Opleidingen details Diakonessenhuis, afd. Opleiden en Ontwikkelen
Jaarlijkse opleidersprofessionalisering (ID nummer: 444497)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 228-11-2021 t/m 7-11-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Workshop: De veranderende rol van de COC in de kwaliteitsbewaking
door Thijs van Dalen 

Afgelopen jaren is er veel veranderd in de wijze waarop de kwaliteit van opleidingen word bewaakt. Van oudsher waren de periodieke opleidingsvisitaties vanuit de wetenschappelijke verenigingen en de RGS  de basis voor erkenning van de individuele opleidingen. Gaandeweg kreeg de COC een grotere rol in de kwaliteitscycli van de opleidingen binnen een instelling, waarbij zij vooral toezagen op de naleving van adviezen vanuit die visitaties. Met de komst van de instellingsvisitatie en de daarmee gepaard gaande erkenning voor onbepaalde tijd verandert de dynamiek binnen de opleidingsinstelling. Met de RGS en wetenschappelijke verenigingen op afstand is het aan de opleidingsinstelling zelf om actiever toe te zien op de kwaliteit van de opleidingen en dat gaat verder dan een governance code op papier.

Dit veranderde speelveld brengt een aantal issues met zich mee, waarover in de workshop de discussie gevoerd zal worden.

Leerdoelen:

  • Inzicht bieden in de veranderingen die zich de afgelopen jaren in het toezicht op de kwaliteit van de medische vervolgopleidingen. 
  • Op basis van die inzichten met elkaar de discussie voeren over de respectievelijke rollen van opleidersgroepen, COC en RvB in de nieuwe situatie

 

Workshop: AIOS en opleider: zorg voor duurzame inzetbaarheid.
door Desirée de Graaff en Marga Gooren

Duurzame inzetbaarheid, hoe kijk jij daar als arts en opleider tegenaan? Vind je het een modewoord met weinig inhoud? Of vind je het belangrijk en ben je er op je eigen manier al mee bezig? Wat is bekend? Artsen houden van hun vak. De zorg voor en het contact met patiënten geeft energie en voldoening. Maar het is ook zwaar. De werkdruk is hoog. Er wordt steeds meer van zorgverleners gevraagd. Naast medische expertise moet men voldoen aan steeds meer richtlijnen en eisen. Men voelt zich overspoeld door de bijbehorende administratieve taken en bureaucratie en ervaart een verlies aan autonomie. En de afgelopen anderhalf jaar is daar ook nog een Covid-pandemie bijgekomen. Dit leidt tot ontevredenheid en stress.

Hoe zorg je nu dat je fit blijft? Hoe zorg je voor een goede conditie, zowel fysiek als mentaal? Hoe zorg je dat je betrokken blijft, dat het werk voldoening geeft, dat je plezier hebt in je werk? Hoe blijf je duurzaam inzetbaar? En hoe is dat bij je AIOS?

In deze workshop staan we stil bij het belang van duurzame inzetbaarheid voor jou, de AIOS en de kwaliteit van zorg voor de patiënt en je krijgt handvatten aangereikt om hiermee aan de slag te gaan, zodat je op een gezonde, ontspannen en bevlogen manier je werk kunt blijven doen.

Leerdoelen:

  • Weten welke elementen van belang zijn voor duurzame inzetbaarheid.
  • Het verband tussen het welzijn van arts en het welzijn van patiënten en kwaliteit van zorg kunnen benoemen.
  • Bewust worden van eigen overtuigingen ten aanzien van zelfzorg, welzijn en duurzame inzetbaarheid van AIOS en opleider zelf
  • Een aantal handvatten aangereikt krijgen om gezond, ontspannen en met plezier te kunnen werken
  • Een aantal actiepunten formuleren om gezond, ontspannen en met plezier te werken als opleider en de AIOS daarin waar nodig te ondersteunen
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma 8 nov.docx26-9-2021 21:2440 KB
 
0
Kosten worden betaald uit budget Diakademie
8-11-2021
Tijd17:30 - 20:00
Locatie

Algemeen ziekenhuis in de stad Utrecht

Bosboomstraat 1
3582 KE
Utrecht
Postbus 80250
3508 TG
Utrecht
088-2506172