend is en dat het voor terugvalpreventie bij depressie zelfs bewezen effectief is. In de afgelopen jaren zijn in binnen- en buitenland verschillende initiatieven ontwikkeld om deze trainingen ook voor kinderen en jongeren geschikt te maken. Inmiddels is hier al veel ervaring mee opgedaan en komen er positieve ervaringen uit het werkveld naar voren en zijn de effectstudies veelbelovend.

In deze cursus word je voorbereid op het geven van een achtweekse mindfulnesstraining (MBSR) aan groepen kinderen (8-12 jaar) en jongeren (13-23 jaar) met psychische klachten zoals autismespectrumstoornissen, AD(H)D, stemmingsklachten, angstklachten, laag zelfbeeld of slaapstoornissen. De mindfulnesstraining bestaat uit een grote diversiteit aan (vaak speelse) oefeningen die erop gericht zijn om de kinderen en jongeren meer contact te laten maken met hun ademhaling, lichaam, zintuigen, gedachten en emoties. Zij leren hierdoor beter hun aandacht vast te houden en krijgen daarnaast meer zicht op wat zich bij hen van binnen afspeelt. Ze leren dat ze in plaats van zich volledig met de innerlijke ervaring te identificeren, er ook voor kunnen kiezen om dat wat ze ervaren met een milde, vriendelijke aandacht te observeren. Daarbij ervaren ze dat lichamelijke en zintuigelijke sensaties, gedachten en emoties voortdurend veranderen en dat het niet helpt om eraan te hechten of er weerstand tegen te voelen. De kinderen en jongeren leren om te observeren hoe het in het moment met hen is en daar compassie voor te hebben.
De cursus wordt verzorgd door twee trainers die ruime ervaring hebben met het geven van deze trainingen binnen de jeugd-ggz.


Wat leer je?

Na afloop beschik je over gedegen theoretische kennis over mindfulness in het algemeen en specifiek bij kinderen en jongeren en ben je in staat om zelfstandig mindfulness trainingen aan kinderen en jongeren te geven.

Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 terugvalpreventie
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 wetenschappelijke evidentie
uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
12
16
ja
2525
54
toetsing en evaluatie
Cedeo
CRKBO
Gz-psycholoog BIG, Psychotherapeut BIG, Klinisch psycholoog BIG, Klinisch neuropsycholoog BIG, Eerstelijnspsycholoog NIP, Kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Basispsycholoog, Orthopedagoog, Gedragstherapeut
Bestand  
Template PE-online A1973.doc3-11-2021 14:086 KB
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
4-10-2024 t/m 14-2-2025
Tijd9:00 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

4-10-2024 t/m 14-2-2025
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

22-9-2023 t/m 9-2-2024
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

23-9-2022 t/m 10-2-2023
Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

4-2-2022 t/m 17-6-2022
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Maatschappelijk betrokken not-for-profit organisatie

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met zo'n 125 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.


Ontstaan

In 1986 zijn de Regionale Instituten Nascholing en Opleiding (RINO) opgericht. In 1993 fuseerden RINO Utrecht, Oost Nederland, Zuid West Nederland en Randstad Midden tot de Centrale RINO Groep, later RINO Groep genoemd. In datzelfde jaar werd door de minister van Volksgezondheid de wet BIG in het leven geroepen uit de behoefte naar eenduidiger handelen en onafhankelijk toezicht binnen de beroepsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg. De RINO’s waren dé aangewezen partij om de opleidingen voor de BIG-beroepen in de geestelijke gezondheidszorg in samenwerking met de praktijkinstellingen te ontwikkelen, door te ontwikkelen en te toetsen.

Not-for-profit

Dit doen wij vanuit een not-for-profit status. De juridische vorm van waaruit we onze activiteiten verrichten is een besloten vennootschap (BV), te weten Centrale RINO BV. BV’s mogen statutair gezien winst maken. De aandeelhouder van de BV is Stichting Centrale RINO Groep. Een stichting mag geen winst beogen en is dus als een not-for-profit organisatie aan te merken. RINO Groep heeft dus geen aandeelhouder die jaarlijks een winstuitkering verwacht.

Organisatiestructuur

De RINO Groep heeft een afdeling BIG-opleidingen en een afdeling Bij- en nascholing. Bij beide afdelingen werken opleidingsmanagers en -medewerkers aan de organisatie en uitvoering van opleidingen, trainingen en congressen. Zij worden daarbij ondersteund door de afdelingen P&O, Communicatie & marketing, het directiesecretariaat en de afdeling Bedrijfsvoering, die bestaat uit Financiën, ICT, Facilitaire zaken, P&O docenten en Zalencentrum.

Cedeo erkenning

Sinds 2010 zijn de opleidingsactiviteiten van de RINO Groep erkend door Cedeo. Dit onafhankelijk erkenningsinstituut houdt elke twee jaar een klanttevredenheidsonderzoek onder zowel deelnemers van ons bij- en nascholingsaanbod als onze incompany klanten.

 

Oudenoord 6
3513 ER
UTRECHT
(030) 230 84 50