Opleidingen details Amsterdam School voor Imaginatie
Helen van een trauma met imaginatie (ID nummer: 446201)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd1723-4-2022 t/m 22-4-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Helen van een trauma met imaginatie

Een trauma is een psychologische wond die nog niet geheeld is en daardoor in het leven van de persoon een negatieve invloed blijft uitoefenen. Trauma’s vinden op allerlei niveaus plaats, van overgevoeligheden en allergieën voor bepaalde situaties tot aan zware ingrijpende psychische verwondingen met een grote belemmerende invloed.

Imaginatie kan een effectieve methode bieden om een trauma te helen doordat het een beroep doet op het zelfversterkende vermogen van de persoon.

Er zijn meerdere redenen voor de effectiviteit van imaginatie bij trauma:

1. Spontane beelden die betrekking hebben op het trauma vormen vaak een essentieel deel van de klachten van de persoon en vormen derhalve een belangrijk psychologisch werkveld.

2. Woorden zijn vaak onvoldoende om de innerlijke beleving van de persoon te beschrijven. Beelden bieden een veelomvattender medium voor waar het om gaat.

3. Stressvolle en angstige situaties kunnen met imaginatie op een symbolische wijze behandeld worden, zonder dat al de details verteld hoeven te worden.

4. Geselecteerde symbolische, archetypische beelden kunnen een weldadig effect op de persoon hebben met betrekking tot het trauma en kunnen de identiteit van de persoon versterken.

Stappenplan

In de module wordt een gedetailleerd stappenplan voor de verwerking van een trauma met behulp van imaginatie gepresenteerd en beoefend.
In dit stappenplan ligt de focus op ‘wat helpt om het trauma te helen’. Ieder trauma en iedere persoon is wat dit aangaat uniek. Het integratie-vermogen (ik-sterkte), dat wat de persoon aan kan en bruikbaar is om de psychische wond te helen, staat centraal in het helingsproces. Dit proces is maatwerk. Eenvoudige creatieve expressie van helende imaginatie kan hierbij een ondersteunend en verdiepend onderdeel vormen.
Confrontatie met de traumatische beelden (exposure) vormt soms wel en soms juist niet onderdeel in de te nemen stappen. De ‘trauma-wond’ kan zonder exposure geheeld worden. Met name in gevallen waarin de ik-sterkte te zwak is ten aanzien van het trauma is er een contra-indicatie tegen exposure.

Doelstellingen

Na de module :
– Cursist heeft inzicht gekregen in het trauma-verwerkings-stappenplan en kan dat uitvoeren.
– Cursist heeft inzicht verkregen in de beperkingen en valkuilen en hoe deze te hanteren en te behandelen.

Vaktherapeuten, psychologen, supervisoren, en andere professionals die mensen procesmatig begeleiden.
18,5
18,5
Ja
5
Literatuurstudie, evenals een praktijkopdracht na de tweede cursusdag vormen onderdeel van het scholingstraject. Aan het eind van de tweede cursusdag krijgt de cursist een praktijkopdracht om uit te gaan voeren met een client of proefpersoon Na een maand is er een online supervisie bijeenkomst waarin super- en intervisie plaatsvindt over de uitgevoerde praktijkopdracht.
375
De modules en cursus-activiteiten zijn vrijgesteld van BTW.

Minder-draagkrachtigen kunnen een beroep doen op het Steunfonds. Een aanvraag hiertoe dient bij de aanmelding voorafgaande aan de module gedaan te worden.
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
18-3-2023 t/m 19-3-2023
Tijd10:30 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSuper-en intervisie bijeenkomst online via Zoom: maandag 17 april 2023 18.30 - 21.00 uur.

23-4-2022 t/m 24-4-2022
Tijd10:00 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenSuper-en intervisie bijeenkomst online via Zoom: maandag 23 mei 2021 19.00 – 21.30 uur.

Imaginatie is de verzamelnaam voor een veelvoud aan methoden die het verbeeldend vermogen, het gebruik van symboliek en de creativiteit van mensen inschakelen, methoden die tot doel hebben oplossingen van problemen, veerkracht, visie-ontwikkeling èn zingeving te bevorderen.

Het beeld van een interne of externe situatie is een bepalende, leidende factor in het menselijke functioneren en in leerprocessen. In de begeleiding, therapie en coaching van mensen en in HRM is het effectief hanteren van verbeeldingstechnieken (imaginatie; beelddenken) een belangrijk instrument.

De Amsterdam School voor Imaginatie is sinds 1985 het gespecialiseerde centrum in Nederland voor de training en opleiding van hulpverleners en opleiders, zoals psychologen, vaktherapeuten, psychiaters, maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, coaches, counselors, trainers, opleiders en HRM-medewerkers in het toepassen van imaginatie op hun werkterrein.

Antonie Heinsiusstraat 70
1052 EP
Amsterdam
Antonie Heinsiusstraat 70
1052 EP
Amterdam
06-42003153