Opleidingen details Opleidingsinstituut PPO
Verdieping CGT V&O 2022-2024 (ID nummer: 445889)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Basiscursus - contacturen502-5-2022 t/m 1-5-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In het verdiepende gedeelte van de cursus (angst- en depressieve stoornissen), bestaande uit twaalf bijeenkomsten, wordt de basistheorie uitgebreid en toegepast op relevante stoornissen en klachten binnen de GGZ, te weten: angststoornissen, trauma- en stress gerelateerde stoornissen, obsessieve compulsieve stoornissen en depressieve stoornissen.

In het verdiepingsdeel wordt aandacht besteed aan cognitief gedragstherapeutische diagnostiek (meetinstrumenten, betekenis- en functieanalyses) en behandeling (toepassen van technieken) bij een verscheidenheid aan problematieken binnen het Emotionele Cluster van de DSM-5 (angststoornissen, trauma- en stress gerelateerde stoornissen, obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen en depressieve stemmingsstoornissen). Er wordt hierbij aandacht besteed aan reeds ontwikkelde protocollaire behandelingen. De cursus beoogt uitdrukkelijk ook dat de cursisten in staat zijn om behandelingen ‘op maat’ op te zetten en uit te voeren. Op basis van kennis en inzicht moet de cursist een ontwikkelde protocolbehandeling ‘op waarde kunnen inschatten’. Bij al deze themagebieden ligt het accent bij de doelgroep volwassenen, maar worden daarnaast ook de doelgroepen kinderen en jeugdigen, mensen met een verstandelijke beperking en ouderen belicht.Hoewel binnen de GZ-opleiding gewerkt wordt met stoornisgebonden blokken, waarbij we de DSM-5 als leidraad gebruiken, staat binnen de blokken het transdiagnostisch denken centraal.
De totale contacttijd van de basisverdiepingscursus CGT is 72 uur, waarvan we voor 50 uur accreditatie hebben aangevraagd bij de VGCt. In het blok depressie wordt namelijk ook (12 uur) besteed aan andere evidence-based behandelingen bij depressie, te weten Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT), Kortdurende Psychodynamische Steungevende Therapie (KPSP) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT). In het kort: 60 uur CGT in de eerste 10 dagen en daarna twee dagen (12 uur) overige evidence-based behandelingen voor depressie als bonus binnen deze cursus.

Een uitgebreide beschrijving van de leerdoelen op het gebied van cgt-competenties, kennis, vaardigheden en attitude vindt u terug in de draaiboeken van de beide onderdelen.

uitsluitend academici
Cursus
 Verdiepend
10
18
ja
n.v.t., maakt deel uit van de opleiding tot GZ-psycholoog
50
toetsing en evaluatie
nvt
Bestand  
Informatie publieke deel VGCt_VO.doc8-10-2021 10:3524 KB
Hoofdniveau
CGt Basis-verdiepingscrs
Tijd9:30 - 16:45
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenBasisverdieping CGT (ATD & Depressie) GZ2021e

Opleidingsinstituut PPO

Het Samenwerkingsverband tussen de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting Praktijkinstellingen van de Postacademische PSY-Opleidingen verzorgt de beroepsopleidingen tot GZ-psycholoog, psychotherapeut en klinisch psycholoog.
De opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met praktijkinstellingen uit de geestelijke gezondheidszorg.

Damsterplein 6
9711 SX
Groningen
Postbus 72
9700 AB
Groningen
0503633000