Opleidingen details OMGEVINGSZORG COLLECTIEF
Basisopleiding:Omgaan met dementie en niet begrepen(probleem)gedrag volgens de BreinOmgevingMethodiek (TM) (intramuraal) Dr. Anneke van der Plaats en het Omgevingszorg Collectief (ID nummer: 444564)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing GGZ1816-11-2021 t/m 15-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

BASISOPLEIDING:  Omgaan met onbegrepen(probleem)gedrag volgend de BreinOmgeving Methodiek-Anneke van der Plaats 

Deze basisopleiding volgens de Brein Omgeving Methodiek™ is gebaseerd op recente kennis uit de neurowetenschappen over hoe het brein bij mensen met dementie functioneert. Deelnemers leren om het gevoel van welbevinden van mensen met dementie te vergroten. Door de omgeving aan te passen wordt veel onbegrepen(probleem)gedrag voorkomen en ontstaat er meer adequaat en genormaliseerd gedrag. De basisopleiding maakt deel uit van de leergang Omgevingszorg volgens de Brein Omgeving Methodiek Een behaald certificaat van de basisopleiding geeft toelating met korting tot de Brein-Omgeving Coach opleiding

Globale leerinhoud en doelen van de Basisopleiding:

  • kennis van de werking van gezonde hersenen en van de hersenen van iemand met dementie: kent het verschil in werking tussen normale hersenen en hersenen van mensen met dementie - voor zover dit relevant is voor het begrijpen van toegepaste hersenkunde bij dementie;
  • een omgeving inrichten voor mensen met dementie: kan tenminste vier ongunstige prikkelbronnen benoemen in de fysieke omgeving, op het brein van mensen met dementie; kan de invloed van die prikkelbronnen benoemen op het gedrag van mensen met dementie; kan een beleefgebied in beeld te brengen.
  • werk-/leefprocessen-tijdsbesteding en bejegening: kan tenminste 5 werk-leefprocessen beschrijven die in de praktijk, bij ondeskundige uitvoering, de desoriëntatie bij mensen met dementie groter maken; is in staat op basis toegenomen kennis over werk-leefprocessen de invloeden vanuit de omgeving op mensen met dementie te observeren en te beschrijven, kan een plan maken voor verandering van 1 werk-leefproces op basis van een eenvoudige BOM™plan.
  • veranderen-samenwerken: kan collega’s e.a. het belang van een gekozen verandering in de woon-leefomgeving uitleggen; kan de weerstanden ontstaan bij presentatie van een veranderingsvoorstel beschrijven en bespreken; kan collega’s en anderen betrekken bij verandervoorstellen dmv een presentatie.
BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliëntondersteunersRegisterplein
DementieverpleegkundeVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Geriatrie-GerontologieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZ-agogenRegisterplein
1 2 3
Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Tijd10:00 - 17:00
LocatieAlkmaar (NL) (Toon kaart)

Hoofddoel van de opleiding: Implementatie van de Brein Omgeving Methodiek volgens Anneke van der Plaats e.a. door middel van het opleiden van Brein Omgeving Coaches. Deze zullen in staat zijn om, in samenwerking met collega’s en onder verantwoordelijkheid van het management een blijvende verbeteringen in de Omgevingszorg aan te brengen. Hierdoor kan meetbaar doelgerichter en aangepaster gedrag ontstaansij de doelgroep.  De BreinOmgeving Coach opleiding is gebaseerd op recente kennis uit de neurowetenschappen over hoe het brein bij mensen met dementie functioneert. Het is een opleidings- en veranderingsproces in één. Gelijktijdig wordt in de praktijk een veranderingsproces in gang gezet waarbij ook collega's, andere hulpverleners, ondersteunende diensten en mantelzorgers betrokken worden.  Naast het theoretische leerplan is ook een uitgebreid praktijkleerplan ontwikkeld en wordt er supervisie gegeven op de werkplek waarbij de verwachtingen en mogelijkheden worden afgestemd.                                        

Globale inhoud: de BOC kent het verschil in werking tussen normale hersenen en hersenen van mensen met dementie.                                 Kan een hersenkundige analyse maken van het gedrag van mensen met dementie in relatie tot de omgeving. Op basis daarvan verbeteringen adviseren en zelf uitvoeren.  Coachen, omgaan met weerstand, kansen en bedreigingen hanteren tijdens de implementatie. Een plan van aanpak maken voor borging binnen het zorgsysteem zowel voor de fysieke omgeving, een werk-leefprocessen, dag- en tijdbesteding. Collega's coachen in belevingsgericht bejegening.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Oudewand 94/96
7201LM
Zutphen
0651610557