Opleidingen details Forta Opleidingen
Basisopleiding CGT met aandacht voor EPA (100 uur) (ID nummer: 448527)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Basiscursus - contacturen1003-2-2022 t/m 2-2-2025
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Uitgangspunt

Je leert cognitief-emotionele gedragsproblemen van mensen met EPA zo goed mogelijk te verminderen of te veranderen. Hierbij spelen evidence-based cognitief gedragstherapeutische methoden en interventies een belangrijke rol.
Vertrekpunt en leidraad  is een gei¨ndividualiseerde casus conceptualisatie, conform de beschikbare protocollen, en gebaseerd op zorgstandaarden en multidisciplinaire richtlijnen.

Het betrekken van het systeem zowel bij de probleemformulering als bij de behandeling is essentieel.
Tijdens de basisopleiding zal dit steeds naar voren komen.

De basisopleiding cognitieve gedragstherapie van totaal 100 uur is opgebouwd uit een inleidend deel (30 uur) en een verdiepend deel (70 uur).

Doel en methode

De basisbegrippen uit de cognitieve gedragstherapie leer je door het bestuderen van de theoretische achtergronden, interactieve bespreking van de leerstof en door oefeningen in de praktijk.
Je maakt tijdens de bijeenkomsten op systematische wijze kennis met de methoden en interventies.

Ook besteden we aandacht hoe CGT te doen bij een aantal stoornissen. Hierbij licht de nadruk echter op de methoden, technieken en interventies en niet zozeer op het uitvoeren van een (volledig) behandelprotocol. Tijdens de bijeenkomsten maak je op systematische wijze kennis met de methoden en interventies gericht op specifieke stoornissen zoals angststoornissen, depressie, somatoforme stoornissen, impulscontrolestoornissen.

Je vaardigheden oefen je onder andere in rollenspellen, waarbij je wisselend als de rol van therapeut en als van cliënt op je neemt. Tijdens de praktische oefeningen staat het therapeutische proces en de therapeutische relatie centraal. Einddoel is dat je in staat bent om het geleerde (onder supervisie) toe te passen in de behandeling van cliënten.

CGT bij mensen met EPA is altijd complex en multidisciplinair. Een goede samenwerking en afstemming tussen de Cognitief Gedragstherapeut (CGT-er) en de Cognitief Gedragstherapeutisch Werker (CGW-er) zijn hierin essentieel. Door gezamenlijk te behandelen wordt CGT bij deze doelgroep effectiever en kunnen daarnaast meer mensen behandeld worden.                                      Tijdens de opleiding vinden 3 brugbijeenkomsten plaats, waarin de deelnemers CGW-ers treffen.

 

 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
uitsluitend academici
Cursus
 Inleidend
8
14
ja
2895,-
100
toetsing en evaluatie
CRKBO
ISO
- Professionals werkzaam in de praktijk met cliënten met Ernstige Psychiatrische Aandoeningen.
- Afgestudeerden in o.a. Sociale Wetenschappen of Geneeskunde.
- Afgestudeerden met een HBO MSc titel en een artikel-14 Wet BIG registratie.
M.b.t. de toelatingscriteria voor verpleegkundig specialisten GGZ heeft het VGCt-bestuur in mei 2019 besloten dat mensen met een (HBO) MSc-titel en een artikel-14-registratie in de Wet BIG kunnen worden toegelaten tot de route die opleidt tot cognitief gedragstherapeut VGCt.
Voorwaarde is dat zij aantonen dat de vakken psychopathologie, persoonlijkheidsleer en gespreksvaardigheden onderdeel van de vooropleiding zijn geweest.
- Professionals die lid willen worden van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie: vgct.nl.
Bestand  
info CGT EPA vj 2022.pdf2-11-2021 12:41170 KB
Hoofdniveau
CGt Basiscursus volledig
Tijd09:30 - 16:45
LocatieRotterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeels incompany Youz

Tijd9:30 - 17:00
LocatieHeiloo (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenincompany GGZ NHN Heiloo

Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Zorgen voor anderen begint bij jezelf. Met toewijding, aandacht en kwaliteit biedt Forta Opleidingen daarom opleidingen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

We bieden de mogelijkheid om registraties up to date te houden en je persoonlijke effectiviteit als zorgprofessional te meten. De huidige beroepspraktijk vraagt om nieuwe inzichten, verdieping én inspiratie. Daar maken we ons dan ook hard voor.

Begonnen als opleidingstak van GGZ-instelling de FortaGroep, is Forta Opleidingen inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsinstituut waarbij evidence based behandelmethoden centraal staan. Deskundigen ontwikkelen nieuwe (online)cursussen, gericht op specifieke cliëntgroepen. Dit zorgt ervoor dat onze cursisten zich kunnen blijven ontwikkelen en specialiseren.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we beschikken daar over een aantal trainingsruimtes. Het werkgebied van Forta Opleidingen is echter veel groter, want we organiseren opleidingen door heel het land.

Westblaak 94
3012 KM
Rotterdam
010-2620736