Opleidingen details De Waag Nederland
Training DENKSPORT (ID nummer: 445684)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen416-12-2021 t/m 15-12-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De training DENKSPORT is bedoeld voor behandelaren binnen de forensische sector. De  cursus biedt verdiepende kennis over daders met een licht verstandelijke beperking (LVB), oefening met diagnostiek en uitleg over en oefenen met de therapeutische interventie DENKSPORT.

De training is gericht op de volgende leerdoelen:

  • Kennisverbreding over (daders met) LVB.
  • Diagnostisch finetunen.
  • Algemene behandelrepertoire uitbreiden.
  • Kennis over werkzame elementen van DENKSPORT.
  • Het eigen maken van de interventie DENKSPORT.
  • Kennis m.b.t. aandachtspunten voor implementatie.

DENKSPORT omvat een cognitief gedragstherapeutisch programma voor daders met een LVB gericht op het leren begrijpen van de eigen gedragsketen (CGT-model) en het vergroten van probleemoplossingsvaardigheden. De interventie is gericht op versterking van cognitieve en emotionele vaardigheden, en is vooral praktisch van aanpak. Het programma is oplossingsgericht, duidelijk gestructureerd, werkt met veel visualisaties/ beeldmateriaal, is handelingsgericht (praktisch, rollenspellen) en bevat heldere tussenstappen. Bovenal bevat DENKSPORT veel humor en positieve bekrachtiging.

De cliëntenpopulatie binnen de ambulante forensische GGZ bestaat voor een substantieel deel uit daders met een LVB (IQ 55-85). Naar verhouding komen LVB-ers vaker met justitie in aanraking dan niet-LVB-ers. Daders met een LVB vormen een kwetsbare groep in onze samenleving. Zij verkeren vaker in een afhankelijkheidsrelatie en worden vaker geconfronteerd met systemische en/of intergenerationele problematiek. Andere verklaringen voor dominantie van LVB-ers binnen de forensische populatie komen in de training aan de orde.

Voor LVB-cliënten zijn evidence based cognitief gedragstherapeutische programma’s binnen de GGZ vaak te moeilijk, te abstract, te weinig ervaringsgericht en te verbaal. Om een behandeling effectief te laten zijn, moet deze aansluiten bij wat de cliënt snapt en aanspreekt (responsiviteitsprincipe). In de training komen bewezen technieken om behandeling effectief te laten zijn bij mensen met een LVB aan de orde. Om de kans op een geslaagde CGT-behandeling bij LVB-cliënten te vergroten is meer voorbereiding met een specifieke LVB-aanpak nodig. DENKSPORT voorziet in deze behoefte.

DENKSPORT kan in een individuele behandeling en in groepsverband worden aangeboden. Afhankelijk van het leertempo van de cliënt kan het programma 12 – 24 weken duren, waarbij wekelijks een sessie wordt aangeboden.

DENKSPORT is gebaseerd op het programma ‘SPORT’, ontwikkeld door Prof. dr. W.R. Lindsay (Castlebeck, Universiteit van Abertay, Dundee/ Universiteit Bangor). Middels een pilotstudie (2010 -2013), door invoeging van het theoretisch kader (Risk-Needs-Responsivity principes van Andrews & Bonta) en op basis van programmaevaluaties is de interventie doorontwikkeld voor de cliëntpopulatie van de Waag (zie verdiepende informatie). In de training wordt aandacht besteed aan deze ontwikkeling en de plaats van het programma binnen de (forensische) behandeling. Daarnaast wordt het theoretisch kader uiteengezet en het belang van programma integriteit behandeld.

Naast het eigen maken van de methodiek van DENKSPORT wordt geoefend met LVB screening (SCIL) en classificatie binnen DSM-5. De training bevat veel praktische oefening in (gespreks)technieken, rollenspel en presentatie van het geleerde mede aan de hand van ingebrachte casuïstiek.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 klachtinventarisatie + DSM classificatie en diagnose
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 observaties en meetinstrumenten
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
 voorlichting over ziektebeeld en behandeling
 wetenschappelijke evidentie
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
 Verdiepend
8
30
ja
6
toetsing en evaluatie
De scholing is gericht op overdracht en implementatie van een cognitief gedragstherapeutisch programma voor daders met een licht verstandelijke beperking aan basispsychologen, orthopedagogen, cognitief gedragstherapeuten, psychotherapeuten en klinisch psychologen. Ook voor verpleegkundigen (specialist) en (ambulante) persoonlijk begeleiders binnen zorgvoorzieningen voor LVB is de scholing interessant omdat zij een belangrijke rol hebben in de transfer van het geleerde naar de dagelijkse praktijk.

Als vooropleiding dient de cursist voor deze interventie universitair (psychologie of orthopedagogiek) of hbo-plus (sociaal-agogisch, dan wel als verpleegkundige-specialist) opgeleid te zijn. De cursist is tevens geschoold in het werken en/of het toepassen van cognitieve gedragstherapie. Affiniteit en ervaring met cliënten met een LVB is gewenst.
Bestand  
Publieke informatie DENKSPORT.pdf7-10-2021 9:3596 KB
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
24-11-2022
Tijd09:15 - 17:00
Locatie

29-9-2022
Tijd09:30 - 17:00
Locatie

8-9-2022
Tijd09:30 - 17:00
Locatie

19-4-2022
Tijd09:30 - 17:00
Locatie

16-12-2021
Tijd09:30 - 17:00
Locatie

Voor trainingen en symposia die de Waag voor medewerkers en externen organiseert wil ik voor de Waag een PE-online account aanvragen om accreditatieverzoeken in te kunnen dienen.
Voorheen werd dit binnen De Forensische Zorgspecialisten door Forum Educatief geregeld.
Nu dit bedrijfsonderdeel niet meer bestaat wil de Waag zelf de aanvragen doen.

Oudlaan 9
3515 GA
Utrecht
Postbus 1362
3500 BJ
Utrecht
030-2758297